Klasický pochoutkový salát

Domácí pochoutkový salát

Deset deka pochoutkového a dva rohlíky k tomu.

Ať už jste zažili kelímky papírové nebo plastové, nebo třeba tácky, určitě jste si někdy podobně pochoutkový salát kupovali. Jeden z nejoblíbenějších salátů, který jsme kupovali v mlíčňáku nebo lahůdkách…

Dlouho jsem ho neměla, a když jsem pak přišla do jednoho obchodu a viděla tam ten částečně oschlý a částečně slizký salát, ani se mi ho nechtělo zkoušet. A tak jsem zapátrala. V knize Receptury studených pokrmů je uvedený klasický recept na 10 kg pochoutkového salátu, tak, jak jsme ho znali. Uvádím pro jistotu množství na cca 1 kg salátu :)

Pokud se vám nechce dělat s domácí majonézou ze syrových žloutků, použijte nějakou dobrou kupovanou (ne moc ochucenou), ale já na tu domácí rozhodně nenechám dopustit. Díky použití tyčového mixéru je její příprava velmi snadná.

Suroviny:

majonéza:

  • 3 žloutky
  • 300 – (váha těch tří žloutků) g oleje (kolem 250g)
  • lžička bílého vinného octa
  • půl lžičky hořčice
  • špetka soli
  • špetka cukru

salát:

  • 400 g dobrého šunkového salámu
  • 180 g nakládaných okurek
  • 60 g konzervovaného hrášku
  • 30 g cibule
  • 300 g majonézy (viz výše)
  • 6 g octa
  • 10 g cukru
  • 8 g worcesteru
  • 5 g soli
  • 20 g hořčice
  • mletý černý pepř

Postup:

Žloutky dáme do vysoké, úzké nádoby (od ponorného mixéru) a zvážíme je. Rozdíl mezi nimi a 300 bude váha oleje, který budeme do majonézy přidávat.

Žloutky na majonézu

Ke žloutkům přidáme lžičku octa, půl lžičky hořčice, špetku soli a špetku cukru.

Ochucení majonézy

Na tyto suroviny nalijeme olej, takže výsledné majonézy bude 300 g. Do nádoby vložíme ponorný mixér, zapneme ho na maximum a necháme tak dvě vteřiny běžet, poté ho pomaličku táhneme nádobou nahoru.

Příprava majonézy

Vznikne nám takováto krásná, hustá majonéza.

Hotová majonéza

Šunkový salám nakrájíme na nudličky, stejně jako okurku. Přidáme hrášek a nakrájenou cibulku. Tu nakrájíme velmi na jemno a nejlépe ještě vložíme na sítko a přelijeme vroucí vodou. Tak se zbaví té největší palčivosti.

Nakrájené suroviny

Do majonézy odvážíme všechno koření (černý pepř dáme buď na špičku nože a nebo ještě lépe otočíme několikrát mlýnkem) a promícháme.

Dochucení majonézy

Majonézu přidáme k ostatním surovinám a dobře promícháme.

Příprava salátu

Salát necháme odležet v lednici a můžeme podávat.

Domácí pochoutkový salát

Jak jinak, než s rohlíkem a petrželkou ;)

Domácí pochoutkový salát

 

7 comments

  1. Souhlas, skvělý salát. Receptury mám také doma a ujíždíme na klasickém socialistickém vlašáku! Jako nejvhodnější šunkový salám doporučuji z Makra – prodávají šunkáč vyrobený podle receptury z roku 1977 a obsah vepřového masa je 82%, hovězího 7% – celkem 89% masa!

    1. Vlašák mám taky na seznamu k večeři! Tak jestli se dostanu do Makra, tak se po něm podívám :)

  2. Díky za super recept, opět moc ráda vyzkouším, saláty dělávám, hodně mě zaujal recept na majonézu, tento neznám, dělám z celého vajíčka a oleje + pepře a sůl. Díky za další skvělou inspiraci. Krásný den. Bohunka

    1. My doma občas taky děláváme z celého vajíčka (dělává ji tak můj děda), tak nějak to střídám :)

  3. Tak jsem udělala, drahá polovička byla nadšená. Jen tu majonézu ne a ne udělat, po dvou zmařených pokusech jsem holt vytáhla tu tescovou z lednice :-( ale i tak to bylo výborné…

    1. Jé tak to mě mrzí! Mně se tato majonéza povede snad vždycky, jediné, co mě napadá, jestli nebyla vajíčka příliš vychlazená a jestli neměla s olejem příliš rozdílnou teplotu, jestli by to nemohlo udělat problém… Já je popravdě většinou používám hned z lednice, ale možná by stálo za to zkusit je nechat chvíli v pokojové teplotě…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *