Pěnový dort z mléčné čokolády s ovocným želé
Pěnový dort z mléčné čokolády s ovocným želé
Porce Doba přípravy
8ks 2hodiny
Doba nečinnosti
6hodin
Porce Doba přípravy
8ks 2hodiny
Doba nečinnosti
6hodin
Suroviny
Na základ do 18 – 20 cm dortové formy
  • 100g sušenkydle chuti, já měla Lotus, použít můžete jakékoliv, čokoládové nebo třeba bez lepku
  • 60g máslozměklé
Na ovocné želé
  • 250 – 300g ovocemůže být mražené, já měla višně a černý rybíz
  • 50g voda
  • 2lžičky želatinajemně mletá, k použití za horka
  • 60 – 100g cukrpodle kyselosti ovoce
Na čokoládovou pěnu
Na ozdobu
Pokyny
Příprava předem – želé
  1. Nachystáme si ovoce, může být i mražené. V tom případě ho necháme chvíli povolit, dáme do kastrůlku s 50 g vody a na mírném plameni rozmrazíme.
  2. Ovoce rozmixujeme.
  3. Povrch posypeme dvěmi lžičkami jemně mleté želatiny a necháme asi deset minut natáhnout vlhkost.
  4. Ovoce se želatinou dáme rozpustit na mírný plamen. Pak přidáme cukr. Můžeme začít s 60 gramy a pak, co se rozpustí, směs ochutnáme a případně přidáme další.
  5. Ovoce přepasírujeme přes cedník.
  6. Ovocné pyré nalijeme do dortové formy (průměr cca 18 – 20 cm) vyložené potravinovou fólií a dáme do mrazáku, minimálně na hodinu.
  7. Zkontrolujeme, zda je želé úplně zmrzlé, a pokud ano, vyndáme ho z fólie a po stranách trochu zakrojíme – aby se poté ve stejné formě nedotýkalo stěn. Želé zabalíme do fólie nebo dáme do mikrotenového sáčku a vrátíme ho do mrazáku.
Dortový korpus
  1. Ustřihneme kus pečícího papíru, o něco větší, než je dno dortové formy. Zmačkáme ho, aby byl poddajnější a tvarovatelnější.
  2. Papír zpátky roztáhneme a dáme ho na dno formy. Nasadíme do ní druhou část a zacvakneme. Boky formy ještě můžeme vyložit fólií nebo pečícím papírem (já to tentokrát neudělala a trochu jsem litovala).
  3. Sušenky spolu s máslem dáme do mixéru.
  4. Uděláme z nich drobenkovou hmotu.
  5. Tuto hmotu natlačíme na dno formy.
Mléčná čokoládová pěna a sestavení dortu
  1. Nalámanou čokoládu dáme do misky a přelijeme ji 150 g vroucí smetany. Necháme 3 minuty odstát a pak rozmícháme do hladka.
  2. Želatinu namočíme do vody a necháme cca 10 min nabobtnat.
  3. Namočenou želatinu rozpustíme (buď na mírném plameni na sporáku nebo po chvilkách v mikrovlnce) a nalijeme do čokolády, rozmícháme.
  4. Zbylou smetanu ušleháme do tuha a po částech do ní zamícháme zchladlou čokoládovou směs.
  5. Na připravený sušenkový korpus nalijeme čokoládovou pěnu asi do výšky jednoho centimetru a formu dáme do mrazáku na cca 15-20 minut, až začne pěna tuhnout.
  6. Na tuhnoucí první vrstvu pěny dáme zmrzlé želé a do formy nalijeme zbývající čokoládovou pěnu.
  7. Formu dáme opět do mrazáku, tentokrát alespoň na tři až čtyři hodiny, aby celý dort stihnul zmrznout. Pokud ho budete jen sypat kakaem, můžete ho už jen nechat zatuhnout přes noc v lednici.
  8. Dort objedeme kolem formy pomocí nože (pokud jste stejně jako já zapomněli na vyložení boků formy).
  9. A dort zbavíme obruče.
  10. Pokud je třeba, nahřátou špachtlí nebo cukrářským nožem dort začistíme.
  11. Buď ho posypeme kakaem, nebo použijeme sametový sprej z kakaového másla a bílé čokolády v tmavě hnědé barvě.
  12. Na ozdobení použijeme ovoce dle chuti a sezóny, nejlepší by bylo použít stejné, co je uvnitř dortu. Ale v obchodě měli čerstvé fíky a granátové jablko, tak jsem jimi dort ozdobila.
  13. Takto vypadá dort rozkrojený na druhý den.
Poznámky k receptu

Bezlepkovost

Pokud použijete sušenky bez lepku, bude už celý dort bezlepkový.

Převoz

Pokud chcete dort převážet, tak na tác nebo na podložku kápněte trochu rozehřáté čokolády a na ni umístěte dort. Na chvíli ho tak dejte do lednice a pak vám po podložce/talíři/tácu nebude jezdit.

Barvy ve spreji se sametovým efektem

Tyhle barvy pořídíte v cukrářských potřebách v různých barvách. Skládají se z kakaového másla, bílé čokolády a barviv.