Domácí máslo

Domácí máslo

Nedávno se mi podařilo zabrousit na lákavý web florentyna.cz a uchvátil mě jeden z článků, viz http://bistro.florentyna.cz/index.php/story/to-je-tvoje-maslo .

Neodolala jsem a všude v obchodech pokukovala po smetanách ke šlehání, až jsem konečně nalezla dvě papírové krabičky se zázrakem bez stabilizátorů. Hned na druhý den jsem otestovala kuchyňský robot, a opravdu, do 15 minut bylo MÁSLO na světě. Dobrý návod pro výrobu můžete najít v uvedeném článku, pro jistotu (a i pro sebe) uvádím souhrn akcí:

  1. Nalijte šlehačku do robotu a nechte na nejvyšší otáčky pracovat. (Používám takový nástavec na krémy, nevím jak ho nazvat)
  2. Za chvíli se ušlehá krásná šlehačka, šlehejte dál.
  3. Šlehačka se zdrcne, šlehejte dál. (V tuhle chvíli už nervózně připravuji stěrku, cedník, hrnec a papírové utěrky.)
  4. Máslo (či jeho zárodek) se začíná oddělovat od podmáslí. Při nejvyšším stupni to začne pěkně cákat, doporučuji zmírnit otáčky a přehodit přes mísu s robotem papírové utěrky.
  5. Všechno sceďte. (Máslo vyberu z mísy pomocí stěrky a trochu v cedníku vymačkám. V hrnci pak máme podmáslí, někdo ho rovnou vypije, někdo použije např. na domácí chléb.)
  6. Do mísy nalijeme trochu studené vody, přidáme máslo a krátce prošleháme.
  7. Scedíme.
  8. Body 6. a 7. ještě dvakrát zopakujeme.
  9. Máslo pořádně vymačkáme, teď už by ta voda co z něj teče, měla být čistá.
  10. Můžeme si připravit formičku a máslo do ní natlačit (bohužel nemám pravou formičku, musela jsem se spokojit s kovovou na pudink, vystlala jsem ji potravinářskou fólií) anebo ho ještě mírně osolit a přidat do něj nasekané bylinky, které máme rádi.

No a pak už zbývá jen popřát dobrou chuť a užít si jemné, na jazyku krásně se rozplývající máslo. (A po ochutnání si už konečně rodina přestane myslet, že jste šílenci.)


Related Posts

Trojitý čokoládovo-pěnový dort / Triple Chocolate Mousse Cake

Trojitý čokoládovo-pěnový dort / Triple Chocolate Mousse Cake

Ku příležitosti narozenin jsem se rozhodla upéct čokoládový dort. Pořád jsem přemýšlela, jaký by to měl být – Schwarzwald, Sachr, nebo snad pařížský? Nakonec jsem si vzpomněla na tříbarevný dort, který jsem viděla u Lucy. Takže jsem nakoupila spoustu čokolády a šlehačky a pustila se do něj. Mimochodem, […]

The Daring Bakers‘ January 2014 Challenge: Tree Cake (Baumkuchen)

The Daring Bakers‘ January 2014 Challenge: Tree Cake (Baumkuchen)

První, lednová, výzva Odvážných pekařů roku 2014 a já ji dokončila den předem! Cítím se skvěle, protože jsem toho měla v poslední době moc, ale nakonec jsem přeci jen sebrala síly a pustila se do pečení. Navíc by mě to určitě nedalo spát, protože i když tahle výzva nebyla […]



2 thoughts on “Domácí máslo”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít