A také s dozlatova vypečenou cibulkou a kyselým zelím. Recept na ně jsem našla v Knize kuchařských předpisů Hany Koškové: Stolečku prostři se. V tomhle počasí je to ideální jídlo na zahřátí a díky zelí obsahuje i nějaké ty vitamíny :). A pokud máte doma dobré kyselé zelí a připlete se taky do cesty nějaké to dobré uzené ( v mém případě uzená kýta), tak už vůbec není co řešit.
Suroviny:
- 20 dkg slaniny
- 8 žemlí
- 50 dkg uzeného masa
- 15 dkg hrubé mouky
- 2 vejce
- 2 dcl mléka
- sůl
- cibule
- kyselé zelí
Postup:
Nakrájíme si všechny potřebné suroviny.
Slaninu necháme v rendlíku zesklovatět. Přidáme k ní žemle, ale jen slabě osmahneme; musí zůstati měkké.
Do prosáté mouky přidáme mléko, špetku soli, vejce. Z toho připravíme řídké těsto, přidáme osmažené žemle, slaninu, a maso. Těsto musí býti vláčné.
Tvoříme menší knedlíky (jako ovocné) a zaváříme je do vařící slané vody. (Nejlépe se nám budou tvořit vodou navlhčenýma rukama.)
Vaříme je 15-20 minut od doby varu. Podáváme je s kyselým zelím dle naší chuti a třeba na sádle osmaženou cibulkou.
6 comments
Krásný,poctivý,český recept na zimu! Takováto jídla doma v zimě milujeme!
My taky, zvlášť s domácím kyselým zelím je to prostě radost :)
Znám lepší verzi. Žemle osmažit důkladně, do zlatova, do křupava. Po prochladnutí zalít mlékem s rozkvedlaným vajíčkem, nechat asi půlhodinku vsáknout a přidávat podle potřeby hrubou mouku, stále promícávat a přidávat vařené uzené. Na závěr možno přidat trochu krupice. Vymodelovat knedlíky, jsou krásně pevné a nerozvařují se. Podle velikost se vaří 10 až 15 minut.
Díky :) Recept je celkem podobný ;)
Jsou luxusní už je dělám podruhé :-) Eva
Super, díky :)