Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít

Meg v kuchyni
Sněhové pusinky jako ozdoba na dort
Sněhové pusinky jako ozdoba na dort
Porce Doba přípravy
1-2plechy 20minut
Doba vaření
40minut
Porce Doba přípravy
1-2plechy 20minut
Doba vaření
40minut
Suroviny
Pokyny
  1. Troubu rozehřejeme na 190°C (horkovzduch) – 200°C (klasicky). Nachystáme si čistou mísu na šlehání bílků. Neměla by být ani trochu mastná – pokud se nám tak zdá, kápneme na papírovou utěrku šťávu z citronu nebo trochu vinného octa a vytřeme ji, abych ji mastnoty zbavili.
  2. Připravíme si malý plech nebo zapékací misku a vyložíme ji pečícím papírem. Nasypeme do ní cukr a dáme ho na 7 minut do trouby.
  3. Bílky začneme šlehat na nízké otáčky.
  4. V průběhu sedmi minut, kdy se ohřívá cukr, postupně zvyšujeme otáčky. Ke konci pečení cukru už by měl být sníh tvořit jemné kopečky.
  5. Troubu ztlumíme na 90-100°C. Horký cukr pak po malých dávkách (lžičkách až půl lžících) sypeme do bílků (za vysokých otáček). Jakmile přidáme veškerý cukr, šleháme dalších 5-10 minut, až se všechen cukr v bílcích rozpustí.
  6. Pokud chceme pusinky barvit, cukrářský sáček otočíme naruby přes sklenici a namalujeme na něj několik pruhů barvy. (Sáček můžeme mít bez cukrářské špičky pro hladké pusinky, nebo můžeme přidat i řezanou špičku pro pusinky dle potřeby.)
  7. Během chystání sáčku by se sníh měl ušlehat dotuha.
  8. Do sáčku dáme trochu sněhu a otočíme ho, doplníme sněhem. Pracujeme opatrně, abychom moc nerozmazali pruhy barvy. Pokud v něm nemáme vloženou kovovou špičku, sáček dle potřeby ustřihneme.
  9. Na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme pusinky, velikost dle nálady.
  10. Pečeme je asi 35 – 40 minut. Upečené jsou, když jdou bez problému odlepit z plechu a nezůstává na něm sníh. Z venku jsou křupavé a uvnitř měkké.
  11. Pusinky můžeme používat na ozdobu dortů („drip cakes“), různých druhů dezertů anebo je třeba lehce rozdrobené navrstvit do skleniček s ušlehanou smetanou a ovocem.