Domácí lučina (s pečenou bramborou, hovězím steakem a salátem s pečenou řepou)

by Meg

Už několikrát jsem si říkala, že musím vyzkoušet domácí lučinu. Jejích verzí jsem si přečetla hned několik, ale začala jsem s tou nejjednodušší z nich. S lučinou podle Lucie: http://delicious-blog-lucie.blogspot.cz/2013/04/domaci-lucina.html. Samozřejmě jsme ji nejedli jen tak. Hned ten den po odkapání jsme ji vyzkoušeli spolu s pečenou bramborou a salátem jako přílohu ke steakům…

Suroviny:

  • 500 g dobrého bílého jogurtu
  • 200 g zakysané smetany
  • půl lžičky soli

Postup:

Jogurt, smetanu a sůl spolu promícháme v misce a dáme do sítka vystlaného buď bavlněnou plenou, nebo např. trojcípím šátkem. Sítko se směsí posadíme na vyšší misku a necháme odkapat, nejlépe 12 hodin, přes noc.

Jogurt se zakysanou smetanouDruhý den poznáme, že se objem o něco zmenšil.

Vykapaná jogurtová směsO tolik.

Vykapaná syrovátka

Zbyde krémová hmota, která je v tomto případě stále dosti jogurtová. Pro mé použití byla ideální, ale příště chci zkusit přidat ještě smetanu ke šlehání, jako to dělá Madla.Domácí lučinaNo a jak jsem avizovala, domácí lučinu jsme využili k obědu. Dopředu jsme si nachystali steaky – dávám jim dvoudenní odležení v lednici podle Hestona Blumenthala. Pak jsem kartáčkem omyla velké brambory, osušila, a každou dala na dvě vrstvy alobalu. Ten byl potřený olivovým olejem a posypaný solí a pepřem.

Příprava pečené bramboryPekly se asi hodinu při 175-200°C (doporučuji navolit dle zkušenosti s vlastní troubou).

Pečení bramborSteaky jsem osolila a za chviličku šly na rozpálenou pánev.

Připravený hovězí steakA čekal je odpočinek pod alobalem.

Hovězí steakUpečené brambory jsem trochu rozbalila a nařízla do kříže. Ten jsem potom ještě promáčkla lžící a lehce je osolila.

Upečená brambora v alobaluPak už zbývala jen lučina a pažitka.

Brambora s lučinou a pažitkouNa talíři bramboru doplnil steak a směs listových salátů s pečenou červenou řepou a sýrem Grana Padano. Steak jsem ještě na talíři dochutila pár krystalky soli a otočením mlýnku s pepřem.

Hovězí steak s pečenou bramborou a domácí lučinou, salát s pečenou červenou řepouNedělní oběd byl na světě. Co vy, vyzkoušeli jste už domácí lučinu? Jaká je vaše varianta? Mně moc chutnala, a její zbytek jsem spolu s pečenými bramborami ještě využila při pórkovo-bramborové polévce. Asi budu muset připravit další… :)

You may also like

18 comments

Jana 08. 01. 2014 - 18.17

Krásný nedělní oběd, takový bych si taky nechala líbit :) Mňam. A takhle nachystat brambory chci už dlouho, jen na to dycky nějak zapomenu. Takže díky za inspiraci

Reply
Meg 09. 01. 2014 - 22.09

Není zač, díky :))

Reply
Lucie 08. 01. 2014 - 20.34

jé jsem ráda, že jsi vyzkoušela :-)

Reply
Meg 09. 01. 2014 - 22.09

Díky, bylo to super nakopnutí a teď už přemýšlím, kdy budu dělat další :)

Reply
Jitka 08. 01. 2014 - 21.49

Lučinu jsem vyzkoušela, pokud chceš pevnější, doporučuji něčím zatížit.
Ale celek oběda nemá chybu :)

Reply
Meg 09. 01. 2014 - 22.09

Díky za tip! :)

Reply
Tereza 09. 01. 2014 - 11.42

Domácí Lučina je skvělá. My jsme se po několika pokusech ustálili na:
1 velký jogurt Hollandia
1 velký Choceňský jogurt (je tučnější)
1/2 šlehačky 33%ní
Nic víc. Máme děti a  tuto domácí Lučinu jíme po kilech, tak do ní nedávám ani sůl. Nechám trochu odkapat a po cca 2 hodinách ji ještě zatížím. Výsledná konzistence je pak velmi podobná klasické Lučině a ne moc jogurtová.
Ale mezi námi – když nemám šlehačku, tak ji dělám i z té zakysanky.
Chtěla jsem vyzkoušet i verzi s bylinkami, ale nějak se to moc nepovedlo. I když jsem bylinky nasekala na jemno a dala je do jogurtu tak výsledný produkt byl trochu voňavý, ale konzistence byla jak Lučina se senem. Máte někdo tip jak na to? Díky

Reply
Meg 09. 01. 2014 - 22.09

Super, děkuji moc :)

Reply
a.m. 09. 01. 2014 - 13.24

dělám už dlouho úplně stejnou jako Madla…a doporučuji vyzkoušet!!
Podle našich pohárků je tato varianta prostě nej ;-)

Reply
Meg 09. 01. 2014 - 22.10

Díky, také vyzkouším :)

Reply
Madla 10. 01. 2014 - 17.37

Jojo, lučinové šílenství je prostě nakažlivé :-) A ten tvůj nedělní oběd je přímo nádhera, jednoduše připravený steak a ty brambory v alobalu, na ty se chystám už nějak podezřele dlouho, budu je muset prubnout.

Reply
Meg 13. 01. 2014 - 12.34

Děkuji :)

Reply
U dvou Verunek 13. 01. 2014 - 21.54

Úplně se mi sbíhají sliny! Teď abych sháněla maso a přemýšlela kam dát něco odkapat aby to nesnědla kočka:) Vypadá to výborně, ne extra složitě, paráda! Veronika

Reply
Meg 27. 01. 2014 - 6.32

Dá se to odkapávat i v lednici, takže tu si snad kočka neotevře? :D

Reply
U dvou Verunek 03. 02. 2014 - 18.00

Tu zatím ne naštěstí:) Myslela jsem, že to z nějakého důvodu bude potřebovat teplo… tak teď už vážně nemám výmluvu proč to neudělat:) Veronika

Reply
Meg 12. 02. 2014 - 14.51

Tak do toho :))

Reply
vilemína 16. 01. 2014 - 13.54

Taky používám ten základní recept, když mám zbytek zakysanky nebo šlehačky, přidám, ale tohle stačí – jen nechávám kapat déle, 24 i 36 hodin, až se odděluje od gázy.
Tučnější verze je samozřejmě chutnější, ale to už si musí každý vybrat, co může.

Použití je univerzální, ale nejvíc ji využiju na snídaně.

Reply
Meg 27. 01. 2014 - 6.37

No jo, já si na ty odtučněné verze rozhodně nehraju. Pokud k tomu není přímo zdravotní důvod (už jsem si prošla kdysi dietou při mononukleóze), tak si radši pohlídám celkovou stravu, než abych řešila obsah tuku v každém mléčném produktu :) Napodruhé jsem také nechala déle odkapat, super. Natírala jsem na pečivo a dávali jsme si ji i do krémových zeleninových polévek.

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc