Salátové dny

Salátové dny

Posledních pár dnů by šly moje večeře naházet do jednoho pytle. Na zahrádce mám dva druhy listového salátu a k tomu ještě rukolu a mám obrovskou radost, když si je jdu uříznout a použít hned k jídlu. Domácí produkce je bezva!

Na první pokusy jsem nic nepřeháněla – salát jsem proste omyla, natrhala na kousky a rozložila na talíř. K tomu krásně uzrálá cherry rajčátka, trocha mozarelly – tedy totiž pardon, Zotarelly (nic jiného nebylo po ruce) a černých oliv. Na to pár čerstvých lístků bylinek (oregano, bazalka) a olivový olej. Jo a vlastně ještě trochu soli a růžového pepře z mlýnku (Marks and Spencer).

Nelze jíst ale pořád to samé dokola, takže jsem přistoupila k obměně – dnes na mě totiž vykoukl sáček s červenou půlenou čočkou, a zálivka na salát u Toffo.

Salát s červenou čočkou a grilovaným hermelínem

Lupení a čočku doplnila půlka grilovaného hermelínu. Za použití dvou plátků špeku se omlouvám, ale ten tak krásně voněl! Je od pána odněkud z Jeseníků, co jezdí na trhy do Moravské Třebové (nebo tak mi aspoň bylo řečeno).

Suroviny

  • zelené lupení (mix salátů, rukoly, mladého špenátu…)
  • loupaná červená čočka
  • hermelín (počítala jsem polovinu na osobu)
  • špek nebo anglická slanina
  • čerstvé bylinky
  • olivový olej, med, dobrá hořčice na zálivku (popř. dobrý ocet nebo citronová šťáva)
  • sůl, pepř

Postup:

Hermelín jsem rozpůlila a dala do pekáčku s pečícím papírem. Ke každé půlce jsem přidala dva plátečky skvělého špeku na ovonění. Pekáček jsem hodila do trouby pod gril.

Dala jsem vařit vodu na čočku – od vysypání jsem ji pak vařila asi pět minut, možná i o něco déle, taky se mi trochu převařila. Sůl jsem dala podle návodu do vody až nakonec.

Když se začal sýr pomalu rozpouštět, dala jsem na něj trochu oregana – když by tam bylo od začátku, bylo by úplně spálené.

Salát jsem omyla, natrhala na talíř a přidala na něj slitou čočku. A na ni hermelín. A na všechno zálivku – z lžíce oleje, lžičky medu, lžičky hořčice a soli a pepře. Toffo do ní dávala i lžičku octa, já jsem měla ale poměrně dost pikantní hořčici a nechtěla jsem to s tou kyselostí přehánět.

Výsledná zálivka byla u mě poměrně hodně hustá, takže jsem ji ještě zředila asi lžící vody.

Utěšovala jsem se, že tučnou bombu v podobě hermelínu aspoň trochu vyváží zdravá červená čočka – obsahuje spoooustu prvků, jako je železo, selen, zinek a jiné a taky dost vlákniny. Vařením sice ztratí barvu, ale jinak je to prý jediná z luštěnin, která nenadýmá (hlavně díky tomu, že se prodává bez slupky), takže ji mohou i kojící ženy.

Každopádně to všechno dohromady bylo moc fajn. Medovo-hořčičná zálivka pasovala nejen k salátu, ale i k čočce. A třešničkou na dortu, tedy vlastně sýrem na salátu byl dobrý hermelín.


Related Posts

Dokonalá ztracená vejce podle Hestona Blumenthala

Dokonalá ztracená vejce podle Hestona Blumenthala

Heston Blumenthal, nositel Řádu britského impéria, třemi Michelinskými hvězdami ověnčený anglický kuchař. Znáte ho? Pokud ne, přicházíte o hodně. U jeho videí prostě někdy nezůstane nic jiného než sedět s otevřenou pusou. A některé věci v jeho podání jsou prostě k neuvěření. Více viz odkazy na konci článku.

Kachní prsa s granátovo-vinnou omáčkou a smetanovými bramborami (a Dvě Deci)

Kachní prsa s granátovo-vinnou omáčkou a smetanovými bramborami (a Dvě Deci)

Když jsem před nějakou dobou obdržela e-mail, zda bych nechtěla vyzkoušet novou službu, týkající se vína, neváhala jsem. Dvě Deci mě oslovily svým nadšením a já věděla, že tomu nelze odolat. Víno mám moc ráda, a i když spíš preferuji bílé, tak z červeného zase moc ráda vařím (a potom […]



10 thoughts on “Salátové dny”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít