Čokoládovo-jahodový drip cake (stékaný dort)

by Meg
17 komentářů

Když si moje ségra přála dort k narozeninám, také si řekla jaký. Zadání znělo čokoládový korpus a jahody, resp. jahodová pěna. A měl to být tzv. drip cake, čili dort, ze kterého poleva stéká v tenkých pramíncích. Samozřejmě jsem hned začala přemýšlet, jak ten dort nejlépe udělat a nakonec jsem sáhla po dvou osvědčených receptech, na čokoládový korpus a jahodovou pěnu. Bylo mi jasné, že je potřeba ještě vybrat krém, kterým bude dort potřen z vnější strany a nakonec jsem vybrala bílkovo-máslový jahodový. Pak už jen čokoládová poleva a nějaké ty ozdoby na vrch :)

Ono to takto napsané zní trochu jednodušeji, než to je ve skutečnosti. Nechci tím říct, že by tvorba tohoto dortu byla výjimečně těžká, nicméně je to jako skoro s každým dortem – trochu náročné na čas. Ideální je začít péct dva dny předem, aby se dort hezky vychladil před rozkrojením v lednici a pak také aby v klidu stihla zatuhnout pěna. Oboje ideálně přes noc.

Vzhledem k tomu, že jsem dort samozřejmě pekla s malým Tyranosaurem Lexem za zády (růst horních zoubků je u něj ještě horší než v případě dolních), některé kroky postupu nejsou tak detailně nafoceny. Snažila jsem se ale vše srozumitelně popsat, kdyby cokoliv, pište!

UPRAVENO: fotka původního dortu je zde, úvodní v receptu byla nahrazená novější variantou focenou na světle :)

Čokoládovo-jahodový drip cake (stékaný dort)

Čokoládovo-jahodový drip cake (stékaný dort)

Course: Dorty
Porce

12

až 16 porcí
Příprava

4

hours 
Pečení a chlazení

24

hours 
Celkový čas

28

hours 

Suroviny

  • Čokoládový korpus (20-22 cm v průměru)
  • 135 g vody

  • 188 g másla

  • 4 lžičky rozpustné kávy

  • 180 g hořké čokolády

  • 225 g polohrubé mouky

  • 300 g krupicového cukru

  • 1/2 lžičky prášku do pečiva

  • 1/2 lžičky jedlé sody

  • špetka soli

  • 45 g kakaa

  • 6 lžiček rostlinného oleje

  • 3 vejce

  • 120 g zakysané smetany

  • Jahodová pěna
  • 600 g jahod (mražených)

  • 100-150 g krupicového cukru

  • 100 g vody

  • 30 g jemně mleté želatiny

  • 600 g smetany ke šlehání

  • Jahodový bílkový krém
  • 3 bílky

  • 200 g krupicového cukru

  • 330 g změklého másla

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • 8 ks jahod (mražených)

  • 2 lžíce jahodového džemu

  • Čokoládová poleva
  • 85 g hořké čokolády

  • 90 g smetany ke šlehání

  • 3 lžíce kukuřičného sirupu

  • Na ozdobu
  • čerstvé jahody

  • pusinky

  • sušené jahody

  • jahodový krém

Postup

  • Čokoládový korpus
  • Máslo dejte s vodou do kastrůlku a svařte.Máslo s vodou
  • Odstavte z tepla, přidejte kávu a rozmíchejte.Přidání kávy
  • Do této směsi přidejte nalámanou čokoládu, jen lehce promíchejte a nechte pět minut odležet.Přidání čokolády
  • Poté směs rozmíchejte do hladka a nechte zchladnout (20-25 minut).Hladká čokoládová směs
  • Troubu rozehřejte na 160°C. Do mísy dejte cukr, polohrubou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, špetku soli a kakao. Promíchejte.Suché suroviny na korpus
  • Do sypké směsi udělejte důlek a nalijte do něj zchladlou čokoládovou směs. Vše důkladně promíchejte (já používám robota s K metlou).Přilití čokoládové směsi
  • Za postupného míchání přidejte do těsta po lžičkách olej.Přidání oleje
  • Pak po jednom zapracujte i vejce.Přidání vajec
  • Nakonec do těsta zamíchejte zakysanou smetanu.Přidání zakysané smetany
  • Nachystejte si dortovou formu (já měla o průměru 20 cm). Její dno a nejlépe i boky vyložte pečícím papírem a těsto do ní nalijte. (U téhle obruče se mi dort hezky daří ořezat kolem dokola, takže na bokách papír nemám, ale běžnou formu bych papírem vyložila.)Těsto na dort ve formě
  • Dort pečte při 160°C cca hodinu a půl. Po vyndání z trouby ho nechte vychladnout, vyndejte z formy, zabalte do fólie a nechte v lednici do druhého dne.Hotový korpus
  • Jahodová pěna
  • Odvažte si jahody a dejte je do kastrůlku na střední plamen mírně rozvařit.Mražené jahody v hrnci
  • Přidejte k nim cukr a promíchejte.Přidání cukru
  • Do vody nasypte želatinu, aby mohla veškerá nabobtnat. Podle potřeby přidejte vodu po kapkách.Nabobtnání želatiny
  • Horké jahody rozmixujte ponorným mixérem.Rozmixování jahod
  • Nabobtnalou želatinu rozehřejte (já to dělám po deseti vteřinách v mikrovlnce) a nalijte ji do jahod, rozmíchejte.Přidání želatiny
  • Pokud chceme, jahodovou směs propasírujte přes sítko (je možné vynechat). Nechte ji zchladnout na pokojovou teplotu.Propasírování jahod
  • Po vychladnutí jahod ušlehejte smetanu do tuha a jahody do ní opatrně, ale dobře zamíchejte (hmota se může zdát velmi řídká, ale želatina ji pak udrží hezky pevnou).Ušlehaná šlehačka na pěnu
  • Sestavení dortu
  • Dortový korpus vyjměte z lednice. Seřízněte mu vypouklý vršek a pak ho rozřízněte na tři pláty. Pokud se chystáte dort převážet, na podložku, na které bude dort, rozetřete trochu rozehřáté čokolády (jedno jaké) a první patro dortu na ni položte.Podložka na dort
  • Kolem dortu upevněte nejlépe nastavitelnou dortovou formu, aby šla okolo dobře stáhnout a náplň nevytékala ven. Nejlépe funguje vysoká forma s vloženou fólií. Pokud formu nemáte tak vysokou, vložte do ní tvrdé papíry obalené pečícím papírem, aby se výška formy zvětšila.První patro dortu ve forměPrvní patro dortu ve forměPrvní patro dortu ve formě s fólií
  • Pokud chcete, můžete jednotlivé korpusy pro zdůraznění chuti ještě potřít jahodovou zavařeninou. Plát korpusu se zavařeninou
  • Na první plát nalijte polovinu jahodové pěny, pak na ni vložte druhý plát a zalijte druhou polovinou náplně. Nakonec přiklopte posledním plátem, urovnejte, a dejte do lednice zatuhnout – nejlépe do druhého dne, minimálně ale zhruba na 8 hodin.Jahodová pěna při sestavování dortu
  • Po uplynulé době z dortu stáhněte obruč, případně fólii nebo pečící papír.Jahodový dort ve fólii
  • Jahodový bílkovo-máslový krém
  • Přichystejte si kastrůlek a mísu (nejlépe kovovou od robotu) na něj, ve které budete moci nad parou míchat bílky na krém. Bílky dejte do mísy a přisypte k nim cukr. Kastrůlek dejte na střední plamen a bílky s cukrem spolu metličkou často míchejte. Jakmile se veškerý cukr rozpustí (už necítíte mezi prsty granulky), mísu z tepla odstraňte. Pomocí robota bílky šlehejte na střední a pak vyšší rychlost, až bude mít mísa na dotek pokojovou teplotu. 8 jahod rozmixujte na pyré.Bílkový sníh
  • Do vyšlehaných zchladlých bílků zašlehejte zchladlé máslo – snižte otáčky na střední rychlost a máslo přidávejte po kostičkách.Přidání másla do sněhu
  • Jakmile je veškeré máslo zapracováno, přidejte lžičku vanilkového extraktu a po lžících také pyré z jahod. Nakonec přidejte dvě lžíce jahodového džemu.Přidání jahodového pyré do krému
  • Krém na dort naneste nejprve v jedné slabé vrstvě, která zachytí drobečky z korpusu.Jahodový bílkovo-máslový krém
  • Dejte ho na dvacet až třicet minut zachladit do lednice.Dort potřený krémem
  • Pak na dort naneste druhou vrstvu krému a snažte se ji co nejvíce uhladit. Také pak otřete veškeré zbytky krému na podložce. Dort dejte vychladit do lednice alespoň na hodinu, abyste na něj byli schopní nanášet polevu.
  • Čokoládová poleva
  • Čokoládu nalámejte do misky. Smetanu se sirupem svařte a nalijte na čokoládu. Nechte pět minut odstát a pak rozmíchejte do hladka.Čokoládová poleva
  • Pokud máte, polevu si přelijte do dávkovací láhve, jinak ji budete nanášet lžící. Polevu dejte cca na 20 minut do lednice, aby zchladla. Je potřeba docílit zchladnutím takové konzistence, kdy z boku dortu bude stékat, ale ne tak rychle, aby se dole vytvořil z polevy bazén. Polevu nanášejte blízko u kraje, aby z dortu stékala v různých délkách pramenů. Pak vyplňte i střed dortu, případně uhlaďte stěrkou.Polévání dortu
  • Po polití dort ozdobte dle fantazie, skvělé jsou čerstvé jahody, pusinky, nebo makronky, já použila jahody a pusinky z tohoto receptu: https://megvkuchyni.cz/recipe/snehove-pusinky-jako-ozdoba-dort/. Navíc ještě zbytek krému a sušené jahody.Čokoládovo-jahodový drip cake (stékaný dort)Čokoládovo-jahodový drip cake (stékaný dort)Čokoládovo-jahodový drip cake (stékaný dort)
17 komentářů
2

Mohlo by se vám líbit

17 komentářů

Linda 19. 02. 2018 - 14.24

Dobrý den, chystám se péct menší dvoupatrový dort, dal by se tento recept použít na spodní patro? Nebo je to vzhledem ke složení krému nevhodné?

Reply
Meg 20. 02. 2018 - 13.54

Dobrý den, primárně se snažím tu pěnu do spodních pater dortu nepoužívat. Tady je v ní ale poměrně hodně želatiny, která by lehčí vrchní patro mohla udržet. Záleží tedy hodně na tom, co byste navrch chtěla dávat.

Reply
Linda 28. 02. 2018 - 13.46

No chtěla jsem zkombinovat tento a vaši variaci na kubansky dort. Šlo by aspoň ten čokoladovy dat dolu nbo mam hledat dal.

Reply
Veronika 24. 02. 2018 - 1.03

Dekuji Vam, poprve co jsem se pustila do takto krasneho dortíku…. a povedl se a to vse diky Vasemu uzasnému receptu. Moc děkuji Verca

Reply
Meg 28. 07. 2020 - 6.41

Jsem moc ráda, že se povedl :)

Reply
Julie 05. 03. 2019 - 10.48

Dobrý den, chci se zeptat, jak dlouho trvá ropuštění cukru v bílkách (u jahod. krému).
Nad párou je mám už hodinu a pořád nic. Děkuji.

Reply
kLaRiS 27. 03. 2019 - 9.58

Mně to trvalo cca 10 minut…musí vám jít z vody pára, která ohřívá kovové dno mísy.

Reply
kLaRiS 27. 03. 2019 - 9.58

Děkuji za super přehledný a důkladný návod! Dort se povedl a všem chutnal!

Reply
Meg 28. 07. 2020 - 6.43

Díky mockrát! :)

Reply
Bára 17. 09. 2019 - 13.18

Opravdu výborný dort! Všem moc chutnal. Za mě nejlepší čokoládový korpus, jaký jsem dělala! Děkuji za podrobně popsaný recept :).

Reply
Meg 28. 07. 2020 - 6.43

Jsem moc ráda, že chutnal :)

Reply
Anna 31. 01. 2020 - 1.31

Dekuju moc za recept! Delala jsem jako narozeninovy dort pritelovi a byl obrovsky uspech od vsech pritomnych! technicky narocnejsi, ale vysledek stal za to!

Reply
Meg 28. 07. 2020 - 6.43

Jsem moc ráda, že vám chutnal :)

Reply
Klára 09. 07. 2020 - 16.28

Dobrý den, úžasný dortík, dcerka bude mít narozeniny, čokoládu a jahody miluje, tak je jasno, co se bude péct :) Prosím vás jak jste udělala ty dvojbarevné pusinky? Vypadají fakt hustě :D Díky moc.

Reply
Klára 09. 07. 2020 - 16.30

Omlouvám se, už jsem našla… díky.

Reply
Meg 28. 07. 2020 - 6.44

Omlouvám se, že jsem nestihla včas odpovědět, díky mockrát, jsem ráda, že jste to našla :)

Reply
Ilona Tauvinklova 25. 06. 2021 - 7.12

Prosím Vás, musí být na pěnu jahody mražené nebo mohu i syrové? Děkuji.

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc