Můj neojblíbenější recept na valašské frgály

by Meg

Taky máte tak rádi valašské frgály? Tenoučké těsto, upečené s pořádnou dávkou náplně, bohatě sypané drobenkou a na závěr polité voňavým máslem s rumem… Moje nejoblíbenější verze je většinou stejně ta s hruškovými povidly, ale nepohrdnu ani tvarohem a povidly švestkovými. Maková náplň taky není špatná, ale tu si většinou nechávám na koláče chodské, svatební, posvícenské a do buchet.

Hrušková povidla se tradičně do frgálů vaří ze sušených hrušek – musím se přiznat, že tuto tradici lehce zanedbávám a vařím si domácí povidla z hrušek čerstvých. Dávám jim ale dostatek času, aby krásně zhoustla a měla téměř stejnou konzistenci.

Recept na těsto je složený ze všech receptů, které jsem v průběhu času vyzkoušela. Výsledkem je těsto krásně hebké, které je dostatečně měkké, aby šlo dobře do tenka rozválet.

Můj neojblíbenější recept na valašské frgály

Course: Koláče, ReceptyCuisine: česká, valašskáDifficulty: střední
Počet kusů

4

frgály
Příprava

1

hodina 
Kynutí

1

hodina 

30

minut
Pečení

1

hodina 

Suroviny

  • Na těsto
  • 250 ml plnotučného mléka

  • 20 g krupicového cukru

  • 15-20 g čerstvého droždí

  • 250 g hladké mouky

  • 250 g polohrubé mouky

  • 3 žloutky

  • 60 g změklého másla

  • 60 g změklého sádla

  • 50 g moučkového cukru

  • citronová kůra dle chuti (čerstvá nebo sušená)

  • větší špetka soli

  • Na potření těsta
  • žloutek, případně celé vajíčko

  • lžíce vody nebo mléka

  • Na naplnění
  • povidla – švestková, hrušková nebo jablečná

  • tvarohová náplň (měkký tvaroh, žloutky, cukr, vanilka, citronová kůra, rozinky v rumu)

  • Na drobenku
  • 200 g hladké mouky

  • 120 g změklého másla

  • 120 g moučkového cukru

  • dle chuti třeba i perník ke strouhání (na tvarohovou náplň)

  • Na polití koláčů po upečení
  • 100 g másla

  • 1-2 lžíce moučkového cukru

  • mletá vanilka nebo vanilkový extrakt

  • 50-100 ml rumu

Postup

  • Vlažné mléko dejte do mísy, přidejte k němu 20 g krupicového cukru, 15 – 20 g čerstvého droždí a 100 g hladké mouky, rozmíchejte dohladka.Založení kvásku
  • Tento kvásek nechte vzejít, bude mu trvat cca 15-20 minut, aby napěnil a zvětšil svůj objem.Vykynutí kvásku
  • Ke kvásku přidejte zbylou mouku, změklé sádlo a máslo, moučkový cukr, žloutky, citronovou kůru (čerstvou nebo sušenou) a sůl. Vymíchejte měkké, hladké těsto, které nechte přibližně hodinu kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem. (Pokud bude potřeba, přidejte trochu hladké mouky, ale přidávejte opravdu jen po troškách.)Suroviny na těsto
  • Mezitím si nachystejte pečící papír – já z něj stříhám 4 kola o průměru 28-30 cm, podle talířů nebo táců.Příprava pečícího papíru
  • Vykynuté těsto rozdělte na čtyři díly.Vykynuté těsto na čtyři díly
  • Z každého uválejte bochánek a dejte ho na pečící papír. Přikryjte a nechte ještě přibližně půl hodiny nakynout.Těsto před druhým kynutím
  • Mezitím si přichystejte náplně a drobenku. Tvarohovou náplň míchám například z měkkého tvarohu, žloutků nebo celého vejce, cukru, vanilky a citronové kůry, nakonec přidávám rozinky namočené v rumu.Tvarohová náplň
  • Suroviny na drobenku dejte do mísy a rukama je promíchejte tak, aby vznikla drobivá směs.Suroviny na drobenku
  • Každý kousek těsta pak rozválejte na velikost připraveného kruhu z pečícího papíru.Rozválení těsta
  • Prsty můžete kolem dokola naznačit kraj. Žloutek nebo vajíčko rozšlehejte se lžící vody nebo mléka a kraje těsta jím potřete.Potření koláče vajíčkem
  • Na koláč rozetřete zvolenou náplň (většinou budete potřebovat tak 250-400 g náplně na jeden koláč) a posypte drobenkou.Naplnění koláče
  • Tvarohovou náplň můžete ještě kromě drobenky posypat nastrouhaným perníkem.Tvarohový koláč s perníkem
  • Troubu rozehřejte na 180-200°C. Frgály pečte přibližně 10-15 minut, dozlatova.
    Mezitím si rozehřejte cca 100 g másla, přidejte do něj lžíci až dvě moučkového cukru a trochu vanilky. Nakonec přilijte 50-100 ml rumu.Máslo s rumem, cukrem a vanilkou
  • Každý koláč nechte 10-15 minut zchladnout, pak ho důkladně pokapejte máslovou směsí a nechte vychladnout.Potření koláčů rozpuštěným máslem s rumem
  • Dobrou chuť!Valašské frgály

Mohlo by se vám líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc