Ostře řezané pusinky

by Meg
0 komentář

Kdykoliv dám na dort pusinky nebo někam dovezeme naše cukroví, ozve se alespoň jeden člověk s dotazem, jak to, že mám ty pusinky tak ostře řezané. Že se mi nerozpíjí, že nejsou placaté a podobně. Já zase odpovídám, že je dělám hrozně jednoduše.

Nemám žádný extra super trik, nevařím sníh nad parou a kolikrát ani nepeču cukr, aby se nahřál (jako v tomhle případě pusinek na dort). Prostě je jen dlouho šlehám, aby se rozpustil cukr a sníh byl krásně pevný.

Hodně mi v tom samozřejmě pomáhá kuchyňský stolní robot, protože jsem schopná nechat ten sníh šlehat klidně i dvacet minut a kdybych u toho měla stát s ručním šlehačem, tak bych se unudila anebo by mi Alex začal dost demolovat byt :D Ale pokud jinou možnost nemáte, tak to samozřejmě takhle ušleháte i s tím ručním :)

Ostře řezané pusinky

Chod: Cukroví
Příprava

30

minut
Pečení

100

minut
Celkový čas

2

hodiny 

10

minut

Velmi jednoduchý recept na pusinky, které se nerozpíjí a mají krásně řezané hrany.

Suroviny

  • 4 bílky

  • 250 g krupicového cukru

  • volitelně barvivo dle potřeby

  • volitelně cukrový posyp dle chuti

Postup

  • Bílky dejte do mísy a začněte je šlehat na pomalý až střední stupeň, až začnou tvořit pěnu.Bílky v míse
  • Mezitím si nachystejte cukr, barvivo, špičky a cukrářské sáčky.Nachystané barvy a špičky
  • Jakmile jdou bílky do pěny, začněte k nim přisypávat cukr. Já ho přidávám většinou na 3x až 4x a postupně u toho zvyšuji rychlost.
    Pak je nechte šlehat na střední až vyšší rychlost 10-20 minut, dokud nebude sníh pevný a naprostá většina cukru nebude rozpuštěná. Rozhodně by to nemělo být celou dobu na ten nejvyšší stupeň, pak by se sníh mohl přešlehat dřív, než je cukr rozpuštěný a pak by mohly pusinky praskat.Přisypání cukru
  • Mezitím si nachystejte špičky do cukrářských sáčků a dva plechy s pečícím papírem nebo podložkami.Nachystané sáčky se špičkami
  • Dobře ušlehaný sníh na špičky pevně drží a když ho promnete mezi prsty, necítíte žádné krystalky cukru, nebo jen velmi malé množství.Ušlehaný sníh
  • Troubu si rozehřejte, ideálně na 90°C na horkovzduch. Pokud chcete sníh barvit, tak si třeba část odeberte stranou a obarvěte potravinářským barvivem.Obarvení sněhu
  • Odstín dolaďte podle potřeby.Dobarvení sněhu
  • Připravený sníh přendejte do cukrářského sáčku (když si ho dáte s ohrnutým krajem do velkého hrnku nebo sklenice, bude se vám lépe plnit).Sníh do sáčku
  • Na plech s pečícím papírem nebo podložkou nastříkejte tvary dle libosti. Tyhle růže dělám pomocí špičky Wilton 2D, začínám uprostřed a stříkám dokolečka směrem ven.
    Nastříkané růže
  • Pokud chcete, na pusinky teď můžete nasypat i cukrové zdobení.Růže s posypem
  • K růžím se dají přidat i lístečky, tyhle jsem stříkala pomocí špičky č. 70, taky od Wiltonu.Sněhové lístky
  • A další pusinky, tentokrát stříkané tzv. francouzskými špičkami (french tips), 6B a 4B taky od Wiltonu. Ano, mám špičky od Wiltonu nejradši :D
    Sněhové pusinky
  • Plechy s pusinkami dejte do trouby vyhřáté na 90°C na horkovzduch. Já je takto peču oba naráz, nejlépe na horkovzduch na 90-100°C. To ale musíte vyzkoušet podle vaší trouby, aby se pusinky sušily, ale nezlátly.
    Pusinky v troubě
  • Podle velikosti pusinek je sušte hodinu až dvě, pozice plechů můžete během pečení opatrně obrátit, pokud máte pocit, že trouba peče každý plech jinak.
    Upečené pusinky
  • Takhle vypadají už upečené pusinkové růže.Upečené sněhové růže
  • Po upečení nechte pusinky řádně vychladnout a pokud je chcete delší dobu skladovat, využijte ideálně papírovou krabici v pokojové teplotě.

Poznámky

  • Pusinky mohou při pečení praskat a to může být způsobeno několika věcmi.

    Hmota může být přešlehaná – neměly by se extra dlouho šlehat na úplně nejvyšší výkon, aby se tam nenahnaly tak velké vzduchové bubliny, které by v troubě praskaly.

    Barvivo – některé barvy jsou schopné narušit konzistenci sněhu tak, že způsobí praskání. Je potřeba si vše pořádně vyzkoušet.

    Velké změny teploty – podle ušlehání sněhu se někdy může stát, že pusinky popraskají po vyndání z trouby, je pak lepší je nechat doschnout v troubě s pootevřenými dvířky.

Mohlo by se vám líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít