Cibulová marmeláda

Cibulová marmeláda
Vzdávám hold výběru z listových salátů s cherry rajčátky a uzeným lososem, s bagetkami zapečenými s rajčetem a kozím sýrem a cibulovou marmeládou…

Díky návštěve místní pizzerie (http://www.balustradachrudim.cz/pizzeria/index.html) jsem objevila dobrotu zvanou cibulová marmeláda. Díky internetu jsem na ni našla recept – díky Mlsná kočko! ( http://mlsnakocka.blog.cz/0808/cibulova-marmelada) a ozkoušela ji i doma.

Při ochutnávání jsem se nemohla zastavit, tak snad to nakonec vše dobře dopadne a po rozdělání sklenice se všem budou sbíhat sliny, třeba na maso nebo zapečené bagetky se sýrem s touto směsí:

Suroviny:

  • 1 kg žluté cibule
  • 4 ks červené cibule
  • 1/8 másla (třeba s kapkou olivového oleje)
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • balzamikový ocet
  • sůl, pepř dle vlastního uvážení

Postup:

Cibuli oloupeme, nakrájíme na proužky (v mém případě se jednalo o “klínky” z rozpůlených cibulí, to umím nejrychleji) a pěkně si popláčeme. Vhodíme do rozpuštěného másla, když máme rádi olivový olej, klidně ho přidáme a smažíme….

No a smažíme dále…

Toto stádium je vhodné k přidání ostatních, dochucujících ingrediencí, medu a cukru, octa, soli a pepře podle chuti. Musím přiznat, že jsem si poprvé koupila červený ocet Balsamico a vážně mi k tomu sednul, není třeba se ho bát. V původním receptu byla také napsaná snítka tymiánu, která se vytáhne před naplněním sklenic – tu nemám, tak jsem tam prostě přidala trochu sušeného. A smažíme dál…

No a tohle je stav asi po hodince, hodince a půl, cibule je vláčná a měkká, takže už ji můžem dát do sklenic, ty mi vyšly dvě.

Příště se možná odvážím pro zvýraznění barvy i chuti použít kapku červeného vína, uvidíme :)

P.S.: Po rychlém ochutnání zbytečku, co se nevešel do sklenice, si už moje rodina zase nemyslí, že jsem blázen…
(na prvním obrázku ve společnosti ediamu a nivy narychlo zapečené v mikrovlnce)

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *