Pečený mascarpone cheesecake s ovocem

by Meg
5 komentářů

Pokud mě sledujete na sociálních sítích, tak už asi víte, že jsem se nedávno vdávala. Kvůli tomu se trošku zabrzdil i blog, ale pevně věřím, že je těmto časům konec :) Po svatebních přípravách, veselí i uklízení a po návratu do práce jsem se konečně začala pořádně vracet i k domácímu vaření. Tento víkend jsme se hodně věnovali návštěvám a dovezli jsme si spoustu domácí zeleniny i ovoce. A protože jsem doma měla balení mascarpone i sušenky, spolu s ovocem jsem je přetvořila v cheesecake. Pekla jsem ho v 20 cm otevírací formě a protože máme rádi sušenkový základ, udělala jsem ho trochu silnější. Pokud byste chtěli, tak můžete na sušenkách trochu ubrat. Anebo použít větší formu, tam už by to ale chtělo i trochu přidat na krému.

Suroviny:

na silnější korpus do 20 cm formy:

  • 150 g sušenek (Lotus nebo podobné, co máte rádi)
  • 50-60 g másla

na krém:

  • 500 g mascarpone
  • 70 g moučkového cukru
  • 50 ml mléka
  • 2 vejce
  • 1/2 lžíce vanilkového extraktu
  • 2 lžíce citronové šťávy

na dokončení:

  • čerstvé sezónní ovoce: maliny, (lesní) jahody, borůvky, angrešt, josta, …
  • cukr (pro případ ovocné omáčky)

Postup:

Sušenky nadrtíme, přidáme k nim máslo a promixujeme společně, aby vznikla drobenka. Másla můžeme dát ze začátku méně a později přidat, abychom dosáhli ideální konzistence, kdy už budou sušenky s máslem držet po zmáčknutí pohromadě.

Sušenky s máslem

Drobenku upěchujeme do uzavíratelné formy (rukou, nebo skleničkou s rovným dnem), vyložené pečícím papírem. Korpus upečeme při 180°C asi 10-15 minut a necháme trochu zchladnout.

Pěchování korpusu

Mascarpone krátce prošleháme s cukrem a mlékem.

Mascarpone s cukrem

Přidáme jedno vejce a promícháme.

Přidáme vejce

Přidáme i druhé vejce a znovu promícháme.

Přidáme druhé vejceNa závěr přidáme vanilkový extrakt a citronovou šťávu.

Přidáme vanilkový extrakt a citron

Krém nalijeme na upečený a zchladlý korpus a rozetřeme ho dohladka. Pečeme v troubě na 150-160°C a na začátek pečení můžeme přidat páru (buď přímo v troubě, nebo plechem s vodou umístěným pod dortovou formou).

Cheesecake před pečenímDort pečeme asi hodinu, pokud by se hodně nafukoval (jako na fotce), lehce snížíme teplotu. Po upečení by se měl ještě lehce třást, střed by ale neměl být vyloženě tekutý. Necháme ho pomalu vychladnout ve vypnuté troubě s otevřenými dvířky a pak ho dáme do lednice. Po vychlazení objedeme formu nožem (ne ostrým) a otevřeme ji. Opatrně ho sundáme z pečícího papíru a přendáme na tác nebo talíř.

Nafouknutý cheesecake

Pokud se stalo, že by byla teplota příliš velká (než vychytáte pečení cheesecaků ve vlastní troubě, jako já po její výměně), po nafouknutí a následném spadnutí můžou na dortu zůstat hodně nerovná místa. Ta můžeme odkrojit nožem a dort dozdobit čerstvým ovocem.

Pečený mascarpone cheesecake s ovocem

Pokud vám ještě zbyde ovoce anebo máte nějaké kousky, které jsou rozmačkané a navrch cheesecaku by se nehodily, můžete je svařit s trochou cukru. Ovoce pak rozmixujte dohladka a přeceďte přes síto, vznikne úžasná a osvěžující ovocná omáčka, kterou jednotlivé porce cheesecaku můžete přelít.

Pečený mascarpone cheesecake s ovocem

Mohlo by se vám líbit

5 komentářů

Marie 20. 07. 2016 - 15.04

Děkuji za úžasný recept! Hned jsem vyzkoušela, tedy trochu jsem obměnila a a do náplně jsem dala zrníčka vanilkového lusku a zbyla mi ricotta, tak šla k mascarpone. A ovoce -borůvky. Před chvilkou rozkrojen a už není:-))))

Reply
Meg 25. 07. 2016 - 7.02

Jé, díky moc za takovou rychlou reakci! Těší mě, že chutnal :)

Reply
Honza 27. 01. 2018 - 17.48

Zdravím, chci se zeptat, jak myslíte svařit zbytek malin? Díky za info. Už chládne ;-) Honza

Reply
Romana 28. 07. 2018 - 23.17

Top Top Top 100% Děkuji

Reply
Lucie 23. 08. 2019 - 20.18

Dělám ho podle Vás už po několikáté a je to náš nejoblíbenější dortík! Díky za super recept

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít