Špekové knedlíky s uzeným masem

by Meg

A také s dozlatova vypečenou cibulkou a kyselým zelím. Recept na ně jsem našla v Knize kuchařských předpisů Hany Koškové: Stolečku prostři se. V tomhle počasí je to ideální jídlo na zahřátí a díky zelí obsahuje i nějaké ty vitamíny :).  A pokud máte doma dobré kyselé zelí a připlete se taky do cesty nějaké to dobré uzené ( v mém případě uzená kýta), tak už vůbec není co řešit.

Suroviny:

  • 20 dkg slaniny
  • 8 žemlí
  • 50 dkg uzeného masa
  • 15 dkg hrubé mouky
  • 2 vejce
  • 2 dcl mléka
  • sůl
  • cibule
  • kyselé zelí

Postup:

Nakrájíme si všechny potřebné suroviny.

Slaninu necháme v rendlíku zesklovatět. Přidáme k ní žemle, ale jen slabě osmahneme; musí zůstati měkké.

Do prosáté mouky přidáme mléko, špetku soli, vejce. Z toho připravíme řídké těsto, přidáme osmažené žemle, slaninu, a maso. Těsto musí býti vláčné.

Tvoříme menší knedlíky (jako ovocné) a zaváříme je do vařící slané vody. (Nejlépe se nám budou tvořit vodou navlhčenýma rukama.)

Vaříme je 15-20 minut od doby varu. Podáváme je s kyselým zelím dle naší chuti a třeba na sádle osmaženou cibulkou.

6 comments

HaF 18. 01. 2011 - 22.56

Krásný,poctivý,český recept na zimu! Takováto jídla doma v zimě milujeme!

Reply
Meg 20. 01. 2011 - 21.38

My taky, zvlášť s domácím kyselým zelím je to prostě radost :)

Reply
Qvido 20. 12. 2012 - 9.44

Znám lepší verzi. Žemle osmažit důkladně, do zlatova, do křupava. Po prochladnutí zalít mlékem s rozkvedlaným vajíčkem, nechat asi půlhodinku vsáknout a přidávat podle potřeby hrubou mouku, stále promícávat a přidávat vařené uzené. Na závěr možno přidat trochu krupice. Vymodelovat knedlíky, jsou krásně pevné a nerozvařují se. Podle velikost se vaří 10 až 15 minut.

Reply
Meg 30. 12. 2012 - 21.15

Díky :) Recept je celkem podobný ;)

Reply
Eva 16. 01. 2015 - 17.30

Jsou luxusní už je dělám podruhé :-) Eva

Reply
Meg 26. 01. 2015 - 8.36

Super, díky :)

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc