Dezert z višňové pěny s ruby čokoládou

by Meg

Díky spolupráci s e-shopem Cukrářům.cz vám můžu přinést nový sladký recept. A tentokrát dokonce zamilovaně laděný! Takže parádní přímo na Valentýna. Nebo taky vlastně kdykoliv během roku, žejo… Protože kombinace ruby čokolády s višňovým pyré je dost neodolatelná, tedy alespoň pro mě.

Pokud se chystáte na nějaké romanticky laděné pečení, možná se vám bude hodit přímo odkaz na celou valentýnskou kategorii. Ale spoustu zajímavých produktů objevíte i mimo ni – a mohla by se vám k tomu hodit i 15% sleva, co vy na to? Chcete-li ji využít, do 14. února 2022 při nákupu nad 600 Kč v e-shopu Cukrářům.cz zadejte kód megvalentyn15.

Dopředu upozorňuji, že dnešní recept je skoro až předlouhý, ale vůbec vás to nemusí trápit! Klidně z něj využijte jen recept na pěnu a na mandlovou sušenku – i tak budete mít krásný dezert, kterým potěšíte. Pokud byste se přeci jen cítili odvážně, sepsala jsem návod ke všem komponentám na talíři.

Dezert z višňové pěny s ruby čokoládou

Pokud chcete mít takto zajímavě tvarovaný dezert, budete k němu potřebovat silikonovou formu. Já jsem zvolila Mini Raggio od Silikomartu, ale můžete si samozřejmě vybrat podle svých preferencí. Pozor pak dávejte jen na objem. Tyhle formičky mají 85 ml každá, čili celkem 510 ml. Recept na pěnu má množství o něco vyšší, takže by měl bez problému pokrýt i 6 formiček o objemu 100 ml. Zbylou pěnu vždy můžete dát do misky či skleničky a otestovat její zatuhnutí v lednici.

Forma Silikomart Mini Raggio z Cukrářům.cz

Rozhodla jsem se na pěnu použít ruby čokoládu, nejen kvůli její růžové barvě, ale hlavně kvůli tomu, že mi prostě chutná. Perfektně ladí s ovocnými chutěmi a tak jsem ji tentokrát napárovala s višněmi. Abych dodala dezertům zajímavý vzhled, použila jsem sametový sprej.

Ruby čokoláda Odense a sametový sprej Silikomart z Cukrářům.cz

Co se týče množství výsledných receptů, pěna vyjde na jednu formu o 6 ks plus zbytek třeba do skleničky, mandlových sušenek upečete 2-3x více, než je potřeba. Dají se samozřejmě na chvíli uskladnit, anebo je prostě sníte :)

Pusinek je také více, z tohoto množství já naplním celý plech , ale menší množství by se špatně šlehalo v robotu. Můžete si ho samozřejmě uzpůsobit dle sebe, jen zachovejte poměr bílky:cukr 1:2. Mangové želé využijete téměř vše, samozřejmě záleží, kolik si ho na talíř dáte. A karamelizovaných mandlí je akorát :)

Dezert z višňové pěny s ruby čokoládou

Course: Pěnové dezerty
Počet porcí

6

ks
Příprava

2

hours 

40

minutes
Chlazení a pečení

6

hours 
Celkový čas

8

hours 

40

minutes

Suroviny

  • Višňová pěna s ruby čokoládou
  • 3 plátky želatiny

  • 60 g višňového pyré (nebo 100-120 g mražených višní)

  • 115 g ruby čokolády

  • 250 g smetany ke šlehání

  • 1 lžička moučkového cukru

  • Mandlová sušenka
  • 60 g másla

  • 40 g moučkového cukru

  • špetka soli

  • 20 g mletých mandlí

  • 1 žloutek

  • 100 g hladké mouky

  • Sněhové ozdoby
  • 60 g bílků

  • 120 g krupicového cukru

  • mletá vanilka nebo vanilkový extrakt

  • Mangový gel
  • 220 g mangového pyré (nebo rozmixované hodně zralé mango)

  • 20 g krupicového cukru

  • 2 g agaru

  • Karamelizované mandle
  • 30 g mandlových plátků

  • 30 g krupicového cukru

  • podle chuti mletá vanilka nebo vanilkový extrakt

  • K sestavení
  • čerstvé ovoce

Postup

  • Višňová pěna s ruby čokoládou
  • Plátky želatiny namočte do misky se studenou vodou.Namočení želatinových plátků
  • Pokud nemáte višňové pyré, ale třeba mražené višně, lehce je rozvařte v kastrůlku, nebo je rozehřejte v mikrovlnné troubě. Dejte je do vyšší úzké nádoby a rozmixujte ponorným mixérem.Příprava višňového pyré
  • Rozmixované višně propasírujte přes sítko.Pasírování višňového pyré
  • Pyré odvažte a dejte ho do misky spolu s ruby čokoládou. Rozehřejte ji nad parou nebo po chvilkách opatrně v mikrovlnné troubě.Rozehřátí ruby čokolády
  • Z plátků želatiny vymačkejte vodu a přidejte je do rozehřáté čokoládovo-višňové směsi. Rozmíchejte dohladka.Přidání želatiny do čokoládové směsi
  • K dobře vychlazené smetaně ke šlehání přidejte moučkový cukr a vyšlehejte ji dotuha.Ušlehání smetany
  • Do šlhačky pomalu přimíchejte čokoládovo-višňovou směs.Smíchání šlehačky a čokoládové směsi
  • Pěnu si přendejte do zdobícího sáčku a ustřihněte mu špičku.Plnění sáčku
  • Silikonovou formu si dejte na tácek (kvůli lepšímu přenášení) a pomocí cukrářského sáčku ji naplňte pěnou.Plnění formy
  • Pěnu ve formě uhlaďte a dejte ji do mrazáku minimálně na 6 hodin, ideálně přes noc.Zarovnání pěny ve formě
  • Mandlová sušenka
  • Máslo utřete s cukrem a solí.Máslo s cukrem a solí
  • Přidejte k nim žloutek a mandle.Přidání žloutku a mandlí
  • Nakonec přidejte mouku.Přidání mouky
  • Rychle vše propracujte v kompaktní těsto, zabalte ho a dejte ho na 30-60 minut odpočinout do lednice.Těsto na odpočinutí
  • Pak ho na pomoučněném vále rozválejte a vykrájejte z něj (ozdobná) kolečka o průměru cca 6,5 cm.Vykrájení sušenek
  • Ta dejte na plech s pečícím papírem nebo pečící podložkou a dejte je ještě na 30 minut vychladit.Sušenky na plechu
  • Po třiceti minutách troubu rozehřejte na 160 °C s horkovzduchem a pokud máte, plech s kolečky překryjte druhou pečící podložkou. (Je to jen kvůli mírnému zatížení, péct je můžete i bez ní.)Zatížení sušenek
  • Pečte 12-15 lehce do zlatova a nechte vychladnout.Upečené sušenky
  • Sněhové ozdoby
  • Bílky smíchejte s cukrem a vanilkou, ideálně v kovové míse od robota, která může nad páru. Bílky s cukrem a vanilkou
  • Nad parou je spolu za promíchávání zahřejte, až se cukr rozpustí (cca při 60 °C).Test rozpuštění cukru
  • Pak mísu sundejte z tepla a bílky vyšlehejte do pevného sněhu.Šlehání sněhu
  • Přendejte ho do zdobícího sáčku s úzkou špičkou (cca 3-4 mm) a na plech nastříkejte dlouhé čáry a maličké pusinky/kapičky. Sušte při 90-100°C dle vaší trouby.Plnění sněhu do sáčku
  • Mangový gel
  • 200 g mangového pyré dejte spolu s cukrem a agarem do kastrůlku a za stálého míchání přiveďte k varu. Mangové pyré, cukr a agar agar
  • Pak přemístěte do malé uzavíratelné misky a dejte ji do lednice, aby směs ztuhla na želé.Mangový gel ke zchladnutí
  • To pak dejte do úzké nádoby, přidejte zbylých 20 g mangového pyré a rozmixujte dohladka ponorným mixérem. Dejte do dávkovací láhve nebo cukrářského sáčku.Rozmixování mangového želé
  • Karamelizované mandle
  • Mandlové plátky promíchejte spolu s cukrem a vanilkou.Mandle, cukr a vanilka
  • Rozehřejte pánev na středním plameni a mandlovou směs na ni rozprostřete. Promíchávejte, až se cukr rozpustí a obalí mandle.Karamelizování mandlí
  • Mandle přesuňte na pečící papír a nechte vychladnout. Podle potřeby nalámejte/rozdrťte.Rozdrcení karamelizovaných mandlí
  • Sestavení
  • Sametový sprej ohřejte ve vodě, která má 25-35 °C, aby šel dobře nanášet.Ohřátí sametového spreje
  • Formu s dezerty vyndejte z mrazáku a jednotlivé kousky vyloupněte. Pracujte rychle, abyste je dlouho nedrželi v ruce a neponičili vzor. Pak je dejte na mřížku, pod kterou si dejte například pečicí papír (já ho dávám i za ně) a zhruba ze vzdálenosti 25 cm nastříkejte sametovým sprejem. Většinou si dezerty otáčím, abych je pokryla dobře ze všech stran.Vyndání dezertů z formy
  • Každý kousek pak umístěte na mandlovou sušenku a pokud chcete, dozdobte čerstvým ovocem, mangovým gelem, pusinkami a karamelizovanými mandlemi.
    Dezert z višňové pěny s ruby čokoládou
  • Dezert z višňové pěny s ruby čokoládou

You may also like

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc