Kynutý rebarborový koláč s tvarohem a drobenkou

by Meg
0 komentář

Když jsem objevila v obchodě rebarboru, neváhala jsem s její koupí ani vteřinu. Bydlíme v bytě a rodiče už ji na zahradě taky nemají, takže ji jen tak po ruce nemám. A na tuhle chuť dětství jsem si prostě musela zavzpomínat.

Děda pekl rebarborový koláč každé jaro. Aby kyselost rebarbory vyvážil, přidával k ní tvaroh a kopu drobenky a já tento koláč miluju úplně stejně. Množství drobenky je možná pro někoho až moc velké, nebojte se ubrat podle vlastní chuti.

Kynutý rebarborový koláč s tvarohem a drobenkou

Pokud vám rebarbora doopravdy nechutná, koláč můžete upéct i s jiným ovocem. Já jsem třeba tentokrát použila na druhý koláč mražené borůvky. Skvělý by byl ale i s rybízem…

Kynutý rebarborový a borůvkový koláč s tvarohem a drobenkou

Kynutý rebarborový koláč s tvarohem a drobenkou

Chod: Koláče, MoučníkyCuisine: česká
Počet porcí

10 – 12

Délka přípravy

1

hodina 

40

minut
Délka vaření/pečení

40

minut
Celkový čas

2

hodiny 

20

minut

Suroviny

  • Kvásek
  • 125 ml mléka

  • 1 lžíce cukru

  • 10 g droždí

  • 50 g polohrubé mouky

  • Těsto
  • 200 g polohrubé mouky

  • 50 g moučkového cukru

  • 50 g změklého másla

  • 1 žloutek

  • špetka soli

  • Tvarohová náplň
  • 500 g tvarohu (ve vaničce, pokud v kostce, přidejte vejce)

  • moučkový cukr (2-3 lžíce podle chuti)

  • vanilka / vanilkový extrakt dle chuti

  • Rebarbora / ovocná náplň
  • stonky rebarbory

  • 2 lžíce cukru

  • případně ovoce dle chuti, jako např. borůvky

  • Drobenka
  • 150 g změklého másla

  • 160 g moučkového cukru

  • 200 g hrubé mouky

  • Na dokončení
  • vejce nebo bílek na potření okrajů koláče

Postup

  • Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a 50 g polohrubé mouky.
  • Dobře rozmíchejte a nechte asi 15-20 minut vzejít.
  • Ke kvásku přidejte mouku, cukr, máslo, žloutek a sůl.
  • Těsto dobře uhněťte, buď rukama nebo v robotu. Pokud chcete dělat koláč na plech, nechte ho vcelku, pokud ho chcete dělat do koláčové či jiné menší formy, rozdělte ho na poloviny.Těsto na koláč
  • Z každé části těsta udělejte bochánek a dejte ho do máslem vymazané formy. Já použila koláčovou a čtvercovou formu. Těsto ve formě obalte potravinovou fólií a nechte cca hodinu nakynout.
    Těsto před kynutím ve formě
  • Mezitím, co kyne těsto, si oloupejte rebarboru.Rebarbora
  • Nakrájejte ji na kousky, dejte do kastrůlku a přidejte k ní cukr.Rebarbora s cukrem
  • Zalijte ji vodou a přiveďte k varu. Vařte dvě až tři minuty a pak rebarboru sceďte a nechte vychladnout.Vaření rebarbory
  • V míse dobře promíchejte všechny suroviny na drobenku.Drobenka
  • Tvaroh oslaďte a ochuťte vanilkou. Pokud máte tuhý tvaroh, přidejte vejce. Dobře rozmíchejte.Tvarohová náplň
  • Vykynuté těsto ve formě rozválejte do všech stran a utvořte mu mírný okraj.Rozválení těsta
  • Kraje koláče potřete rozšlehaným vajíčkem a koláč potřete polovinou tvarohové náplně.Těsto s tvarohovou náplní
  • Na koláč rozprostřete rebarboru / ovoce.Koláč s rebarborou
  • Vše zasypte polovinou drobenky.Koláč s rebarborou a drobenkou
  • Pečte při 175°C dozlatova.Kynutý rebarborový koláč s tvarohem a drobenkou

Poznámky

  • Pokud se v drobence zas až tolik nevyžíváte, její množství klidně snižte na polovinu.
  • Místo rebarbory použijte klidně oblíbené ovoce, nejlépe funguje drobné jako např. borůvky a rybíz.
  • Nemáte-li tolik v lásce tvaroh, jeho množství také můžete snížit cca na polovinu.

Mohlo by se vám líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít