Jemná dýňová hořčice

Dýňová hořčice

Za chvíli už tu zase bude ta sezóna plná dýní a upršeného počasí… No to počasí začalo vlastně už dnes. A tak se hodí recept z dýně, který je trochu neobvyklý, zato chutný! Dýně samozřejmě pořád můžete péct a měnit v polévku, pokud ale chcete sem tam i nějakou změnu, zkuste z jedné Hokkaido dýně třeba hořčici. Můžete si ji i zavařit a pak si ji vychutnávat v průběhu roku. Hořčice je z ní jemnější a sladší, ale samozřejmě záleží i na vás, pokud zvýšíte množství hořčičného semínka, octu a chilli, o to bude hořčice pikantnější :)

Suroviny:

  • 1 kg očištěné dýně Hokkaido (bez semínek, hezká slupka se nemusí loupat)
  • 150 – 200 ml bílého vinného octa
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 100 g krupicového cukru
  • 10 g soli
  • 50 – 100 g hořčičného semínka
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mletého chilli
  • 1/2 lžička mletého koriandru
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

Pokud má dýně hezkou, neporušenou slupku, rozkrojíme ji, vydlabeme, a nakrájíme na kostky. Případné vady na slupce odstraníme.

Nakrájená dýně

Dýni dáme do hrnce a přidáme k ní všechny ostatní suroviny. Pokud chceme hořčici velmi jemnou, dáme jen 150 ml octa a 50g hořčičného semínka, pokud ji máme rádi ostřejší, obou surovin přidáme. Přidat můžeme také na chilli.

Přidání všech surovin

Dýni vaříme 45 – 60 minut, do změknutí. Pokud by to v průběhu vaření vypadalo, že je tam málo tekutin a že by se dýně vařila jen velmi pomalu, přidáme trochu vody (ale opravdu to s ní nepřeháníme).

Vaření hořčice

Uvařenou dýni odstavíme z tepla a pokud máme mixér, do kterého nemůžeme dát horké, necháme trochu zchladnout.

Uvařená dýně

Pak dáme směs po dávkách do mixéru, a rozmixujeme ji najemno. (Já jsem to dělala v mém mixéru asi na 3x).

Dýně před mixováním

Rozmixovanou směs ochutnáme a případně ještě přidáme ocet, pepř nebo chilli podle chuti.

Umixovaná hořčice

Hořčici plníme do vyvařených skleniček.

Hořčice do skleniček

Mně z tohoto množství vyšlo cca 8 skleniček od Opočenských jogurtů (mají 150g).

Vyšlo osm skleniček hořčice

Skleničkám očistíme vršky, uzavřeme je vyvařenými víčky a zavaříme při alespoň 80°C 20 minut.

Zavařování

Necháme vychladnout do druhého dne a zkontrolujeme, zda se všechna víčka chytla. Pokud se nějaké víčko nechytlo, skleničku dáme do lednice a spotřebujeme co nejdříve.

Dýňová hořčice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *