Domácí máslo

Domácí máslo

Nedávno se mi podařilo zabrousit na lákavý web florentyna.cz a uchvátil mě jeden z článků, viz http://bistro.florentyna.cz/index.php/story/to-je-tvoje-maslo .

Neodolala jsem a všude v obchodech pokukovala po smetanách ke šlehání, až jsem konečně nalezla dvě papírové krabičky se zázrakem bez stabilizátorů. Hned na druhý den jsem otestovala kuchyňský robot, a opravdu, do 15 minut bylo MÁSLO na světě. Dobrý návod pro výrobu můžete najít v uvedeném článku, pro jistotu (a i pro sebe) uvádím souhrn akcí:

  1. Nalijte šlehačku do robotu a nechte na nejvyšší otáčky pracovat. (Používám takový nástavec na krémy, nevím jak ho nazvat)
  2. Za chvíli se ušlehá krásná šlehačka, šlehejte dál.
  3. Šlehačka se zdrcne, šlehejte dál. (V tuhle chvíli už nervózně připravuji stěrku, cedník, hrnec a papírové utěrky.)
  4. Máslo (či jeho zárodek) se začíná oddělovat od podmáslí. Při nejvyšším stupni to začne pěkně cákat, doporučuji zmírnit otáčky a přehodit přes mísu s robotem papírové utěrky.
  5. Všechno sceďte. (Máslo vyberu z mísy pomocí stěrky a trochu v cedníku vymačkám. V hrnci pak máme podmáslí, někdo ho rovnou vypije, někdo použije např. na domácí chléb.)
  6. Do mísy nalijeme trochu studené vody, přidáme máslo a krátce prošleháme.
  7. Scedíme.
  8. Body 6. a 7. ještě dvakrát zopakujeme.
  9. Máslo pořádně vymačkáme, teď už by ta voda co z něj teče, měla být čistá.
  10. Můžeme si připravit formičku a máslo do ní natlačit (bohužel nemám pravou formičku, musela jsem se spokojit s kovovou na pudink, vystlala jsem ji potravinářskou fólií) anebo ho ještě mírně osolit a přidat do něj nasekané bylinky, které máme rádi.

No a pak už zbývá jen popřát dobrou chuť a užít si jemné, na jazyku krásně se rozplývající máslo. (A po ochutnání si už konečně rodina přestane myslet, že jste šílenci.)

2 comments

    1. Tak stabilizatory obecne by nemusely obsahovat smetany ke slehani, ktere jsou osetreny pasteraci. Vyrobci ale i tam nekdy pridavaji karagenan(E 407), aby uslehana slehacka lepe drzela. Urcite doporucuju krabickove slehacky (v papirovem obalu) – neco jako smetana ke slehani 33%, Moravia: http://www.moravialacto.cz/sortiment.php?sortiment=23 a Milblu – prodava Kaufland: http://www.kaloricketabulky.cz/fotografie-velka/655f54bc023a5e24/milblu-smetana-33–.jpg. Ty by mely byt ok :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *