Florentýnky (marokánky)

Florentýnky (neboli marokánky)

Toto vánoční cukroví by asi většina lidí nazvala jako “marokánky”. Nicméně tradičně vychází spíše ze sušenek, zvaných Biscotti Fiorentini, pocházejících z italské Florencie, proto florentýnky. Ty vždy obsahovaly oříšky (hlavně lískové a mandle) a kandované ovoce jako citrusovou kůru nebo třešně. V mém podání je toto cukroví tenké a křupavé, ale konzistenci výsledku můžete sami ovlivnit množstvím přidané mouky.

Suroviny:

  • 50 g másla
  • 75 ml smetany ke šlehání
  • 100 g krupicového cukru
  • 50 g medu
  • 120 g nasekaných ořechů dle chuti (já použila kešu a pistácie)
  • 120 g nasekaného kandovaného ovoce (např. citrusová kůra, sušené třešně)
  • 30 – 60 g hladké mouky
  • cca 250 g dobré hořké čokolády

Postup:

Máslo, smetanu, cukr a med dáme do kastrůlku a za občasného promíchávání zahřejeme.

Základ hmoty ke svaření

Jakmile se směs začne vařit, ztlumíme plamen a při promíchávání vaříme cca 5 minut. Důležité je, aby se nám hmota nepřipálila ke dnu kastrůlku. Odstavíme z tepla.

Svaření hmoty

Do směsi přidáme nasekané oříšky – výborné jsou plátkové mandle, ale ty já moc doma nepoužívám kvůli alergii. Takže jsem tentokrát použila sekané kešu oříšky a pistácie.

Přisypeme ořechy

Do směsi zamícháme také kandované ovoce – já měla citrusovou kůru a sušené kandované třešně.

A přisypeme kandované ovoce

Přisypeme i mouku. Mouká má velký vliv na výslednou konzistenci. Pokud dáme všechnu mouku (60 g), bude výsledná hmota hustší a lépe držet tvar. Florentýnky budou o maličko víc “těstovější”. Já jsem dala mouky méně, aby byly více karamelové a křupavé. Mouku do hmoty dobře zapracujeme.Přisypeme mouku

Malou lžičkou ukrajujeme kousky hmoty a klademe je na plech s pečícím papírem, oblou stranou lžičky je ještě zploštíme. Mezi jednotlivými kousky necháváme hodně místa, hmota se bude v troubě dost roztékat.
Florentýnky tvarované lžičkou na plechu

Pokud si hmotu necháme zchladnout, můžeme z ní pak v rukách tvarovat malé kuličky a ty zploštit a dát na plech (mně se tak pracuje lépe). V obou případech dávám na plech maximálně 12-16 kousků a jsou opravdu malé, aby mezi sebou měly dost místa.

Florentýnky tvarované rukama

Troubu rozpálíme na cca 160°C (horkovzduch) a florentýnky pečeme cca 5 minut – to už by se měly roztéct a na krajích začít zlátnout. Pak ztlumíme na 130°C a dopečeme dalších cca 5 minut do zlatova. Teploty a časy jsou tu spíše orientační, jak jsem pekla já – každá trouba peče jinak a obzvlášť u tohoto cukroví je to silně znát. Nejlepší je si to na jednom plechu s malým množstvím vyzkoušet u sebe a pak se tím řídit. Florentýnky necháme na plechu úplně vychladnout.

Upečené florentýnky

Rozpustíme si hořkou čokoládu a spodní stranu florentýntek do ní namáčíme.

Namáčení do čokolády

Necháme je pak zaschnout na plechu s pečícím papírem – můžeme je tam klidně dávat i čokoládou dolů, pokud už s nimi nechceme nic dělat.

Zaschnutí na plechu

Pokud ale chceme, můžeme ještě do tuhnoucí čokolády (po pár minutách) udělat vlnky vidličkou.

Vlnky v čokoládě

Necháme je v chladu zcela zatuhnout a pak skládáme do krabice.

Florentýnky (neboli marokánky)

Kvůli čokoládě jim bude ke skladování spíše vyhovovat chladnější místnost, ale není potřeba je dávat do lednice ani na balkon :)

Florentýnky (neboli marokánky)

2 comments

  1. Děkuji za další skvělý recept :-) Florentýnky jsem minulý rok dělala podle jiného receptu, podle tohoto mi přijdou chutnější, těsto mělo lepší konzistenci.. Stále častěji se obracím na tenhle web, je pro mě zárukou kvality a toho, že se vše vydaří a nevyjde z toho nějaká žbleptanina :D
    Díky moc, Meg! a přeji krásné a pohodové svátky :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *