Tortellini se sušenou šunkou a špenátem s rajčatovou omáčkou

Tortellini se sušenou šunkou a špenátem s rajčatovou omáčkou

Trošku zavzpomínáme na letní období – ještě když bylo teplo, tak jsem se (inspirovaná červencovou výzvou DC a u HaF) pustila do dalších domácích těstovin. Tentokrát jsem z čerstvého těsta vyzkoušela udělat tortellini a myslím, že všechny příjemně překvapily, daleko víc než tagliatelle.

Spolu s rajčatovou omáčkou z nich bylo skvělé jídlo, vhodné k vychutnání se sklenkou dobrého bílého vína. Recept na těsto jsem použila stejný jako u předchozích těstovin. U surovin na náplň a omáčku neuvádím množství, protože jsem všechno použila tak nějak od oka :)

Suroviny:

  • 280 g hladké mouky
  • 3 vejce (+ žloutek je-li třeba)
  • lžíce olivového oleje
  • voda dle potřeby
  • sůl
náplň:
  • lučina
  • sušená šunka
  • listový špenát
  • žloutek nebo celé vejce
  • sůl, pepř
omáčka:
  • olivový olej
  • česnek
  • jarní cibulka
  • rajčata
  • bazalka
  • sůl, pepř
k servírování:
  • Parmazán nebo Gran Moravia

Postup:

Mouku vysypeme na vál a uděláme do ní důlek, vklepneme tři vajíčka a přidáme lžíci oleje. Postupně vypracujeme hladké těsto. Pokud se nám zdá suché, tak si ruce navlhčíme vodou anebo můžeme přidat i žloutek (nebo obojí). Zpracované těsto zabalíme do fólie a necháme 15 minut až dvě hodiny odpočívat.

Na omáčku jsem na rozpáleném oleji jsem nechala rozvonět nadrobno posekaný česnek a jarní cibulku, pak přidala rajčata, bazalku a nechala provařit. Dochutila jsem solí a pepřem.

Na náplň do těstovin jsem pokrájela šunku a špenát, přidala ostatní ingredience a všechno jsem smíchala. Rozválené těsto jsem rozkrájela na čtverečky a dala na ně náplň, přeložila na trojúhelníky a obtočila kolem prstu. (Děkuji mé drahé polovičce, že pomáhal!)

Těstoviny se vařily asi 5-7 minut a pak už se mohly servírovat s omáčkou, zasypané strouhaným sýrem a se sklenkou vína :)


Related Posts

The Daring Bakers’ July 2013 Challenge – Eenie Meenie Miney Moe!

The Daring Bakers’ July 2013 Challenge – Eenie Meenie Miney Moe!

Za tímhle trošku nicneříkajícím názvem červencové výzvy Odvážných pekařů se skrývala libovolná výzva z minulosti. Bylo mi jasné, že si vyberu výzvu, kterou jsem ještě nedělala. A tak jsem zapátrala ve starších a objevila jsem pizzu. Tu jsem chtěla zkusit už delší dobu kvůli nové troubě a tak bylo […]

Lilkový tatarák

Lilkový tatarák

Po velké chvále na zeleninový tatarák bez masa jsem si vyžádala recept. A tak mi v mailu přistál recept na lilkový tatarák podle Jany F. a já hned věděla, co dojít koupit. Pokud si chcete taky vyzkoušet vegetariánskou verzi tataráku, jako stvořenou pro letní dny, tak neváhejte.



11 thoughts on “Tortellini se sušenou šunkou a špenátem s rajčatovou omáčkou”

  • Nádherné! Jedna jako druhá a k tomu báječná rajčatová omáčka. Tu mám asi ke všem těstovinám nejraději, i když ji mám skoro vždycky na tričku :D Já mám teď s domácími těstovinami pauzu: už druhý strojek prostě nevydržel a já si na to vyvalování těsta tolik zvykla! Takže teď se dívám po třetím kousku, který, doufám, vydrží trochu déle.
    Měj se krásně
    P.

  • Taky ji mám k těstovinám nejraději (a na tričku taky dost často ) :)) No, a já to musím zvládat bez toho strojku, ale i tak to jde :) Díky za milý komentář :)

  • Tak právě baštíme první domácí tortellini s klobáskou a kopřivami. Díky moc za recept! Musím si najít čas a nastudovat další recepty. Krásně nafocené. Děkuju. Bohunka

  • Tak teď jsme dojedli tortelliny, dělela jsem je přesně podle receptu jen jsem vynechala šunku ( sestra vegetarínka). Těsto se povedlo krásně, bylo úplně žluté :) jenom náplň nějak nespolupracovala, špenát byl asi hodně šťavnatý tak výsledná náplň byla hodně řídká a trošku rozmočila těsto.
    Taky jsem trošku nevychytala velikost čtverečků těsta, takže moje tortelliny byly obří ( na každou porci tak čtyři kousky). Příště je udělám rozhodně menší :)
    Všem však chutnalo tak moc děkuji za recept :)
    Jen asi 5 kousků mi zbylo, zítra jedeme na dovolenou a je mi je líto vyhazovat, když jsem se s nima tak patlala. Myslíš, že je můžu zamrazit?

    • Super, jsem ráda, že se povedly. Určitě bych je zamrazila, jen je pak vařit o trochu déle… ale mělo by to jít bez problémů :)

  • Dobrý den, chtěla jsem se zeptat kolik lidí se asi z tohoto jídla nají. Nedokáži odhadnout množství torellin vyrobených z uvedeného množství těsta.
    Děkuji za odpověď.

    • Dobrý den, tohle se těžko odhaduje, každému vyhovuje jiná velikost porce těstovin… ale obecně cca 100 g mouky na jednu porci – čili tady tři. Doufám, že se zadaří :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít