Dvoubarevný čokoládový cheesecake

Konečně i já jsem se pustila do cheesecaku.  V lednici dvě Philadelphie s blížícím se datem spotřeby a dobrá čokoláda k tomu mě donutily ( no… dá se na to dobře vymlouvat) vyhledat recept na nějaký dobrý sýrový koláč. Otevřela jsem kuchařku Iveta & Sladká Francie a připravila cheesecake podle ní.

Recept jsem jen mírně upravila (přidala jsem ještě sýr Buko a víc zakysané smetany), protože jsem použila větší dortovou formu. A neměla jsem mandle, takže jsem použila víc sušenek.

Suroviny:

  • balíček sušenek (Lotus , něco přes 200g)
  • 60 g másla
  • 3 lžíce mléka (klidně vynechat)
  • 1 lžíce medu (vynechala jsem)
  • 250 g ricotty
  • 190 g zakysané smetany (já 300-400)
  • 250 g sýru Philadelphia (u mě plus 150 g Buko)
  • 3 vejce
  • 100 g krupicového cukru
  • 200 g hořké čokolády
  • 200 g bílé čokolády

Postup:

Dortovou formu vymažeme máslem a na dno dáme pečící papír (taky potřeme máslem). Sušenky rozmixujeme, ideálně s tuhým máslem (hmota pak není tak mastná a máslo z ní nevytéká) a napěchujeme do formy, abychom pokryli celé dno a bok. V troubě předehřáté na 180°C pečeme asi 20 minut (tady bacha, proste tak nějak dozlatova, moje trouba peče, jak se jí zrovna zachce).

Na náplň utřeme cukr se sýrem Philadelphia (a Buko), ricottou a nakonec zakysanou smetanou. Zamícháme dohladka se třemi vejci. Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu a zamícháme ji do poloviny směsi. Nalijeme na vychladlý korpus. To samé provedeme s bílou čokoládou a bílou směs nalijeme opatrně do formy na tu čokoládovou.

Forma by se měla dát do trouby vyhřáté na 160°C  a péct asi 30 minut na plechu naplněném vodou. Já jsem koláč pekla na mřížce a plech s vodou měla ve spodní části trouby. Poté jsem troubu vypnula,  pootevřela dvířka a koláč v ní nechala.

Zchladlý koláč jsem pak nechala přes noc v lednici. Formu jsem zlehka objela nožem a cheesecake z ní uvolnila, pak nadvakrát překlopila na tác. A mohlo se servírovat :)

26 comments on “Dvoubarevný čokoládový cheesecake

  • Katka Hrncekvar , Direct link to comment

    Dvojfarebný cheesecake vyzerá chutne. Nech však robím čo robím, Philadelphia a cheesacake mi vôbec nejdú dokopy, stále v koláči cítim jeho špecifickú slanú chuť. Alebo je to len tým, že moje chuťové bunky sú lokálne nastavené iba na chuť tvarohu a Philadelphie či syry podobného typu mi nesedia. Tvoj cheesecake sa ti vydaril výborne, ani stopa po prepečení – pekná čistá prácička.

    • Meg , Direct link to comment

      Jo no, na první ochutnání samotné Philadelphie jsem si taky říkala, že je ta chuť slaná, ale myslím, že hlavně díky té čokoládě to ve výsledku (alespoň podle mě) vůbec nebylo znát :) Díky, z toho pečení jsem měla strach, ale vyšlo to dobře :)

  • HaF , Direct link to comment

    Vypadá to dobře! Cheesecake jsem zatím nedělala – když si uvědomím jak zbytek rodiny všechno rychle sní a za chvíli mají zase hlad, tak by mi to u takové dobroty bylo líto. Ale třeba jednou…..

    • Meg , Direct link to comment

      To docela dobře chápu, ale zase je poměrně sytý a tak jsme krájeli na malé kousky a vydržel déle :)

  • Catalina , Direct link to comment

    Ach, cheesecake. Ten mámna seznamu taky :D Ne, vážně, je tam! Akorát vždycky, když jedu do Brna, zapomenu si Philly nebo Tesco Soft Cheese koupit, protože u nás nic takového nemají, ale jednou to přijde :D Každopádně tvůj je fakt bomba! Ta vrstva tmavého a světlého sýrového krému je velmi efektní a už si představuju, jak se krásně oba rozplývají na jazyku…Krása!

    • Meg , Direct link to comment

      Popravdě si nejsem jistá odpovědí – použít asi půjde, jaká bude chuť, za to neručím :) tohle byl můj první vážný pokus s cheesecakem, tak jsem se držela originálu :)

  • Martina , Direct link to comment

    Dekuji za recept, mozna by bylo prakticke dodat velikost formy na peceni :) Prvni varka susenek mi po 10 min shorela, mela jsem totiz vetsi formu a i kdyz to vypadalo, ze zaklad je dostatecny, zrejme bylo 20 mi pro muj pripaaz moc. Spis pro formu á 20cm :)
    Martina

    • Meg , Direct link to comment

      Jej, to me mrzi, asi by to teda chtelo mene, jednou mi pece trouba min, jednou vic a pak tu dobu psat je dost tezke. No, popravde, moje forma ma 26 cm… Brzy se chystam na dalsi cheesecake, tak ten zaklad znovu ozkousim. Diky za navstevu a hlavne za reakci :)

  • Ada , Direct link to comment

    Tak jsem tento cheesecake taky vyzkoušela. Krém nemá chybu (udělám ho jen příště méně – zkusím dát jen těch 190 g zakysané smetany, dala jsem 400 a myslím, že je to na mě moc:). Jen jsem ztracená s těmi sušenkami:(.. Vůbec mi ten sušenkový základ nekřupal:(, ale byla to taková slepenina.. Nějaký nápad, kde dělám chybu? (může to být sušenkama? Použila jsem BeBe místo lotus.. Ale jinak jsem se přesně držela gramáže..že by se do směsi vpilo máslo na vymazání z boku formy?) Díky za jakoukoliv odpověď, dámy.
    Hezký den přeje

    Ada

    • Meg , Direct link to comment

      Ja jsem davala vice hlavne kvuli velke forme :) Co se tyce susenek – mozna ze i ty samotne BeBe maji vice tuku nez lotusky? Netroufam si rici, v posledni dobe, kdyz jsem delala cheesecake, tak uz jsem davala susenky i maslo od oka, s jinymi druhy susenek, proste aby z toho byla drobenka, natlacit, a vzdy to krupalo.

  • Monika , Direct link to comment

    Znovu se k tomuto receptu vracím :)), dělala jsem ho asi před rokem, ale bílou čokoládu jsem vyměnila za vanilku, vezla ho ke známým, nechala ho tam a vzpomněla jsem si, že nemám ani fotku, tak sem psala sms a přišla mi fotka prázdného tácu :D a to prosím po 3 hodinách a při 5 lidech :D
    Dnes ho budu dělat zase a zase se budu držet vanilkové verze a kdybych ho potřela čokoládovou ganache? Bojím se toho potírání, abych neporušila nějak zásadně ten povrch :((. Každopádně děkuji za recept :)

  • Ester , Direct link to comment

    Ahoj, děkuji Ti za báječný recept! je to opravdu pecka, sedí mi nejvíc ze všech a budu se ho držet, akorát místo philadelphie používám mascarpone,a když neseženu buko tak dám místo buka philadelphii :))! teď ho zrovna mám zase v troubě:))..
    Poprvé jsem ho dělala jako dort na oslavu narozenin maminky, ještě jsem ho po překlopení polila čokoládou a povedlo se krásně vyhladit! :), podávala jsem ho se zakyskou a s namačkaným lesním ovocem s cukrem, dorty co byly nakoupené z ollies se jedly ještě po zbytek víkendu, za to po tomhle se zaprášilo jedna báseň, a všichni loudili recpet :P škoda, že nemám fotku jak to vypadalo naservírované, byla to lahoda i pro oči. Takže mnohokrát děkuji a přeji krásný víkend! E.K. :)

Máte dotaz, chcete napsat jak Vám chutnalo nebo nechutnalo? Tady můžete zanechat komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít