Chlebíčkový dýchánek Vlasty Buriana

Chlebíčky - Jan Paukert

Obdržela jsem pozvánku na Chlebíčkový dýchánek Vlasty Buriana. Už při slově chlebíčkový mi bylo jasné, že tohle je akce, které se prostě musím zúčastnit. Takový ten správný, český chlebíček, to je prostě lahůdka. Kdo by neznal ty stavy, kdy se do sebe snažíte nějakým rozumným způsobem nasoukat bohatě obložený chlebíček (nejlépe s vajíčkem a majonézou) a je vám jasné, že tohle prostě dobře nedopadne. Že se při tom umažete. A že vám to bude jedno. A budete chtít další…

Myslím, že to bylo ještě letos, kdy v Chrudimi zavřeli naše oblíbené místo, kam jsme chodili/jezdili kupovat chlebíčky. Ať už byly s vajíčkem, chorizem, uherákem nebo “jen” šunkové, vždycky byly čerstvé a skvělé. A pokud jste jich chtěli šest a na tácu zbývaly dva poslední, vyrobili pro vás úplně čerstvé… Takže jak jistě chápete, nacházela jsem se ve stavu chlebíčkového deficitu.

Když jsem se dále dočetla, kde se dýchánek koná, už opravdu nebylo o čem pochybovat.

Jan Paukert LahůdkářstvíPozvánka byla do Lahůdkářství Jan Paukert, do vyhlášeného lahůdkářství, které už funguje od roku 1916. Ano, přesně to místo, kde tradiční, český chlebíček vznikl. Jednohubky byly pro jeho přítele moc malé a obložené chleby zase moc velké. A právě tehdy se hodila francouzská bageta, kterou rozřízli a obložili a první chlebíček tak byl na světě.

Prodejna Jan Paukert

Letos na podzim se prostory dočkaly rekonstrukce a já tak vešla do prodejny, kde jsem nevěděla, co bych si vybrala dřív. Naštěstí bylo rozhodnuto za mě a já se tak rovnou mohla odebrat do bistra.

Bistro Jan Paukert

Po představení Lahůdkářství jsme už měli možnost ochutnat první chlebíček. Chlebíček speciál se šunkou a uherákem, s pěknou vrstvou bramborového salátu. Musím uznat, že takový chlebíček na svačinu bohatě stačí.

Chlebíček speciál se šunkou a uherákemA chlebíčkový deficit se o něco málo zmenšil. Mezitím jsme měli možnost si prohlédnout staré koňaky, které v roce 1938 Jan Paukert se synem ukryli do pilíře historického domu. Sbírka vzácných koňaků je prý z 19. století.

Staré koňakyNa místě byla také možnost sledovat přípravu chlebíčku s křepelčími vejci a slaninovým chipsem. Je to prý ideální snídaňový chlebíček ;)

Tvorba chlebíčkuTakto potom vypadá v celé nádheře.

Chlebíček s křepelčími vejci a slaninovým chipsem

Následovala ochutnávka bažanta na víně – oblíbeného jídla rodiny Paukertových. Dokonce mám i recept, pokud by se někomu zachtělo ho vyzkoušet :)

Ukázka menuMusím uznat, že byl opravdu skvělý. Možná to bude znít divně, ale na celém jídle bych vyzdvihla hlavně kaši, která byla opravdu dobře ochucená (s tím občas mívám problém) a naprosto skvělou zeleninu, která byla nasládlá po červeném víně a rybízové, džemu. Bažant byl samozřejmě taky vynikající :D

Bažant na víněPak už došlo na raut. No schválně, co byste si vybrali vy?

Chlebíček s jelení šunkou a jablečným čatní, s grilovanou zeleninou a sušenými rajčaty a onen snídaňový.

Nabídka chlebíčků

A s krabím salátem.

Nabídka chlebíčků

Sýrový talíř.

Sýrový talíř

Do růžova pečený vysoký roštěnec z jatek Rudolec, aneb roastbeef.

Roastbeef

A paštika s portským vínem.

Paštika s portským vínem

Samozřejmě domácí tlačenka.

Tlačenka

A výběr malých zákusků.

Výběr dezertůTak jsem neodolala. Dokonce jsem na talíři objevila i marinovaného lososa – no ten tedy neměl chybu. Vyptávala jsem se, dělají si ho sami, a mě zase akorát nalákal. Letos ho chci doma vyzkoušet.

Marinovaný lososRoastbeef s celerovou remuládou i paštika, všechno vynikající.

Roastbeef s celerovou remuládouNeodolala jsem chlebíčkům s jelení šunkou (můj favorit!), s grilovanou zeleninou a s kozím sýrem a pošírovanou hruškou.

Chlebíčky - Jan PaukertLaskonka patří k těm nejlepším, které jsem jedla.  A ovocný košíček byl skvělou malou tečkou.

Laskonka a ovocný košíkPo takovém skvělém brunchi jsem se cítila krásně – spokojený žaludek i dušička, co si budeme povídat, chlebíčky mi prostě už dlouhou dobu chyběly. Takže jsem se jen prošla s foťákem po prodejní části a doufám, že brzy najdu příležitost sem znovu zavítat.

Výběr sýrůSýrová nabídka a nabídka zákusků.

Zákusky Jan PaukertA další zákusky – já bych je snad chtěla ochutnat všechny.

Zákusky Jan PaukertA chlebíčky – je vidět, které se prodávají nejčastěji :)

Chlebíčky Jan PaukertAle nabídka je opravdu široká.

Chlebíčky Jan PaukertNejen chlebíčků, ale i salátů, sýrů, uzenin a jiných pochutin. Nutí mě to stále myslet na to, co všechno bych ještě chtěla ochutnat.

Na závěr jsem obdržela dárkovou tašku – domácí vaječný koňak, cukroví a kachní rillettes s houstičkou. A čokoláda Jordi’s. Samozřejmě, že už jsem všechno ochutnala, jedním slovem? Mňam ;)

Dárkový balíček

Tady se mi prostě líbilo. Možná štěstí, že nebydlím v Praze, jinak bych měla tendenci chodit tam každý den a ochutnávat postupně celý sortiment. Líbí se mi, že se snaží prosazovat i regionální dodavatele (Kozí farma Pěnčín, Podlesí, Čokoláda Jordi’s, Domácí dobroty, Farma Rudolec, Frolíkova káva…) Radši už končím, nebo dostanu na noc ještě hlad ;)

Pokud by vás zajímala celá nabídka, mrkněte sem: http://www.janpaukert.cz/chlebicky-m/.

A pro něco z historie zase sem: http://www.janpaukert.cz/historie/.

19 comments

  1. tak nakonec možná lituji, že jsem se taky nevypravila, i když nejsou chlebíčky moje parketa :-) aspon jsem si přečetla,k jaké to bylo, díky :-)

  2. Och můj božeee, to muselo bejt naprosto úžasný!!!! Chlebíčky jsou úža a to soudím podle klasiky, co jsem měla… Takové “moderní chlebíčky” (chápej: ne jen se šunkou nebo debrecínkou) musí být taky supr… a klasické zákusky? Bez komentáře… ♥

  3. Chtěla jsem začít můj komentář pane bože a ani se nedivím, že tak začal už někdo jiný. To je kráááása, náááádhera. Jestli se jednou dostanu do nebe, tak chci aby to tam vypadalo přesně takhle :-)

  4. Me mrzi, ze jsem taky nebyla pozvana :-)))
    Cinnost mych chutovych bunek je o to intenzivnejsi, ze se mi dneska podarilo pripalit teleci spanelsky ptacek, na ktery jsem se taaaak tesila :-)

  5. Krásně nafoceno a sepsáno, vše tedy potvrzuji…protože jsem se mohla zúčastnit též.
    Stálo to za to. Už jsem vyrobila osobě blízké vánoční “poukázku” k návštěvě. Uvidím, jestli si dáme radši uzený jazyk s křenovkou nebo bažanta…

  6. Hmm, v roce 2013 to bylo asi super, ale časem to s nimi šlo čím dál víc z kopce, chlebíčky byly doslova hnusné, suché, okoralé, někdy i staré a tak to tam hygiena kvůli špatné hygieně zavřela…Dneska už po nich v těch místech zbylo jen jméno nové restaurace Kozlovna u Paukerta a malé bistro přestěhovali do Karlína, ale už to bohužel není co bývalo…K.

    1. Když jsem tam byla já, opravdu to bylo super… Je škoda, že to šlo tak z kopce… V tom novém bistru jsem nebyla, nemohu bohužel srovnávat…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *