Máslové rohlíčky a posvícenské koláčky bez kynutí

by Meg
11 komentářů

Nejmilovanější z receptů na lahodné rohlíčky a koláčky, které jsou výborné s tvarohem, mákem i ořechovou náplní… Rozplývají se na jazyku ještě dva dny po upečení – tedy, pokud se samozřejmě dřív nesnědí, což je skoro samozřejmé. Na těsto se připraví jen kvásek, samotné kynutí těsta už neprobíhá a koláčky nebo rohlíčky se tvoří hned po uhnětení. 

V receptu sice píšu, že obalené rohlíčky a koláčky dáme na tác a necháme vychladnout, ale nedělám si žádné iluze. Pokud ochutnáte jeden ještě teplý, čerstvě obalený, nezůstane jen u něj! Mamka nás vždycky strašila, že nás po teplém kynutém sladkém bude bolet břicho, ale nikdy se tak nekonalo, takže do mě vždycky minimálně jeden kousek “omylem upadne”…

Máslové rohlíčky
Vytisknout
Porce
80-120 ks
Porce
80-120 ks
Máslové rohlíčky
Vytisknout
Porce
80-120 ks
Porce
80-120 ks
Suroviny
Těsto
Maková náplň
Tvarohová náplň
Na obalení
Pokyny
Maková náplň
  1. Alespoň hodinu předem připravíme makovou náplň - mák a mléko dáme do kastrůlku.
  2. Dáme na střední plamen a přidáme cukr, 2-3 lžíce, nebo podle chuti. Já používám domácí moučkový vanilkový. Plamen trochu stáhneme.
  3. K máku přidáme i dvě lžíce rumu a svaříme, až mák trochu změkne a přebytečné mléko se vyvaří. Trvá to na mírném plameni cca 10 -15 minut.
  4. Hotovou makovou náplň necháme zchladnout.
Tvarohová náplň
  1. Tvaroh dáme do misky a přidáme k němu cukr podle chuti (používám domácí vanilkový).
  2. Dobře ho rozmícháme a ochutnáme, jestli ještě potřebuje dosladit.
  3. Tvarohovou i zchladlou makovou náplň pak dáme do sáčku, kterému budeme moci ustřihnout špičku. Náplň se tak bude lépe dávkovat.
Rohlíčky a koláčky
  1. Mléko zahřejeme a dáme do mísy. Přidáme dvě lžičky cukru, dvě lžíce mouky a rozdobíme k nim droždí.
  2. Všechno spolu dobře rozmícháme a necháme vzejít.
  3. Během deseti minut by se měl kvásek zvednout a být krásně nadýchaný.
  4. Do mísy k němu přidáme polohrubou mouku, sůl, vejce a rozkrájené změklé máslo.
  5. Vypracujeme hladké těsto, které dáme na vál a budeme hned zpracovávat.
  6. Pokud chceme dělat rohlíčky, těsto rozdělíme na deset dílů. Troubu rozpálíme na 180°C .
  7. Každý díl rozválíme do kulata na tenčí placku a rádýlkem rozkrojíme na osm výsečí. Na každou širší stranu dáme trochu náplně.
  8. Rohlíček pak od širší strany stočíme.
  9. Smotané rohlíčky naskládáme na plech s pečícím papírem (nebo vymazaný máslem).
  10. Na koláčky rozválíme kus těsta na placku a čtvercovým rádýlkem rozkrájíme. Na každý čtverec pak dáme náplň a spojíme protilehlé rohy.
  11. Prostředek dobře zmáčkneme k sobě a koláčky naskládáme vedle sebe na plech s pečícím papírem (nebo vymazaný máslem).
  12. Rozpustíme máslo a zamícháme do něj rum.
  13. Rohlíčky pečeme v troubě vyhřáté na cca 180°C 10 - 15 minut, dozlatova.
  14. Upečené a ještě horké je potíráme směsí másla a rumu.
  15. Poté je obalujeme ve vanilkovém moučkovém cukru.
  16. Skládáme je na tác a necháme vychladnout.
  17. Upečené koláčky také potřeme máslem s rumem.
  18. A obalujeme je ve vanilkovém moučkovém cukru.
  19. Skládáme je na tác a necháme vychladnout.
  20. Vychladlé koláčky narovnáme na talíř a podáváme.
Poznámky k receptu

Náplně

V receptu uvádím makovou a tvarohovou náplň, ale rozhodně se nemusíte držet jen jich. Rohlíčky i koláčky budou naprosto fantastické s ořechovou náplní, nebo třeba se švestkovými nebo jablečnými povidly.

Vanilkový moučkový cukr

Můžete si nachystat domácí - stačí vanilkový lusk nebo dva rozmixovat spolu s moučkovým cukrem a nechat pár dnů uležet. Pak přesít a máte skvělý cukr k obalování. Pokud spěcháte anebo nemůžete vanilkové lusky zrovna sehnat, tak do moučkového cukru přimíchejte vanilkový.

Sdílet tento recept
PoužívámeWP Ultimate Recipe

Máslové rohlíčky a posvícenské koláčky bez kynutí

11 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

11 komentářů

Zuzana 09. 04. 2013 - 17.41

Dobrý den,
rohlíčky vypadají úžasně, asi je zkusím upéct:-)
Poradíte mi prosím osvědčený recept na tu ořechovou náplň?
Díky, Zuzka

Reply
Meg 15. 04. 2013 - 21.07

Jsem ráda, že se líbí :) Ořechovou náplň dělám od oka – namleté ořechy zaleju mlékem a dám svařit v kastrůlku. Po chvíli přidám trochu cukru a pokud je chuť, tak pikantní marmelády. No a pak svařím, až ořechy trochu změknou (případně přidám mléko dle potřeby). A samozřejmě cukru, jak komu vyhovuje :)

Reply
Hanka 19. 05. 2014 - 12.13

Tak tedy ty Vaše koláčky jsou prostě báječné! A ti, co je jedli, se jen olizovali. Sice jsem se rozhodla pro mini variantu, (cca 3 cm – šátečky, bylo jich z jedné dávky cca 150) a byla to docela piplačka, ale stálo to za to. Musela jsem péct den dopředu, ale i druhý den byli krásně měkkoučké, a jen se po nich zaprášilo. Díky za recept. Bez těchto koláčků už žádnou oslavu.

Hanka

Reply
Meg 20. 05. 2014 - 8.32

Udělala jste mi obrovskou radost :) Taky jsme je párkrát dělali menší, dá to sice práci, ale opravdu stojí za to. Jsem moc ráda, že se takhle zadařily.

Reply
Vladimíra 27. 06. 2016 - 14.23

Dobrý den, tento recept mě velmi zaujal jen mi je trochu divné, že těsto nekyne. Je to v pořádku?

Reply
Meg 19. 07. 2016 - 11.46

Je to naprosto v pořádku :) Těsta na máslové rohlíčky a třeba i svatební koláčky se kynout nenechávají. Dokonce, když je těsta moc a nestíhá se zpracovávat, tak aby nekynulo, dává se do lednice.

Reply
Hedvika 30. 08. 2016 - 9.56

Ahoj! Díky moc za recept. Dělala jsem ořechové a byly úplně dokonalé! Zmizely hned. :)

Reply
Meg 02. 11. 2016 - 8.09

Ahoj, jsem moc ráda, že chutnaly :)

Reply
Veronika 13. 02. 2018 - 11.46

Dobrý den, včera jsem pekla manželovi na trénink od narozenin jako koláčky a sklidil s nimi oooobr chválu.

Reply
Meg 20. 02. 2018 - 14.06

Dobrý den, děkuju mockrát, jsem ráda, že chutnaly!

Reply
Lenka 17. 10. 2018 - 13.25

Dobrý den, můžu těsto použít i na posvícenské koláčky. Děkuji

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít