Levandulový sirup

by Meg

Levandule je v plném rozkvětu a pokud ji máte na zahradě, v jejím okolí to omamně voní a bzučí včeličkami, které vůně láká stejně jako mě. Levanduli miluju snad odjakživa a když mi kamarádka nabídla, jestli nechci nastříhat právě kvetoucí, neváhala jsem. Chtěla jsem si tu krásnou vůni uchovat, jak nasušením, tak do sirupu, protože v létě těmhle barevným a voňavým limonádám prostě neodolám. 

Levandulový sirup
Vytisknout
Doba přípravy
30 minut
Doba přípravy
30 minut
Levandulový sirup
Vytisknout
Doba přípravy
30 minut
Doba přípravy
30 minut
Suroviny
Pokyny
  1. Převaříme jeden a půl litru vody. Levanduli lehce opláchneme, pokud to není potřeba, jen vyklepeme broučky. Vodu necháme 15 - 30 minut zchladnout.
    Levandule
  2. Levanduli dáme do velké mísy a zalijeme ji převařenou vodou. Promícháme a necháme 5 - 10 minut odstát.
    Levandule ve vodě
  3. Do mísy přisypeme kyselinu citronovou a zamícháme.
    Přidání kyseliny citronové
  4. Voda se postupně zbarví do fialovo-růžova. Odstín a jeho intenzita záleží na odrůdě a množství levandule. Vodu necháme zchladnout a pak mísu překryjeme fólií a dáme do druhého dne do lednice.
    Zbarvení vody
  5. Pokud chceme, můžeme z kvítků levandule vytvořit ozdobné ledy - kvítky nasypeme do tvořítka na led a zalijeme cca do poloviny vodou. Dáme do mrazáku, aby se v mrznoucí vodě kvítky chytly, a pak dolijeme vodou a necháme zmrznout úplně.
    Led s levandulí
  6. Druhý den vytáhneme levanduli z lednice.
    Odpočinutá levandule
  7. Vylouhovanou levanduli přecedíme přes jemný cedník a vymačkáme. Můžeme si také pomoct vymačkáním přes plátno.
    Přecezení levandule
  8. Přecezenou levandulovou vodu odměříme a nachystáme si stejné množství cukru. Mně se povedlo cca 1400 g.
    Přecezená levandulová voda
  9. Levandulovou vodu dáme do hrnce a přisypeme do ní cukr. Dáme na mírný plamen pomaličku zahřívat, aby se cukr rozpustil, ale nevaříme.
    Přidání cukru
  10. Nachystáme si láhve na sirup, které vyvaříme, nebo alespoň vypláchneme vařící vodou a případně lihem. Sirup do nich nalijeme. Víčka otřeme lihem (nebo vysokoprocentním alkoholem) a láhve jimi uzavřeme. Pro delší uchování sirupu (a pro jistotu) můžeme do láhve navrch přilít cca lžičku až lžíci neutrálního alkoholu, např. vodky. Uchováváme v chladném sklepě nebo v lednici.
    Sirup do lahví
  11. Pak už stačí nechat sirup nechat vychladnout a připravit si z něj osvěžující limonádu přilitím perlivé vody.
    Levandulový sirup
Sdílet tento recept
PoužívámeWP Ultimate Recipe

You may also like

3 comments

Lucie 17. 11. 2019 - 20.15

Dobry večer, děkuji za recept:) Levanduli mám pouze sušenou, šla by použít?

Reply
Kristyna 12. 07. 2021 - 11.02

Dobry den, zapomela jsem nechat namocenou levanduli dostat 5 minut než jsem přidala kyselinu citronovou myslíte, ze musím začít znovu?
Dekuji Kristyna

Reply
Meg 09. 12. 2021 - 16.36

Odpovídám pozdě, jak to dopadlo? Odstátí bez kyseliny pomáhá později trefit požadovanou barvu :)

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc