Variace na Kubánský dort

by Meg
35 komentářů

Když jsem dala na Instagram a Facebook fotku moderní verze Kubánské dortu, měla úplně neuvěřitelný ohlas. Během jeho pečení jsem sice stihla udělat nějaké postupové fotky, nicméně před odevzdáním jsem fakt spěchala, takže hezkou finální fotku bohužel nemám. Říkala jsem si, že by se do toho dortu stejně nikdo jen tak doma nepouštěl… a ono ejhle. Ptali jste se po receptu a máte ho mít – musí stačit konečná fotka vyfocená v autě. Dort mám na klíně na tácu, kde je ještě namočená papírová utěrka, aby se po něm dort neklouzal :)

Kamarád mě poprosil o dort kubánský, který dříve velmi rádi kupovali v cukrárně. Vybavila jsem si takovou tu klasiku a zeptala se, jestli na to můžu jít trochu jinak. Jestli se mám pustit do retro dortu, nebo jestli si s tím mohu trošku vyhrát a udělat kubánský dort v moderním pojetí. Jak sami vidíte, dostala jsem zelenou a byla jsem za to moc ráda :)

Suroviny:

na korpus (průměr formy 26 cm):

  • 8 vajec (bílky a žloutky zvlášť)
  • lžička vanilkového extraktu
  • 240 g krupicového cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 66 g kakaa
  • 66 g rozpuštěného másla

na banánovou pěnu:

  • 300 g banánů
  • 200 g mléka
  • 1 lžíce mleté želatiny (k použití za horka!)
  • 4 lžíce vody
  • nepovinně žluté potravinové barvivo
  • 250 ml smetany ke šlehání

na pařížskou šlehačku:

  • 750 ml smetany ke šlehání
  • 400 g hořké čokolády
  • (nepovinně 2-3 lžíce moučkové cukru, dle druhu čokolády)

k sestavení:

  • meruňková nebo višňová marmeláda
  • banány

na polevu:

  • 150 g smetany ke šlehání
  • 150 g hořké čokolády

na ozdobu:

  • bílá čokoláda
  • macarons
  • krém (slaný karamel)
  • mini banánky v čokoládě

Postup:

Troubu předehřejeme na 170°C a dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.

Bílky ušleháme do tuhé pěny, během šlehání do nich na 3x postupně přidáme cukr.

Sníh z bílkůŽloutky promícháme s vanilkovým extraktem a zamícháme je do sněhu.

Sníh se žloutkyK vejcím prosijeme mouku a kakao a opatrně, ale důkladně je zamícháme.

Přidáme mouku a kakaoNakonec přidáme rozpuštěné, zchladlé máslo a vytvoříme hladké těsto.

Přidáme másloTěsto nalijeme do připravené dortové formy a dáme do trouby péct na cca 45 minut, nakonec pro jistotu zkontrolujeme upečení pomocí špejle.

Nalijeme do formy

Upečený korpus necháme ve formě vychladnout a poté ho zabalíme do potravinové fólie. Dáme ho do lednice alespoň na hodinu vychladit, bude se lépe řezat. Rozřízneme ho pak na půl.

Upečený korpus rozříznemePřipravíme banánovou pěnu – banány nakrájíme na kousky a povaříme v mléce, asi 5-10 minut. Musí trochu změknout.

Banán uvaříme v mléce

Mezitím namočíme želatinu do vody.
Želatinu rozpustíme

Banány s mlékem rozmixujeme a pokud chceme mít pěnu žlutou, přidáme trochu potravinového barviva.

Banán rozmixujemeŽelatinu rozehřejeme (10-15 v mikrovlnce, nesmí se začít vařit) a nalijeme do horké banánové směsi. Promícháme a necháme (za občasného zamíchání) vystydnout.

Přilijeme želatinu

Ušleháme smetanu a zchladlou banánovou směs do ní zamícháme.

Smícháme banánovou směs se šlehačkou

První korpus potřeme vodou naředěnou marmeládou (tak, aby šla potírat, případně si ji trochu rozehřejeme).

Korpus potřeme marmeládouKorpus uzavřeme do těsné formy – nejlepší jsou ty nastavitelné, které ho obepnou velmi těsně. Banánovou pěnu nalijeme na korpus, přikryjeme druhým a dáme vychladit do lednice do druhého dne.

Nalijeme banánovou pěnuTen samý den ještě přichystáme pařížskou šlehačku : Čokoládu nalámeme do mísy a přelijeme ji vařící smetanou. Necháme pět minut odstát a pak směs rozmícháme do hladka. Mísu dáme do lednice a také necháme vychladit do druhého dne.

Čokoládu zalijeme vařící smetanou

Druhý den sejmeme formu z dortu (bude potřeba ji jemně objet nožem) a korpus opět potřeme naředěnou marmeládou. Formu nemusíme sundávat, pokud ještě zbývá hodně místa nad korpusem, kam se ušlehaná smetana vejde. Já jsem ji ale musela posunout výš.

Takto vypadá korpus s banánovou pěnou

Čokoládovou smetanu vyndáme z lednice a vyšleháme ji do tuha.

Ušleháme pařížskou šlehačku

Na korpus rozložíme rozkrojené banány tak, aby se nedotýkaly krajů. Korpus opět uzavřeme do dortové formy.

Na korpus dáme rozříznuté banány

Na banány roztřeme pařížškou šlehačku a dort dáme chladit. Minimálně na několik hodin, nejlépe však do druhého dne.

Natřeme pařížskou šlehačku

Z vychlazeného a zatuhlého dortu sundáme formu a začistíme ho. Já ho vždy normálně kolem dokola ořežu zoubkatým nožem, abych odkrojila nerovnosti a ušpiněný korpus.

Připravíme si polevu – čokoládu nalámeme do mísy a přelijeme ji vařící smetanou. Necháme 3 minuty odstát a poté rozmícháme do hladka. Za občasného míchání necháme tuto ganache zchladnout, aby také zhoustla.

Zatuhlé vrstvy dortu

Lžící pak ganache nanášíme na vychlazený dort, tak, aby lehce stékala po bocích dortu. Větší část polevy rozetřeme po vrchní části dortu. Pokud chcete mít dort politý celý, o něco přidejte na množství čokolády a smetany.

Dort ozdobíme, např.:

  • Bílou čokoládou – čokoládu rozehřejeme a natíráme lžící různé tvary na pečící papír. Necháme je zatuhnout v chladu a pak je zapíchneme do dortu.
  • Macarons – recept na skořápky dělám tento, plním následujícím krémem se slaným karamelem.
  • Krém – slaný karamel: 120 g cukru krupice roztavím na karamel, zamíchám do něj 30 g másla a 130 g smetany ke šlehání a lehce osolím. Nechám vychladnout, vyšlehám do pěny 110 g másla a postupně k němu přidávám karamel. Vyšlehám na hladký krém.
  • Mini banánky v čokoládě (Lidl).

Variace na Kubánský dort

A díky fotce od přátel můžeme vidět, jak dort vypadal na řezu:

Variace na Kubánský dort

35 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

35 komentářů

Cara C. 09. 03. 2016 - 22.03

Vypadá luxusně! :) ale sama bych si na něj netroufla :D

Reply
Meg 30. 03. 2016 - 11.13

Děkuju :) Je to trošku delší postup, no, ale dá se! :)

Reply
Kamila 10. 03. 2016 - 9.21

Vypadá ta luxusně. Mně cukrařina nejde, raději to ani nebudu pokoušet. Ale kochám se nad umem jiných s velikou chutí.

Reply
Meg 30. 03. 2016 - 11.14

Díky :) Není to tak těžké, ale čas to určitě zabere. Chápu, že se do toho jen tak nechce pouštět :)

Reply
Janaole 11. 03. 2016 - 13.54

Prekrásna torta. Keďže mám kamaráta, ktorý je polovičný Kubánec, uložila som si tento recept do zoznamu dôležitých receptov!

Reply
Meg 30. 03. 2016 - 11.14

Díky :))) Snad by z něj měl radost :)

Reply
Elis 18. 03. 2016 - 15.25

Muzu se zeptat na jak velkou formu je tento recept? Moc dekuji!

Reply
Meg 30. 03. 2016 - 11.20

Jé, já se omlouvám, hned dopisuji do receptu! Forma to byla o průměru 26 cm.

Reply
Stepanka 26. 03. 2016 - 9.52

To je dokonalý! Jsem v pokušení se do toho pustit :D ale chci se zeptat…. Jak velkou máš formu? :)

Reply
Meg 30. 03. 2016 - 11.24

Moc se omlouvám, zapomněla jsem to tam napsat, ale byla to 26 cm v průměru :)

Reply
Mil 27. 03. 2016 - 22.16

Moc děkuji za obsáhlý návod, díky kterému se mi dort povedl a sklidila jsem úspěch na narozeninové oslavě.

Reply
Meg 30. 03. 2016 - 11.24

Vážně se povedl? Jsem moc ráda, děkuju! :) (Nebyla by náhodou fotka? :) )

Reply
Mil 31. 03. 2016 - 9.25

Tak jsem se s velikostí formy skoro trefila, po tom co jsem odhadovala velikost podle mini banánků a fotky vašeho dortu jsem si nastavila formu na vel. 25cm :-) ráda fotky zašlu, jen nevím kam je zaslat, protože nepoužívám ani FB ani Instagram.

Reply
Meg 31. 03. 2016 - 9.45

Tak jste to trefila krásně, centimetr sem tam ve velikosti formy na dort roli zas moc nehraje :) Můj e-mail je kdyžtak: meg@ritta.cz :) Díky!

Reply
Mil 31. 03. 2016 - 9.28

Tak už jsem objevila Váš email, takže fotky posílám tam :-)

Reply
Meg 31. 03. 2016 - 9.46

Tak jste byla rychlejší, díky! :) Nevadí, pokud bych je zveřejnila? :)

Reply
Amellia 27. 05. 2016 - 12.30

Teda tak ten vypadá přímo skvostně :) opravdu veledílo! Já také hodně peču, ale nevím nevím, jak by se mi takový povedl..

Reply
Meg 19. 07. 2016 - 10.39

Myslím, že by se určitě povedl! :)

Reply
Martina 15. 03. 2017 - 12.53

Dobré odpoledne.
Jak by se asi banánová pěna a pařížská šlehačka tvářily, kdyby přidala ještě jeden plát těsta a na něj vrstvu banánové pěny? Nebylo by to příliš těžké a nevytlačilo by to náplň v nižších patrech?

Reply
Meg 17. 03. 2017 - 9.38

Teoreticky by se tak stát mohlo, podle toho, jak by byl plát těsta velký. Možná by se pak musely vrstvy pěn zmenšit, aby nedocházelo k takové deformaci. Opravdu nedokážu posoudit.

Reply
Týna 17. 03. 2017 - 17.23

Mohu se zeptat, jakou zelatinu jste pouzila? :-)

Reply
Meg 23. 03. 2017 - 11.41

Obyčejnou, jemně mletou želatinu, která se má rozehřívat. Jestli se ptáte na značku, tak kupuji různé, podle obchodu, kde zrovna jsem :)

Reply
Tereza 20. 05. 2017 - 10.55

Dobrý den :)
Chtěla jsem udělat dort mamce k narozeninám a našla jsem tento recept. Nikdy jsem dort nedělala a ani bych nikdy nevěřila, že se někdy pustím do něčeho tak složitého, ale odvážila jsem se a… podařilo se! Sice samozřejmě není ani zdaleka tak krásný, jako ten Váš, ale i tak mám hroznou radost :)
Moc díky za recept a hlavně za tak úžasně sepsaný postup, i já, jakožto vážně úplný začátečník, jsem to díky němu zvládla :)
Teď ještě, doufat, že jsem nic nepokazila “uvnitř” a bude i dobrý :D
Ale asi ano, při průběžném ochutnávání jsme doma mlaskali všichni :D
Ještějednou díky, krásný den, Tereza

Reply
Meg 23. 08. 2017 - 22.50

Jé, tak to jsem ohromně, ohromně ráda! Doufám, že chutnal :)

Reply
Amala 23. 09. 2017 - 19.56

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jakou bíkou čokoládu na ty ozdoby používáte?já už jsem to párkrat zkoušela,ale nikdy mi to neztuhlo.Tak bud používám špatnou čokoládu,nebo mam špatnej papír:)Dort je moc krásný.

Reply
Meg 01. 10. 2017 - 16.26

Omlouvám se, že píši až teď :) Používám skoro jakoukoliv, která mi přijde pod ruku, buď z cukrářských potřeb, nebo třeba z Lidlu, Tesca (jejich privátní značky), i třeba Milku. Většinou, pokud nechtěji zaschnout v místnosti, dám papír s ozdobami na tác do lednice a musí zatuhnout každá :)

Reply
Eva Janalíková 11. 11. 2017 - 12.30

Můžu se zeptat, jak moc zralé banány jste použila na banánovou pěnu? Dort zkouším poprvé, dnes jsem teprve chystala formu na pařížskou šlehačku, ale při ochutnání zatuhlého banánového “krému”, co ulpěl na formě, mi přišlo, že má divnou pachuť… ?

Reply
Meg 12. 02. 2018 - 15.03

Banánovou pěnu dělám většinou z hezky zralých banánů, které jsou dobré i na chuť. To mě mrzí, že vám to vyšlo takto :(

Reply
Zuzka 02. 01. 2018 - 23.29

Meg dort je uzasnej.Syn mel třetí narozeniny a kombinace čokolády a banánů mi přišla ideální, tak i přes tu pracnost jsem dort zkusila.Jen jsem použila jiné zdobení nahoru.Na chuť se dort moc povedl, ale bohužel když jsem sundala z dortu formu ve chvíli když jsem ho chtěla polevat čokoládou, tak se mi sesunul ten čokoládový krém.Prostě se to vyvalilo do stran a dort uz v žádném případě nebyl tak krásný.Moc mě to mrzelo.Vrstva musela byt malo ztuhlá, jen nevím čím to mohlo byt.Postup byl přesně dle receptu.Nakonec jsem to ještě nějak zachránila.Hoste si pochutnali a dort chvalili, ale rozhodne to nebyl takový esteticky zážitek, jak jsem si přála.Nevíte čím by to mohlo byt?Děkuji

Reply
Petra 01. 12. 2018 - 14.51

Dobrý den Zuzko, to stejné se stalo i mně. :-( Musela jsem skoro polovinu šlehačky odklidit, zbytek pak držel. Nevypadá tak, jak bych si představovala, ale na chuť to nebude mít žádný vliv.. DOUFÁM. ?

Reply
Zuza 21. 02. 2018 - 9.18

Hezký den, prosím, můžu dort místo ganache potáhnout marcipánem? Bude to chuťově dobré a bude to vůbec držet? (udělám máslové mantinely, pod marcipán také máslo) mockrát děkuji :-)

Reply
Vera 14. 03. 2018 - 15.22

Dort vypada moc dobre a kubansky dort mame vsichni radi. Recept je pekne rozepsany, takze ho nejspis vyzkousim v srpnu dceri k narozeninam :)

Reply
Pavla 07. 05. 2019 - 14.16

Dort jsme upekli na oslavu tátových 60. narozenin. Měl v plánu svoje jubileum zapíjet rumem, tak jsme si s mámou říkaly, že variace na kubánský dort by k tomu mohla být docela stylová a navíc náš táta je milovník čokolády.
Dort se povedl jedna báseň a chuťově byl do-ko-na-lý! Táta si užíval každé sousto a velkou poklonou nám byla pochvala i od naší tety – profesionální cukrářky.
Musím pochválit skvělý recept a podrobně popsaný postup, díky němuž nás během výroby dortu nečekalo žádné nemilé překvapení a vše šlapalo a fungovalo jako na drátkách. Moc díky za inspiraci i recept a těším se na další příležitost, kdy budu moct upéct nějaký jiný ze zde publikovaných dortových receptů ;-)

Reply
Markéta 09. 05. 2019 - 8.59

Meg, Tvoje stránky mám strašně ráda a nechávám se tu inspirovat vcelku často. Tenhle dort jsem si vybrala pro mamku k padesátinám a ač mi těsto tak krásně nevyběhlo jako Tobě, všichni byli nadšeni a dort moc chutnal. Tak jsem ti chtěla moc poděkovat za Tvou práci a tyto podrobné návody, se kterými může být za šéfkuchaře i někdo jako já! ?

Reply
Radka 29. 08. 2019 - 21.34

Dělala jsem ho a byl luxusni, přesně jak podle Vašich fotek. Hosté se oblizovali

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc