Troubu rozehřejeme na 190°C (horkovzduch) – 200°C (klasicky). Nachystáme si čistou mísu na šlehání bílků. Neměla by být ani trochu mastná – pokud se nám tak zdá, kápneme na papírovou utěrku šťávu z citronu nebo trochu vinného octa a vytřeme ji, abych ji mastnoty zbavili.
Připravíme si malý plech nebo zapékací misku a vyložíme ji pečícím papírem. Nasypeme do ní cukr a dáme ho na 7 minut do trouby.
Bílky začneme šlehat na nízké otáčky.
V průběhu sedmi minut, kdy se ohřívá cukr, postupně zvyšujeme otáčky. Ke konci pečení cukru už by měl být sníh tvořit jemné kopečky.
Troubu ztlumíme na 90-100°C. Horký cukr pak po malých dávkách (lžičkách až půl lžících) sypeme do bílků (za vysokých otáček). Jakmile přidáme veškerý cukr, šleháme dalších 5-10 minut, až se všechen cukr v bílcích rozpustí.
Pokud chceme pusinky barvit, cukrářský sáček otočíme naruby přes sklenici a namalujeme na něj několik pruhů barvy. (Sáček můžeme mít bez cukrářské špičky pro hladké pusinky, nebo můžeme přidat i řezanou špičku pro pusinky dle potřeby.)
Během chystání sáčku by se sníh měl ušlehat dotuha.
Do sáčku dáme trochu sněhu a otočíme ho, doplníme sněhem. Pracujeme opatrně, abychom moc nerozmazali pruhy barvy. Pokud v něm nemáme vloženou kovovou špičku, sáček dle potřeby ustřihneme.
Na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme pusinky, velikost dle nálady.
Pečeme je asi 35 – 40 minut. Upečené jsou, když jdou bez problému odlepit z plechu a nezůstává na něm sníh. Z venku jsou křupavé a uvnitř měkké.
Pusinky můžeme používat na ozdobu dortů (“drip cakes”), různých druhů dezertů anebo je třeba lehce rozdrobené navrstvit do skleniček s ušlehanou smetanou a ovocem.