Domácí klobásky

Domácí klobásky
Pokud vlastníte udírnu, vyzkoušejte si úžasné hanácké klobásky..

Suroviny:

  • 5 kg vepřové plece a bůčku
  • 1-2 kg zadního hovězího

uvedené koření je na dané množství masa, (v postupu uvádím, kolik čeho na 1 kg masa):

  • 21 g mletého černého pepře
  • 3,5 g mleté sladké papriky
  • 154 g soli
  • 7 g česneku
  • 7 g mletého kmínu
  • 5 g cukru
  • 5,5 dcl vody

Postup:

Vepřové maso pomeleme – půlka nahrubo a půlka najemno, nasolí se na 1 kg masa 22 g soli a 1g cukru. Hovězí se nakrájí na kostky, nasolí se na 1 kg 22 g soli. Obě směsi se nechají zvlášť v lednici odležet dva až tři dny.

Česnek oloupeme a utřeme.

Hovězí pomeleme najemno (nejlépe 2x), smícháme s částí vody ve spojku.

Koření (na 1 kg masa: 3 g mletého pepře, 1 g mletého kmínu, 1 g třeného česneku) smícháme s trochou vody a přidáme do hovězího. Vepřové smícháme s paprikou (1/2 g na 1 kg masa) ve vodě, pak přidáme hovězí.

Po řádném promíchání klobásky plníme do střívek a pak udíme, nejlépe na buku, dubu, švestce, při 60 °C asi 5 – 6 hodin.

7 comments

  1. No děkuji pěkně,hledám recept,ale v tomhle se ani čert nevyzná,v jednoduchosti je síla,se říká a u receptů to platí zvlášť,kilo klobás asi nikdo udit nebude,chápu snahu o přesnost,ale půl gramu je opravdu úsměvných,a perlička na závěr 5,5 dcl,česky půl litru vody na kilo masa???Takový matematický průjem,neboli pokus někoho ohromit jak umím počítat?No snad to vyjde jindy lépe,každá snaha se cení,lepší dělat něco než nic.
    Tak přeji hodně dalších úspěchů.

    1. Omlouvam se, pokud pusobi recept chaoticky, nejde ani o snahu o presnost, ale je prepsan tak, jak je zapsan :) Minule jsem ani nestihla fotit pripravu, takze po pristi realizaci uz bude recept nazornejsi. Zadna perlicka na zaver, dala jsem to tucne – to koreni i voda je uvedena na CELE UVEDENE mnozstvi masa, ne na kilo. Prepocty na kilo jsou napsane primo v receptu – ne vzdycky mame masa stejne a tak si to muzu jednoduse spocitat…

  2. Recept je celkem dobrej, lehce se da spocitat kolik je potreba ceho na libovolne mnozstvi masa takze v tom neni zadna zaludnost, kdo to neumi tak by nemel nic delat.
    Osobne pridavame trochu vice cesneku a trochu palive papriky, ale to se nesmi prehnat. Misto hoveziho se da pridat skopove a to je potom teprve lahudka… Kazdej recept se da upravit podle vlastni chuti, ale zaklad je stejnej a to se prepocita.
    Takze zalezi jestli nekdo jede pouze podle cisel a teorie tak potom blahopreju :))
    Chce to trochu zkusenosti a pohrat si s tim, vysledek je potom tou nejlepsi odmenou..

    1. Díky, taky si myslím, že by se to mělo dát spočítat. Je to pravda, otevření dveří do udírny… to je prostě událost :)

  3. Zkuste schválně příště udit třeba kratší dobu – jen je zaudit, a pak je nechte dojít tak 30 minut ve vodě horké kolem 70-75 stupňů. Do udírny je pak můžete dát zpátky dosušit, nebo nechat dojít barvu do zlatova viz

    1. Dobrý den, díky za tipy – mohu se zeptat, čeho se tím docílí? Protože mně popravdě tyto klobásky přijdou naprosto fantastické pokaždé, co je děláme, tak ani nevím, co by na nich mohlo být lepší :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *