Oválky

Oválky

Klasické cukroví, které se v naší rodině peče snad odjakživa :). Nazvané je podle původního tvaru, nicméně nic Vám (a hlavně mně) nezabrání, abyste použili ty nejhezčí vykrajovátka, co máte.

Suroviny:

Těsto:

  • 40 dkg hladké mouky
  • 28 dkg másla
  • 14 dkg moučkového cukru
  • 14 dkg pomletých ořechů
  • 1 žloutek

Máslový krém (nebo jiný dle výběru):

  • máslo
  • moučkový cukr
  • žloutek

Poleva:

  • 10 dkg moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • šťáva z poloviny citronu

Postup:

Vypracujeme těsto a necháme do druhého dne odpočinout (když se nenechá, tak se mu nic závažného nestane…). Vyválíme a vykrojíme z něj oválky, či jiné tvary. Pečeme při 150°C.

Oválky slepujeme máslovým krémem, nebo jakýmkoliv naším oblíbeným – hodí se k nim i např. krém ze Salka.

Nakonec je potřeme polevou a posypeme čokoládovou nebo pestrobarevnou rýží.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *