Hraběnčiny řezy

by Meg
8 komentářů

Někdo si pod pojmem Hraběnčiny řezy hned vybaví domácí klasiku, někdo spíše pochoutku prodávanou v pekařstvích. Já jsem byla spíše ten druhý typ, protože u nás doma se tyhle řezy nedělávaly. A tak jsem začala hledat, až jsem našla tenhle recept u Cataliny. I když do něj dávám o něco méně cukru a někdy ho udělám na menší plech nebo pekáček, aby bylo v řezech více těsta, jsem z tohohle receptu nadšená. A tak když se mi doma nahromadila jablka, nemohla jsem udělat nic jiného, než tyhle řezy.

Suroviny:

těsto:

  • 480 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru krupice
  • balíček kypřícího prášku (12 g)
  • špetka soli
  • 250 g studeného másla
  • 4 žloutky
  • 60 ml studeného mléka

jablečná náplň:

  • 800-1200 g oloupaných a vykrojených jablek (dávám podle velikosti plechu)
  • 1-3 lžičky mleté skořice – podle chuti
  • 30-60 g hnědého cukru (podle kyselosti/sladkosti jablek)
  • vanilkový extrakt nebo vanilkový cukr místo hnědého
  • rozinky, brusinky, ořechy – podle chuti

sněhová náplň:

  • 4 bílky
  • 125 g moučkového cukru

Postup:

Mouku, cukr, sůl a kypřící prášek smícháme na vále a přidáme na kostičky nakrájené studené máslo. Špičkami prstů uděláme směs podobnou drobence.

Kostičky másla

Doprostřed směsi uděláme důlek a dáme do něj žloutky a mléko. Pomocí nože zamícháme žloutky do směsi a potom rychle rukama vypracujeme hladké těsto.

Základ těstaZ těsta oddělíme třetinu, zabalíme ji do fólie a dáme do mrazáku. 2/3 těsta uložíme zabalené do lednice tak na hodinu.

TěstoMezitím si můžeme vykrájet a oloupat jablka, pokud to děláme chvíli dopředu, namočíme je do vody s trochou citronu, aby nehnědla.

Nakrájená jablka

Bílky vyšleháme dotuha a pak postupně přisypeme cukr. Vyšleháme opět dotuha.

Ušlehaný sníh

Jablka nastrouháme a přidáme do nich cukr, skořici a vanilku.

Nastrouhaná jablka

Těsto rozválíme na vále a pokusíme se ho přenést na plech nebo pekáček (podle toho, jak máme rádi vysoké těsto) vyložený pečícím papírem. Bude se trhat, ale nic se neděje, poskladáme ho na místě a umačkáme/uválečkujeme.

Těsto v pekáčku

Na těsto rozprostřeme nastrouhaná jablka, do kterých jsme přimíchali rozinky, brusinky nebo ořechy (podle toho, co máme rádi a co je zrovna doma).

Jablka s brusinkami

Na jablka rozetřeme sníh a na něj nastrouháme těsto, které jsme dali do mrazáku.

Nastrouhané těsto

Pečeme v troubě rozehřáté na 170°C asi 30-40 minut, až řezy zezlátnou.

Upečené řezy

A takhle vypadají, když to člověk nevydrží a ještě vlažné je nakrojí.

Hraběnčiny řezy

Taky vám tyhle řezy přijdou tak krásně podzimní? A přitom už v sobě mají náznak zimy, tu sněhovou vrstvu… Včera jsme jeli na jednání, vlakem, koukáme z oken… A kolegyně prohlásí: “Za měsíc je Štědrý den.” Ani mi to nepřijde, počasím mám ještě raný podzim, a tím, že je spousta práce a zařizování kvůli novému bydlení, čas rychle utíká. Myslím, že už je na čase se trochu zastavit, nasát trochu vánoční atmosféry a za chvíli se pustit do perníčků. Ale nejdřív si možná ještě jednou upeču tyhle řezy, protože patří k mým nejoblíbenějším.

Hraběnčiny řezy

Mohlo by se vám líbit

8 komentářů

jana 25. 11. 2014 - 21.51

Tenhle dezert jsem si oblíbila jako malá díky mamince, která ho dělá nepřekonatelně :) takže díky za připomenutí, že jsme ho dlouho nepekla sama

Reply
Meg 30. 11. 2014 - 20.27

Já děkuji za milý komentář :) A liší se nějak hodně recept?

Reply
Silvie 28. 01. 2015 - 0.11

Upeceno a musim priznat, ze jsou klasiky, ktere se neomrzi:) tento recept k nim rozhodne patri!!! Diky. A mensi pekacek a sirsi vrstvy jsou mnohem lepsi;)

Reply
Kájina 19. 04. 2015 - 11.10

Výborný recept, víkendové snídaně už nikdy bez tohoto receptu. Zařazuji do svých oblíbených receptů. Parádní příprava, s těstem se pracovalo moc dobře. Děkuji za super recept.

Reply
Meg 28. 04. 2015 - 11.01

Já taky díky za reakci :)

Reply
Jana 07. 03. 2017 - 18.45

Dobrý den, chystám na řezy dle Vašeho receptu. Jak velký pekáček doporučujete ? Děkuji

Reply
Meg 17. 03. 2017 - 9.19

Dobrý den, Catalina je dělá na plech cca 30×40 cm, já někdy i menší 20×30, aby tam bylo více těsta :)

Reply
Petra 23. 10. 2019 - 17.40

Řezy jsou vynikající, ale příliš sladké. Pekla jsem dnes podruhé. Jen jsem ubrala na cukru. Na těsto 120g, do jablečné náplně 30g, do bílků 90g. Bohatě to stačilo. ?

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít