Sádláčky (Sádlové cukroví)

Sádláčky (Sádlové cukroví)

Sádláčky jsou jedno z cukroví, které se u nás dělalo, když jsem byla malá. Nikdy jsem je moc nemusela, a postupem času jsme je i přestali na Vánoce péct. Letos jsem viděla, jak je peče moje ségra a po letech jsem je tak zase ochutnala. No, co myslíte? Šla jsem je hned péct taky! Sádláčky jsou kakaové a úžasně křehké, a pokud k nim přidáte ještě nakyslou zavařeninu (rybízovou, višňovou), rozhodně neprohloupíte. Je zajímavé, jak se někdy ty chutě z dětství přeci jen mění :)

Vzhledem k tomu, že mi s veškerým cukrovím pomáhá skvělý Kenwood Major Titanium, pomohl mi i tentokrát. Na toto měkké těsto na sádláčky se perfektně hodila flexibilní metla, ale šlo by samozřejmě připravit i s klasickou K metlou.

Kenwood Major Titanium

Suroviny:

  • 12 dkg sádla
  • 14 dkg moučkového cukru
  • 14 dkg hladké mouky
  • 3 vrchovaté lžičky kakaa

Postup:

Sádlo necháme chvíli změknout v pokojové teplotě a pak ho dáme do mísy robotu, spolu s moučkovým cukrem.

Základ těstaPomocí flexibilní metly sádlo s cukrem utřeme.

Základ těsta

Přisypeme hladkou mouku a kakao a necháme spolu dobře promíchat.

Těsto s kakaemHotové těsto je měkké a dobře drží pohromadě.

Těsto na sádláčky

Zabalíme ho do potravinové fólie a dáme na hodinu až dvě zatuhnout do lednice.

Těsto do ledniceZ odleželého těsta si vyválíme válečky, které nakrájíme na kousky.

Kousky těstaKaždý kousek vytvarujeme do kuličky a dáme na plech. Tam do něj vařečkou uděláme důlek.

Sádláčky na plechuSádláčky můžeme už klidně nechat takto, ale já je ráda plním ještě zavařeninou – tentokrát rybízovým želé.

Sádláčky s marmeládou na plechuSádláčky pečeme v mírnější troubě, cca na 150°C, 10-15 minut.

Sádláčky (Sádlové cukroví)

 


Related Posts

The Daring Bakers‘ May 2013 Challenge – Swedish Prinsesstårta

The Daring Bakers‘ May 2013 Challenge – Swedish Prinsesstårta

Tentokrát se výzva Odvážných pekařů zase vyznamenala :) Květnová byla ve znamení švédského Princeznina dortu – pokud znáte malé zelené dortíčky z Ikey, tak to je přesně ono. Akorát ve velkém. Tři vrstvy piškotového těsta, s marmeládou, vanilkovým krémem a šlehačkou. A marcipánem. Lehká a skvělá dobrota.

Pistáciové rohlíčky podle Lucie

Pistáciové rohlíčky podle Lucie

Když jsem se letos rozhodovala, jaké netradiční cukroví upeču, padly mi do oka pistáciové rohlíčky, které jsem viděla u Chez Lucie. Pistácie přímo zbožňuju a Lucie mi navíc ukázala, kde je mám koupit (od té doby se mi hlavě stále rojí myšlenky na ty zástupy dóz s všelijakými […]



4 thoughts on “Sádláčky (Sádlové cukroví)”

  • S malinko jiným poměrem surovin pečeme doma taky – expertem na sádláčky je dcerka – a jsou opravdu skvělé!
    Přeji příjemné prožití svátků vánočních a mnoho zdraví v roce 2017. :-)

    • I já přeji mnoho zdraví v roce 2017, to je prostě to nejdůležitější :) a sádlačky jsou prostě skvělé :))

  • Moje nejoblíbenější. :) Myslela jsem, že je to snad specialita jen u nás doma, protože když řeknu, že moje nejoblíbenější cukroví je sádlové, tak na mě všichni koukají jako na mimozemšt’ana. :D

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít