Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít

Meg v kuchyni
Rýžový nákyp se švestkami, meruňkami a bílkovou čepicí
Rýžový nákyp se švestkami, meruňkami a bílkovou čepicí
Porce Doba přípravy
4-6osob 40minut
Doba nečinnosti
40minut
Porce Doba přípravy
4-6osob 40minut
Doba nečinnosti
40minut
Suroviny
Rýžový nákyp
Pokyny
  1. Rýži propláchneme (pokud není na obalu napsáno jinak) a zalijeme 500 ml mléka. Rozinky propláchneme vodou a pokud chceme, namočíme je do rumu.
  2. Na středním plameni rýži vaříme do měkka, může to trvat cca 15-20 minut. Během vaření velmi často mícháme a dle potřeby přiléváme mléko. Přidáme k ní špetku soli.
  3. Jakmile je rýže uvařená a má konzistenci kaše, odstavíme ji z tepla.
  4. Troubu rozehřejeme na 180°C. Změklé máslo utřeme s cukrem a po jednom zašleháváme i žloutky. Přidáme vanilkový extrakt.
  5. Máslovo-žloutkovou směs zamícháme do rýže.
  6. Rozinky scedíme a zamícháme je do rýže. (Rum můžeme přidat do ovocné omáčky.)
  7. Ušleháme sníh ze dvou bílků a jemně ho vmícháme do rýže.
  8. Pekáček nebo zapékací misku vymažeme máslem a dáme do něj polovinu rýžové směsi.
  9. Rýži poklademe okapaným ovocem (šťávu z něj schováme na omáčku).
  10. Na ovoce natřeme druhou část rýže. Dáme do trouby péct na 180°C na cca 30 minut, až začne rýže na povrchu zlátnout.
  11. Šťávu z ovoce (a případně rum) nalijeme do kastrůlku.
  12. Přidáme případné zbylé ovoce a dáme vařit.
  13. Jakmile se objem směsi zmenší (o třetinu až polovinu), můžeme ji odstavit a nechat k podávání. Také ji můžeme rozmixovat, aby byla hladká.
  14. Po cca dvaceti minutách pečení nachystáme sníh k zapečení. Tři bílky začneme šlehat a postupně do nich přidáváme moučkový cukr.
  15. Šleháme postupně na vyšší otáčky, až je sníh lesklý a pevný.
  16. Rýžový nákyp, který je už na povrchu zlatavý, vytáhneme z trouby.
  17. Buď cukrářským sáčkem nebo normálně lžící na povrch nákypu naneseme sníh. (Já použila kapkovitý tvar cukrářské špičky, která se jinak používá třeba na tvorbu krémových růží.)
  18. Nákyp se sněhem dáme do trouby ještě asi na 10 minut, než zezlátne (můžeme si pro urychlení vypomoci funkcí grilu).
  19. Hotový nákyp necháme po vyndání z trouby ještě 15-20 minut odpočinout. Bude se pak daleko lépe krájet a více držet pohromadě. Servírujeme s ovocnou omáčkou.