Zázvorky

Zázvorky

Už pár let jsem si na každé Vánoce pohrávala s myšlenkou, že bych upekla zázvorky. U nás v rodině se (co se já pamatuju) nepekly, i když jsem v hromadě starých vykrajovátek našla právě to zázvorkové. A tak jsem si letos řekla, že s tím konečně musím něco udělat a začala se v okolí vyptávat. Nakonec jsem se na recept na zázvorky zeptala i na Instagramu a Facebooku. Odpovědí bylo více a za všechny opravdu moc děkuji! Nejvíce mě zaujal recept od Kateřiny Dvořákové, která ho má od své brněnské prababičky. Já jí za něj moc a moc děkuju a hlavně také za svolení ho publikovat :)

Jediná úprava, kterou jsem u receptu udělala, bylo malé navýšení množství zázvoru, protože jsem kromě toho sušeného přidala i lžičku strouhaného čerstvého. A místo současného smíchání všech ingrediencí, jako to bývá u cukroví běžné, jsem nejdříve utřela vajíčka s cukrem, pak přidala ostatní suroviny. Takhle totiž často bývají zázvorky popisované i ve starších kuchařkách. Na pomoc jsem si zase vzala svého kuchyňského miláčka, Kenwood Major Titanium, protože tomu skoro žádná příprava jídla v naší kuchyni neunikne :) Ušetří čas, během kterého si chystám ostatní suroviny, nebo poklízím to, co při vaření vznikne :)

Kenwood Major Titanium

Suroviny:

  • 2 celá vejce
  • 2 žloutky
  • 280 g moučkového cukru
  • 280 g hladké mouky
  • 1 lžička sušeného mletého zázvoru
  • 1 lžička jemně strouhaného čerstvého zázvoru
  • nastrouhaná kůra z půlky citronu

Postup:

Vajíčka a žloutky dáme do mísy robotu a přidáme k nim moučkový cukr.

Vejce a žloutky s cukrem

Pomocí K metly je vyšleháme do světlé, nadýchané pěny.

Pěna z vajec a cukru

Do mísy přisypeme mouku, sušený i čerstvý zázvor a citronovou kůru.

Přidání mouky a koření

Na nejnižší rychlost spolu vše K metlou rozetřeme do hladké hmoty, ze které už se dá vytvořit bochánek těsta.

Utřené těsto

Těsto přendáme na potravinovou fólii a zabalíme do válečku, dáme do lednice odpočinout alespoň na hodinu.

Zabalené těsto

Odpočinuté těsto rozválíme a vykrájíme z něj zázvorky. Může trošku lepit, v tom případě si pomůžeme podsypáváním moukou.

Vykrajování zázvorekZázvorky klademe na plech s pečícím papírem, kde je necháme do rána zaschnout. (Z tohoto množství těsta mi vyšlo cca dva a půl plechu.)

Zázvorky k zaschnutí

Druhý den (ráno) si rozehřejeme troubu na 150 – 160°C. Zázvorky pečeme cca 10 – 15 minut dle trouby, musí naskočit, ale zůstat světlé – pečeme je tzv. jen do růžova.

Upečené zázvorky

Zázvorky by se měly péct jako jedno z prvních cukroví, protože jsou pečené bez přidaného tuku a potřebují čas na změknutí. Nejlépe jim bude v papírové krabici, ve které budou moct natáhnout vlhkost, anebo v krabici, do které dáme rozkrojené jablko, které ke změknutí také pomůže.

Zázvorky

Za sebe ale můžu říct, že mi chutnají rovnou i po upečení a vychladnutí – jsou sice křupavé, ale ono namáčení těchto sušenek do čaje má rozhodně taky své kouzlo – a vůni :)

Zázvorky

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *