Americká okurková čalamáda

Americká okurková čalamáda

Jako malá jsem milovala chodit na nakládané okurky do lednice. A na kysané zelí do sklepa. Co jsem ale rozhodně neměla vůbec ráda, bylo pomáhat například s čištěním okurek. Jak já nesnášela, když nás zavolali ven, tam stál kbelík s vodou, plný okurek, u toho kartáček… A bylo jasné, čím se budu muset následující minimálně půlhodinu zaobírat – a samozřejmě mě to vůbec nebavilo.

Jen s postupem času člověk ocení tu přípravu u zavařování a nakládání a proto vždy skáču blahem do stropu, když mi někdo věnuje sklenici, které věnoval svůj čas. Naposledy jsem si tak dovezla od milovaného dědečka dvě sklenice nakládaných hub a k tomu malou skleničku okurkových plátků. Myslela jsem si, že jsou naložené v klasickém láku, ale děda mě vyvedl z omylu. Prý zkoušel nový recept s názvem „americké okurky“ a moc jim chutnal, tak se podělil i s námi.

Říkala jsem si, že příští rok se snad do zavařování vrhnu sama taky. Ale jaké bylo moje překvapení, když jsem včera zjistila, že se ještě dají koupit okurky nakládačky. Nelenila jsem a kilo a půl jsem hned koupila. A pak jsem hned volala dědovi, abych zjistila, co ještě potřebuju, abych ty dobré okurky mohla udělat sama. Děda mi hned z hlavy nadiktoval recept a já se mohla pustit do příprav.

Suroviny:

  • 2,5 kg okurek
  • 6 cibulí
  • 3 lžíce soli
  • 6 dcl octa
  • 4 dcl cukru
  • 1 lžička mletého pepře
  • 1 lžička kari
  • 1 lžička mletého chilli
  • 1 lžíce nasekaného kopru

Postup:

 Okurky omyjeme ve vodě…

Okurky

… a důkladně očistíme kartáčkem.

Okurky

Nakrájíme/nastrouháme na jemné plátky. (Blahopřeju všem, za které to udělá robot).

Strouhání okurek

Cibuli nakrájíme na kolečka nebo půlkolečka a přidáme k okurkám do velké mísy. Posypeme solí a vše spolu důkladně promícháme. Necháme dvě hodiny odstát, aby okurky pustily vodu.

Nasolené okurky

Ocet, cukr a koření dáme do kastrůlku.

Příprava láku

Přivedeme k varu, aby se veškerý cukr rozpustil a necháme zchladnout.

Svařený lák

Po dvou hodinách okurky s cibulí pustily vodu.

Okurky pustí vodu

Důkladně z nich tu vodu vymačkáme.

Vymačkání vody z okurek

A okurky zalijeme nálevem.

Okurky s nálevem

Okurkovou směsí naplníme čisté zavařovací skleničky a zavaříme při 70°C 20 minut.

Zavařování

A pak necháme vychladnout :)

Americká okurková čalmáda

My si nejlépe tyhle okurky vychutnáme na chlebu s pomazánkou nebo paštikou.

Americká okurková čalmáda


Related Posts

Domácí lučina (s pečenou bramborou, hovězím steakem a salátem s pečenou řepou)

Domácí lučina (s pečenou bramborou, hovězím steakem a salátem s pečenou řepou)

Už několikrát jsem si říkala, že musím vyzkoušet domácí lučinu. Jejích verzí jsem si přečetla hned několik, ale začala jsem s tou nejjednodušší z nich. S lučinou podle Lucie: http://delicious-blog-lucie.blogspot.cz/2013/04/domaci-lucina.html. Samozřejmě jsme ji nejedli jen tak. Hned ten den po odkapání jsme ji vyzkoušeli spolu s pečenou bramborou a salátem jako přílohu […]

Salát s cukrovým melounem a sušenou šunkou

Salát s cukrovým melounem a sušenou šunkou

Saláty jím hodně často. Proto je každé ozvláštnění pouhé zeleniny s kápnutím olivového oleje tak trochu svátkem. Ne, dobře, to bych kecala, ale člověk by se divil, jak jedna nebo dvě ne tak často používané ingredience dovedou jídlo ozvláštnit. Nedávno jsem například koupila cukrový meloun Galia […]



10 thoughts on “Americká okurková čalamáda”

  • Tahle čalamáda je opravdu výborná. Nedávno jsem ji ochutnávala na návštěvě a hned jsem si řekla o recept, je hodně podobný. Doporučuji.

  • Náhodou jsem objevila u zdejšího zelináře poslední zbytky nakládaček, tak jsem hned nakoupila a recept vyzkoušela. Okurky jsem nakonec krájela ručně, protože robota nemám a struhadlo vyrábělo každé kolečko jinak (jinak veliké i silné)… a to vypadalo fakt blbě. Lák mi přišel hodně silný, takže jsem se trochu bála výsledku… ale ochutnávka miniskleničky u nedělního oběda dopadla skvěle, čalamáda je tak akorát pikantní a hlavně chutná i manželovi :) Díky za recept!

    • Mně to taky struhadlo strouhalo tak trochu jak chtělo, ale krájet se mi vážně nechtělo, obdivuju! Jsem moc ráda, že vám to doma chutnalo :)

  • Mňam, vypadá to skvěle! Škoda jen, že jsem to s tou sezónou torchu zabubnovala, protože teď na konci září už prostě nakladačky neseženu, ale já se polepším. Jinak na čištění okurek mám malý trik od mé mainky. Okurky jednoduše nasypu do bubnu od pračky a nechám na program máchání. A jsou čisté, nerozbité a bez práce :-)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít