Excalibur v Moravské Třebové

Do restaurací nechodím příliš často – proto jsem ani doteď na blog nenapsala žádné recenze. Zároveň taky nerada kritizuji – protože ti, co jídlo připravili, do toho dali určité úsilí a snahu (no, někteří více než jiní) a mně přijde zatěžko to jen tak shodit. Chtěla bych se ale podělit o nejnovější zážitek.

Vždy mi přišlo, že hodnocení restaurací je věc značně subjektivní – nejde jen o jídlo, ale hlavně i o obsluhu, která vám dokáže zlepšit náladu o 100%, nebo ji také shodit někam do mínusových pozic. Obsluha totiž vytváří onen první dojem, kterého se pak jen těžko zbavuje. Na jídle samozřejmě záleží, a to velmi, ale výsledek je vždy kombinací jídla, obsluhy a momentální nálady hosta.

O víkendu jsme byli v Moravské Třebové a chystali se do jedné tamní restaurace. Bohužel se náš čas návštěvy shodoval s hokejovým zápasem a my, bez rezervace, jsme neměli šanci se usadit. Takže jsme se vybrali do města, a padla nám do oka restaurace, na které se skvěla nálepka Ano, šéfe (doufám, že jsem teď nikomu nezkazila zábavu). Tenhle díl asi ještě nebyl vysílaný, takže jsme byli zvědaví, jak to tam bude probíhat. Jídlo jsem vždy v rychlosti bleskla mobilem, do restaurace jsem si běžný fotoaparát nebrala, asi bych si přišla divně – i s tím mobilem jsem si přišla zvláštně.

Po vstupu dovnitř jsme byli první hosté (asi tři minuty po otevření, v sobotu po 18h). Interiér nebudu nijak víc popisovat, napoví následující fotka přímo ze stránek Excaliburu.

Od obsluhy jsme se dozvěděli, že ten den je grilovací nabídka – nebylo možné si objednat z normálního jídelního lístku, ale jen ze sedmi jídel na grilu. K těm byla možnost 4 příloh a 4 omáček. To nám koneckonců moc nevadilo, taková aktuální nabídka je fajn, a při pohledu na seznam jídel jsem byla na vážkách, co si objednat.

Obsluha byla usměvavá a příjemná, s její rychlostí to ovšem bylo trochu horší. Dovedla bych si to představit i lépe, zvlášť když ze začátku jsme tam byli sami, a ani později nebyla restaurace příliš obsazená. Možná bychom to mohli svalit na erupce na Slunci, nebo taky na právě hraný hokej (Česko-Slovensko). Plusové body u mě naskočily v okamžiku přinesení talířku s příborem.

To, co vidíte na obrázku, je klasický příbor od Toneru (který se vyrábí přímo v Moravské Třebové). Mám moc ráda tenhle klasický design, dlouhé vidličky se čtyřmi hroty a velké nože. Ale zpět k jídlu.

Nakonec to tedy u mě vyhrála Vepřová panenka v manžetce z anglické slaniny, grilovaná do růžova – k ní Grilovaná zelenina s čerstvými bylinkami a smetanová pepřová omáčka (vše za 155,-)

U jídla není vyfocená omáčka, ta byla dodaná samostatně v malé mističce (klasická teplá smetanová pepřová, skoro jako k Pfeffer steaku). Maso bylo na jednom konci vážně trochu dorůžova, ovšem na tom zužujícím se bylo upečené až až. Co si tak pamatuji a zpětně koukám na fotky, tak ta manžetka z anglické slaniny byl asi ten jeden plátek. Zelenina byla fajn, jen bych těch bylinek uvítala víc, když už byly přímo v názvu jídla zmiňované. Maso bylo chuťově dobré, jen bych vážně trochu míň vysušený ten užší konec – ale hádám, že to je úděl panenky, takže to mi zase nijak nevadilo. Omáčka byla dobrá.

Druhé objednané jídlo byl Hovězí Knuckle Steak (maso z jihoamerických masných plemen), marinovaný v drceném barevném pepři a extra panenském olivovém oleji. Plus gratinovaný brambor v alobalu a domácí sladko-pálivá omáčka (195,-).

Steak byl propečený tak akorát dle mého gusta, ale obsluha se předem nezeptala, jak ho chceme propéct – pro mě akorát, pro zamýšleného strávníka ovšem přece jen trochu málo. Chuťově celkem fajn, jen trochu vychladlý – asi by trochu pomohly nahřáté talíře, ale taky lepší načasování. Moje panenka byla s teplotou ok, tohle bylo už horší. Omáčka byla vážně pálivá (těžké určit, ale berte spíš z pohledu člověka, co moc pálivých jídel nejí), ale moc dobrá.

Brambory byly prý taky dobré, a klidně by tam mohlo být víc jogurtu/zakysané smetany.

No a byli jsme po jídle. V podstatě byl čas na nějakou sladkou tečku, nebo prostě ještě něco – byli jsme hodně vyhládlí a porce nebyly zase až tak velké, abychom se cítili přecpáni. No prostě tomu ještě něco chybělo. A protože jsme byli předtím nalákáni ještě na burger z grilu, tak jsme si ho pro dva objednali dohromady.

Hovězí burger v křupavé housce, připravený na grilu (139,-). Burger byl fajn :) Když bych ho dělala já, asi bych jemněji namlela maso a možná trochu jinak ochutila – nemůžu si pomoct a třeba se i pletu (nedělám si iluze o svých chutích naslepo), ale ze všeho nejvíc mi ochucením připomínal klasický karbanátek.  Omáčka u něj (stejná na horní i dolní půlce housky) celkem nevýrazná.

Co říci na závěr? Jsem zvědavá na odvysílání dílu v televizi :) Co se týče obsluhy, rozhodně tu je prostor k vylepšení a na jídle by se taky dalo vychytat pár detailů. Ráda bych třeba taky někdy ochutnala jídlo z klasické nabídky. Jinak jsme se ale příjemně najedli a poměr cena/výkon byl fajn.

P.S.: webové stránky restaurace jsou http://www.excalibur-rp.cz/. Varuji, při načtení stránek nabíhá i hudba, což  mě osobně strašně rozčiluje :D A další věc – nejsou v češtině. Nebo jsem až tak neschopná, že ji tam nedokážu přepnout? Jídelní lístek tam zobrazený je uvedený na duben. A je taky jen v angličtině. A musíte si ho stáhnout do PC, jen zobrazit nejde.

P.P.S.: restaurace má aktuálnější info na Facebooku. Co tam tak koukám, klidně bych okusila i speciality z jiných víkendů, takže třeba zase příště…

02 comments on “Excalibur v Moravské Třebové

  • Jana , Direct link to comment

    JUCHÚÚ recenze tu já mám ráda, když vím že není zaplacení apod.:) Takže jsem ji přečetla jedním dechem. Interiér klasický a fajn,ale jídlo asi špica úplně ne..každopádně hamburger byl chudší,já mám radši bohatšího brášku :) jinak skvělá recenze, moc za ni děkuji :)

    • Meg , Direct link to comment

      Ono na tom grilování se jde taky těžko vytáhnout, možná bych si taky mohla vybrat něco jiného, ale no uvidíme… Ráda bych ochutnala i něco z klasického lístku :)

Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít