Mousse au chocolat

by Meg

… aneb čokoládová pěna. Vždycky jsem ji chtěla vyzkoušet, ale přišlo mi, že musí být strašně těžké ji udělat. A navíc taky ze syrových vajec – z těch kupovaných bych si asi jen tak netroufla. Naštěstí jsme měli doma spoustu krásných vajíček z domácího chovu, takže jsem se pustila do experimentu.

Receptů je na internetu celkem dost, můj je asi kombinace trochu ode všeho. Nejlepší je samozřejmě použít dobrou čokoládu (třeba se 70% obsahem kakaa), hlavně na té závisí výsledná chuť pěny.

Suroviny:

  • 200 g čokolády
  • kousek másla
  • 3 vejce
  • 50 g cukru krupice
  • 100 ml smetany

Postup:

Čokoládu velmi zvolna rozehřejeme ve vodní lázni s kouskem másla. Odstavíme ji z tepla a po částečném zchladnutí do ní zašleháme postupně cukr a žloutky. Cukr se nemusí úplně všechen rozpustit, zvládne to během doby, kdy se bude hotová pěna chladit a tuhnout.

Do zchladnuté čokoládové hmoty se žloutky zlehka zašleháme sníh z bílků a nakonec vyšlehanou smetanu. Rozdělíme buď do misek po jednotlivých porcích nebo do jedné velké mísy a z té pak lžící při servírování nabíráme nočky. Nejlepší je nechat pěnu v lednici přes noc.

Myslím, že stvořit vynikající čokoládovou pěnu není těžké, jen chce dát čokoládě čas, aby pěkně pomalu roztála a dobře vyšlehat bílky i smetanu a velmi zlehka je do čokolády zamíchat.

Bon appétit!

You may also like

14 comments

D.J. 21. 06. 2011 - 23.09

Moc se mi líbí recept, taky musím zkusit! Každopádně nemyslím, že byste se měla bát kupovaných vajec, spíš naopak. Ale rozdíl v chuti je tak markantní, že bych všem doporučil kupovat pouze domácí vejce například přes internet. A argument, že jsou drahá, je nesmysl, stojí běžně kolem 2.50 až 3 korun za kus. Hezký den. D.

Reply
Meg 22. 06. 2011 - 18.18

Tak já se jich ne úplně bojím, ale už se mockrát stalo, že prostě smrděly. A rozhodně se tak stalo daleko víckrát, než u těch domácích. Máme teď možnost brát od dvou chovatelů krásná domácí vajíčka a nemůžu si to vynachválit. Díky za komentář :)

Reply
Veronika 06. 05. 2012 - 14.41

Safra, už mám zase chutě… Tuto pochoutku jsem si několikrát dávala v restauracích a teta umí perfektní, ale já si na to nikdy netroufla.. možná je čas to změnit….

Reply
Meg 08. 05. 2012 - 20.37

Neni to zas nijak tezke, takze do toho! :)

Reply
martina 23. 11. 2013 - 15.50

ja delam penu z mascarpone:
100g mascarpone utru s 1lzici cukru
Ve vodni lazni reozehreji 80g 70% cokolady a 50ml smetany 33%-nechat rozpustit
Zvlast vysleham 100 ml 33% smetany ke slehani.
Rozpustenou cokoladu micham do vychladnuti a postupne pridavam slehacku a nakonec mascarpone.Vychladnout na 2h do lednicky.Taky mnamka.

Reply
Meg 25. 11. 2013 - 14.13

Díky za tip! :)

Reply
katka 23. 10. 2014 - 18.40

Megi vyskusaj tuto mousse od nigelly http://m.youtube.com/watch?v=zs_YuztB_p4
Uuplne jednoducha..lacna..ziadne vajcia,mascarpone..je to original ze PENA! Uuzastna :)

Reply
Meg 31. 10. 2014 - 10.40

Díky! Už jsem na ni koukala, dělala jsem ji v ovocné verzi :)

Reply
kate 22. 03. 2015 - 22.18

Ahoj Meg,jen se chci zeptat smetanu na šehlani??

Reply
Meg 16. 04. 2015 - 8.00

Ahoj, ano, když se musí šlehat :)

Reply
Jana 20. 09. 2016 - 14.50

Dobrý den,
předpokládám, že dávka je na 4 porce o objemu 200 ml?? Nemáte odhad kolik mililitrů pěny se z této dávky udělá ?
Předem děkuji za odpověď Jana :-).

Reply
Meg 02. 11. 2016 - 8.29

Dobrý den, bohužel množství přesně odměřené nemám. až ji budu příště dělat, napíšu sem přesně, kolik z toho vyjde pěny.

Reply
J 11. 11. 2016 - 16.09

Jakou konkrétní čokoládu jste použila?

Reply
Meg 21. 11. 2016 - 14.09

V případě fotek už nevím, jinak používám různé druhy čokolád. Z těch běžněji dostupných třeba Lindt 70% :)

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc