Florentýnky (marokánky)

Florentýnky (marokánky)

Toto vánoční cukroví by asi většina lidí nazvala jako „marokánky“. Nicméně tradičně vychází spíše ze sušenek, zvaných Biscotti Fiorentini, pocházejících z italské Florencie, proto florentýnky. Ty vždy obsahovaly oříšky (hlavně lískové a mandle) a kandované ovoce jako citrusovou kůru nebo třešně. V mém podání je toto cukroví tenké a křupavé, ale konzistenci výsledku můžete sami ovlivnit množstvím přidané mouky.

Suroviny:

  • 50 g másla
  • 75 ml smetany ke šlehání
  • 100 g krupicového cukru
  • 50 g medu
  • 120 g nasekaných ořechů dle chuti (já použila kešu a pistácie)
  • 120 g nasekaného kandovaného ovoce (např. citrusová kůra, sušené třešně)
  • 30 – 60 g hladké mouky
  • cca 250 g dobré hořké čokolády

Postup:

Máslo, smetanu, cukr a med dáme do kastrůlku a za občasného promíchávání zahřejeme.

Základ hmoty ke svaření

Jakmile se směs začne vařit, ztlumíme plamen a při promíchávání vaříme cca 5 minut. Důležité je, aby se nám hmota nepřipálila ke dnu kastrůlku. Odstavíme z tepla.

Svaření hmoty

Do směsi přidáme nasekané oříšky – výborné jsou plátkové mandle, ale ty já moc doma nepoužívám kvůli alergii. Takže jsem tentokrát použila sekané kešu oříšky a pistácie.

Přisypeme ořechy

Do směsi zamícháme také kandované ovoce – já měla citrusovou kůru a sušené kandované třešně.

A přisypeme kandované ovoce

Přisypeme i mouku. Mouká má velký vliv na výslednou konzistenci. Pokud dáme všechnu mouku (60 g), bude výsledná hmota hustší a lépe držet tvar. Florentýnky budou o maličko víc „těstovější“. Já jsem dala mouky méně, aby byly více karamelové a křupavé. Mouku do hmoty dobře zapracujeme.Přisypeme mouku

Malou lžičkou ukrajujeme kousky hmoty a klademe je na plech s pečícím papírem, oblou stranou lžičky je ještě zploštíme. Mezi jednotlivými kousky necháváme hodně místa, hmota se bude v troubě dost roztékat.
Florentýnky tvarované lžičkou na plechu

Pokud si hmotu necháme zchladnout, můžeme z ní pak v rukách tvarovat malé kuličky a ty zploštit a dát na plech (mně se tak pracuje lépe). V obou případech dávám na plech maximálně 12-16 kousků a jsou opravdu malé, aby mezi sebou měly dost místa.

Florentýnky tvarované rukama

Troubu rozpálíme na cca 160°C (horkovzduch) a florentýnky pečeme cca 5 minut – to už by se měly roztéct a na krajích začít zlátnout. Pak ztlumíme na 130°C a dopečeme dalších cca 5 minut do zlatova. Teploty a časy jsou tu spíše orientační, jak jsem pekla já – každá trouba peče jinak a obzvlášť u tohoto cukroví je to silně znát. Nejlepší je si to na jednom plechu s malým množstvím vyzkoušet u sebe a pak se tím řídit. Florentýnky necháme na plechu úplně vychladnout.

Upečené florentýnky

Rozpustíme si hořkou čokoládu a spodní stranu florentýntek do ní namáčíme.

Namáčení do čokolády

Necháme je pak zaschnout na plechu s pečícím papírem – můžeme je tam klidně dávat i čokoládou dolů, pokud už s nimi nechceme nic dělat.

Zaschnutí na plechu

Pokud ale chceme, můžeme ještě do tuhnoucí čokolády (po pár minutách) udělat vlnky vidličkou.

Vlnky v čokoládě

Necháme je v chladu zcela zatuhnout a pak skládáme do krabice.

Florentýnky (neboli marokánky)

Kvůli čokoládě jim bude ke skladování spíše vyhovovat chladnější místnost, ale není potřeba je dávat do lednice ani na balkon :)

Florentýnky (neboli marokánky)


Related Posts

Biskupský chlebíček

Biskupský chlebíček

[singlepic id=138 w=320 h=240 float=right] Dneska jsem vyzkoušela upéct biskupský chlebíček podle Kuchařské pohotovosti. Recept je celkem nenáročný, jediný zádrhel je možné najít v určení 0,2 kg vajec, ale to jsem odhadla a zde je popis:

Kakaové cupcakes s pistáciovým krémem

Kakaové cupcakes s pistáciovým krémem

Kdysi dávno mě někde upoutaly košíčky s krémem, které se nazývají cupcakes, a většinou hýří všemi barvami. Jak napovídá anglický název – hrníčkový dort – jde o malé dortíky, pečené většinou ve formičkách na muffiny. Konečně jsem se na ně odhodlala i já, a v to čokoládové, nebo spíše kakaové verzi, […]



2 thoughts on “Florentýnky (marokánky)”

  • Děkuji za další skvělý recept :-) Florentýnky jsem minulý rok dělala podle jiného receptu, podle tohoto mi přijdou chutnější, těsto mělo lepší konzistenci.. Stále častěji se obracím na tenhle web, je pro mě zárukou kvality a toho, že se vše vydaří a nevyjde z toho nějaká žbleptanina :D
    Díky moc, Meg! a přeji krásné a pohodové svátky :-)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít