Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít

Meg v kuchyni
Podzimní omeleta s krémovými houbami
Podzimní omeleta s krémovými houbami
Porce Doba přípravy
1osoba 30minut
Porce Doba přípravy
1osoba 30minut
Suroviny
Houbová směs
Omeleta
Na ozdobu
Pokyny
Houbová směs
  1. Máslo dáme rozpustit na středním plameni do kastrůlku a vsypeme k němu cibuli nakrájenou na menší kostičky.
  2. Jakmile cibulka změkne a začne sklovatět, přisypeme k ní očištěné a pokrájené houby.
  3. Houby krátce opečeme a podlijeme je vínem. Lehce je osolíme, opepříme, přidáme k nim tymián a rozmarýn a víno necháme za občasného míchání odpařit. Jakmile se tak stane, podlijeme houby vodou, přiklopíme je pokličkou a dusíme alespoň 15 minut, aby změkly.
  4. Jakmile jsou houby měkké, vyndáme tvrdé větvičky bylinek a necháme odpařit přebytečnou vodu.
  5. Do hub zamícháme smetanu, necháme ji krátce provařit a odstavíme je z tepla. Ochutnáme a doladíme dle chuti solí a pepřem.
Omeleta
  1. Do misky si rozklepneme vejce, lehce je osolíme a opepříme, promícháme metličkou.
  2. Pánev si vymažeme kouskem másla a rozpálíme ji na mírném plameni. Nalijeme na ni vajíčka. Postupně je pomaličkou stěrkou suneme od krajů ke středu. Zajistíme tak, aby se ještě syrová vaječná směs dostala na dno pánve a přitom nebudeme tu první vrstvu smažit moc dlouho.
  3. Jakmile se vajíčka dostatečně zatáhnou, že omeleta půjde srolovat, odstavíme pánev z tepla.
  4. Naneseme na ni cca tři čtvrtiny houbové směsi.
  5. Omeletu přehneme přes houby a přemístíme na talíř.
  6. Na vršek omelety dáme zbylou směs a ozdobíme čerstvými bylinkami.
Poznámky k receptu

Bojíte se hub a alkoholu?

Někdy se šíří myšlenka, že houby by se neměly konzumovat s alkoholem. Většina lidí ale sbírá hříbky, suchohříbky a babky a u nich společná konzumace s alkoholem (v rozumné míře) ničemu nevadí. Problémové jsou například houby, které moc lidí nesbírá, jako je hnojník inkoustový. Ten obsahuje koprin a s následným použitím alkoholu může kvůli jeho zpracování  v těle dojít k otravě acetaldehydem.

Pokud tedy použijete hříbky, suchohříbky, babky, křemenáče, kozáky a klouzky… tak jejich příprava s vínem a následná konzumace se sklenicí vína či piva nečiní žádné potíže :)

Mohlo by se vám líbit: