Americká okurková čalamáda

by Meg
12 komentářů

Jako malá jsem milovala chodit na nakládané okurky do lednice. A na kysané zelí do sklepa. Co jsem ale rozhodně neměla vůbec ráda, bylo pomáhat například s čištěním okurek. Jak já nesnášela, když nás zavolali ven, tam stál kbelík s vodou, plný okurek, u toho kartáček… A bylo jasné, čím se budu muset následující minimálně půlhodinu zaobírat – a samozřejmě mě to vůbec nebavilo.

Jen s postupem času člověk ocení tu přípravu u zavařování a nakládání a proto vždy skáču blahem do stropu, když mi někdo věnuje sklenici, které věnoval svůj čas. Naposledy jsem si tak dovezla od milovaného dědečka dvě sklenice nakládaných hub a k tomu malou skleničku okurkových plátků. Myslela jsem si, že jsou naložené v klasickém láku, ale děda mě vyvedl z omylu. Prý zkoušel nový recept s názvem “americké okurky” a moc jim chutnal, tak se podělil i s námi.

Říkala jsem si, že příští rok se snad do zavařování vrhnu sama taky. Ale jaké bylo moje překvapení, když jsem včera zjistila, že se ještě dají koupit okurky nakládačky. Nelenila jsem a kilo a půl jsem hned koupila. A pak jsem hned volala dědovi, abych zjistila, co ještě potřebuju, abych ty dobré okurky mohla udělat sama. Děda mi hned z hlavy nadiktoval recept a já se mohla pustit do příprav.

Suroviny:

  • 2,5 kg okurek
  • 6 cibulí
  • 3 lžíce soli
  • 6 dcl octa
  • 4 dcl cukru
  • 1 lžička mletého pepře
  • 1 lžička kari
  • 1 lžička mletého chilli
  • 1 lžíce nasekaného kopru

Postup:

 Okurky omyjeme ve vodě…

Okurky

… a důkladně očistíme kartáčkem.

Okurky

Nakrájíme/nastrouháme na jemné plátky. (Blahopřeju všem, za které to udělá robot).

Strouhání okurek

Cibuli nakrájíme na kolečka nebo půlkolečka a přidáme k okurkám do velké mísy. Posypeme solí a vše spolu důkladně promícháme. Necháme dvě hodiny odstát, aby okurky pustily vodu.

Nasolené okurky

Ocet, cukr a koření dáme do kastrůlku.

Příprava láku

Přivedeme k varu, aby se veškerý cukr rozpustil a necháme zchladnout.

Svařený lák

Po dvou hodinách okurky s cibulí pustily vodu.

Okurky pustí vodu

Důkladně z nich tu vodu vymačkáme.

Vymačkání vody z okurek

A okurky zalijeme nálevem.

Okurky s nálevem

Okurkovou směsí naplníme čisté zavařovací skleničky a zavaříme při 70°C 20 minut.

Zavařování

A pak necháme vychladnout :)

Americká okurková čalmáda

My si nejlépe tyhle okurky vychutnáme na chlebu s pomazánkou nebo paštikou.

Americká okurková čalmáda

12 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

12 komentářů

Skills of Art 16. 09. 2014 - 19.25

Vypadá moc moc dobře! Vyzkouším! :-))

Hezký večer,
http://skills-of-art.blogspot.cz/

Reply
Meg 13. 10. 2014 - 12.26

Díky, vřele doporučuji :)

Reply
LeniK 18. 09. 2014 - 7.36

Tahle čalamáda je opravdu výborná. Nedávno jsem ji ochutnávala na návštěvě a hned jsem si řekla o recept, je hodně podobný. Doporučuji.

Reply
Meg 13. 10. 2014 - 12.26

Jsem ráda, že v tom nejsem sama :)

Reply
Lucie 22. 09. 2014 - 6.48

Náhodou jsem objevila u zdejšího zelináře poslední zbytky nakládaček, tak jsem hned nakoupila a recept vyzkoušela. Okurky jsem nakonec krájela ručně, protože robota nemám a struhadlo vyrábělo každé kolečko jinak (jinak veliké i silné)… a to vypadalo fakt blbě. Lák mi přišel hodně silný, takže jsem se trochu bála výsledku… ale ochutnávka miniskleničky u nedělního oběda dopadla skvěle, čalamáda je tak akorát pikantní a hlavně chutná i manželovi :) Díky za recept!

Reply
Meg 13. 10. 2014 - 12.28

Mně to taky struhadlo strouhalo tak trochu jak chtělo, ale krájet se mi vážně nechtělo, obdivuju! Jsem moc ráda, že vám to doma chutnalo :)

Reply
Joina 24. 09. 2014 - 13.21

To by byla dokonalá příloha k zapečeným bramborům, musím to taky zkusit vyzkoušet :)

Reply
Meg 13. 10. 2014 - 12.31

Rozhodně k nim doporučuji! :)

Reply
Madla 27. 09. 2014 - 19.59

Mňam, vypadá to skvěle! Škoda jen, že jsem to s tou sezónou torchu zabubnovala, protože teď na konci září už prostě nakladačky neseženu, ale já se polepším. Jinak na čištění okurek mám malý trik od mé mainky. Okurky jednoduše nasypu do bubnu od pračky a nechám na program máchání. A jsou čisté, nerozbité a bez práce :-)

Reply
Meg 13. 10. 2014 - 12.37

No hezké! :D akorát mi to bylo právě zakázáno, že prý okurky dávat do pračky nebudu nebo co :D

Reply
Alice 11. 07. 2019 - 13.42

tímhle receptem jsem si doma fakt šplhla – zítra mě čeká další várka :)

Reply
Anna 06. 09. 2019 - 11.19

Letos jsme měli velkou úrodu salátových okurek, tak jsem hledala recepty jak je upotřebit. Skoukla jsem proto více těchto receptů a byly téměř totožné. U některého jsem se dočetla, že čalamádu vyrábějí právě ze salátovek, tak jsem to zkusila. Jednu sklenici jsem zkusila – ochutnala hned a jsou výborné. Už se těším na zimu :-)

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc