Ořechové řezy se žloutkovou polevou

Ořechové řezy se žloutkovou polevou

Dneska jsem si koupila již třetí časopis s vánočním cukrovím na titulce a už pomalu začínám v hlavě sestavovat seznam cukroví na letošní Vánoce. (A dávám tomu tak týden, než se vše ocitne na papíře, spolu se seznamem surovin k nakoupení…)

Taky jsem se podívala na loňský seznam a zjistila jsem, že jsem trochu pozadu s dopsáním receptů. Takže je sem postupně doplním, aby se mi neválely všude možně po papírech a byly snáz k nalezení :). Prvním z restů jsou výborné ořechové řezy, které jsem jako malá strašně ráda ujídala u babičky.

Suroviny:

  • 250 g pískového cukru
  • 250 g mletých ořechů
  • 250 g másla
  • 150 g hrubé mouky
  • 4 bílky

poleva:

  • 4 žloutky
  • 200 g moučkového cukru
  • šťáva z jednoho citronu

Postup:

Cukr a máslo utřeme do pěny, přidáme mouku, sníh z bílků a mleté ořechy. Z těsta vyválíme placku, kterou přeneseme na vymazaný a vysypaný plech. (Tato věta je přesně v původním receptu, ale vzniklé těsto nemá moc konzistenci na vyválení a přenášení – prostě jsem ho malým válečkem a rukama roztáhla přímo na plechu. )

Pečeme ve vyhřáté troubě a ještě teplé polijeme ušlehanou polevou.


Related Posts

Biskupský chlebíček

Biskupský chlebíček

Dneska jsem vyzkoušela upéct biskupský chlebíček podle Kuchařské pohotovosti. Recept je celkem nenáročný, jediný zádrhel je možné najít v určení 0,2 kg vajec, ale to jsem odhadla a zde je popis:

Likérové špičky

Likérové špičky

Taky vám vždycky tak moc chutnaly „bombičky“ neboli likérové špičky? Jednu dobu jsem žádné jiné cukroví z cukrárny nechtěla. Musely být hlavně hodně čokoládové a mít dobrou, tekutou likérovou náplň… Jenže na takové jsem v poslední době už málokde narazila. A tak se mi usadil brouk v hlavě. Když jsem pak […]



8 thoughts on “Ořechové řezy se žloutkovou polevou”

  • Na tyto si taky pamatuji – dřív je dělávala maminka, teď je občas o Vánocích doveze babička. Jsou moc dobré :) A co se týče seznamu na Vánoce, na tom už taky pracuji, ale pořád se ne a ne donutit ho dodělat :)

  • No já je mám strašně ráda, to jsou jedny z mých vánočních favoritů :)

    Co se týče seznamu, ehm… Oproti plánu jsem nějak pozadu, taky budu muset shrábnout na hromádku všechny ty vánoční časopisy, co jsem nakoupila… :D

    P.S.: Omlouvám se za nezobrazení komentáře, nějak mi spadl do spamu a všimla jsem si toho až teď :/

  • Dobrý den,

    mohu se zeptat na kolik stupňů a jak dlouho cca péct? A jak rychle se toto cukroví musí sníst, když je tam poleva že syrového žloutku?

    Předem moc děkuji za odpověď.:-)

    • Dobrý den, moc se omlouvám, že jsem nestihla odpovědět. Většinou tyhle řezy peču cca na 150-170 a to podle trouby, ve které to je. Radši pomaleji, než abych je spálila. Počkám si, až zezlátne povrch a přestane být moc měkký. Jíme ho tak nějak stejně jako ostatní cukroví – perníčky jsou se zaschnutým syrovým bílkem a taky se u nich ta trvanlivost neřeší tolik… Podle mě mají větší výdrž než máslové krémy, ale nemůžu vám to potvrdit na 100% :)

  • dělám je každý rok, strašně je miluji, řežu je na malé kousíčky na polevu ještě pak dávám půlku ořechu… Letos jsme se v létě tak narychlo stěhovali, že teď nemohu najít recept :/ :( … Googlím na netu jak vzteklá, všude s 6 bílky, každý poměr jiný, někdo i prdopeč, jiný hladkou mouku nebo polohrubou a podle foteček mi přijdou jak koláč a ne cukroví… a ejhle, tenhle Váš vypadá nejvíc pravděpodobný, jelikož vím, že si těsto přehodím na plech a uhňácám ho tak, aby vypadal jak placka, válet nejde a lít také ne. Tak doufám, že to je on a vyzkouším ho dle Vás :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít