Podzimní omeleta s krémovými houbami

Podzimní omeleta s krémovými houbami

Pokud patříte k milovníkům hub, vaše srdce musí v poslední době nesmírně jásat. Však i můj Instagram a Facebook je plný ohromných košů hub všech možných druhů. Já sama jsem ostuda, ještě jsem letos na houbách nebyla, ale už jsem několikrát houby dostala. Čerstvé i zavařované. S těmi zavařovanými to mám jasné – z nich bude kulajda anebo hovězí roštěná na houbách. No a z těch čerstvých jsem si udělala například skvělou omeletu.

Podzimní omeleta s krémovými houbami

Podzimní omeleta s krémovými houbami
Vytisknout
Porce Doba přípravy
1 osoba 30 minut
Porce Doba přípravy
1 osoba 30 minut
Podzimní omeleta s krémovými houbami
Vytisknout
Porce Doba přípravy
1 osoba 30 minut
Porce Doba přípravy
1 osoba 30 minut
Suroviny
Houbová směs
Omeleta
Na ozdobu
Porce: osoba
Pokyny
Houbová směs
  1. Máslo dáme rozpustit na středním plameni do kastrůlku a vsypeme k němu cibuli nakrájenou na menší kostičky.
    Podušení cibule
  2. Jakmile cibulka změkne a začne sklovatět, přisypeme k ní očištěné a pokrájené houby.
    Přidáme houby
  3. Houby krátce opečeme a podlijeme je vínem. Lehce je osolíme, opepříme, přidáme k nim tymián a rozmarýn a víno necháme za občasného míchání odpařit. Jakmile se tak stane, podlijeme houby vodou, přiklopíme je pokličkou a dusíme alespoň 15 minut, aby změkly.
    Bylinky s houbami
  4. Jakmile jsou houby měkké, vyndáme tvrdé větvičky bylinek a necháme odpařit přebytečnou vodu.
    Uvařené houby
  5. Do hub zamícháme smetanu, necháme ji krátce provařit a odstavíme je z tepla. Ochutnáme a doladíme dle chuti solí a pepřem.
    Smetana k houbám
Omeleta
  1. Do misky si rozklepneme vejce, lehce je osolíme a opepříme, promícháme metličkou.
    Vejce na omeletu
  2. Pánev si vymažeme kouskem másla a rozpálíme ji na mírném plameni. Nalijeme na ni vajíčka. Postupně je pomaličkou stěrkou suneme od krajů ke středu. Zajistíme tak, aby se ještě syrová vaječná směs dostala na dno pánve a přitom nebudeme tu první vrstvu smažit moc dlouho.
    Příprava omelety
  3. Jakmile se vajíčka dostatečně zatáhnou, že omeleta půjde srolovat, odstavíme pánev z tepla.
    Hotová omeleta
  4. Naneseme na ni cca tři čtvrtiny houbové směsi.
    Houby na omeletě
  5. Omeletu přehneme přes houby a přemístíme na talíř.
    Balení omelety
  6. Na vršek omelety dáme zbylou směs a ozdobíme čerstvými bylinkami.
    Podzimní omeleta s krémovými houbami
Poznámky k receptu

Bojíte se hub a alkoholu?

Někdy se šíří myšlenka, že houby by se neměly konzumovat s alkoholem. Většina lidí ale sbírá hříbky, suchohříbky a babky a u nich společná konzumace s alkoholem (v rozumné míře) ničemu nevadí. Problémové jsou například houby, které moc lidí nesbírá, jako je hnojník inkoustový. Ten obsahuje koprin a s následným použitím alkoholu může kvůli jeho zpracování  v těle dojít k otravě acetaldehydem.

Pokud tedy použijete hříbky, suchohříbky, babky, křemenáče, kozáky a klouzky... tak jejich příprava s vínem a následná konzumace se sklenicí vína či piva nečiní žádné potíže :)

Sdílet tento recept
PoužívámeWP Ultimate Recipe


Related Posts

Trojitý čokoládovo-pěnový dort / Triple Chocolate Mousse Cake

Trojitý čokoládovo-pěnový dort / Triple Chocolate Mousse Cake

Ku příležitosti narozenin jsem se rozhodla upéct čokoládový dort. Pořád jsem přemýšlela, jaký by to měl být – Schwarzwald, Sachr, nebo snad pařížský? Nakonec jsem si vzpomněla na tříbarevný dort, který jsem viděla u Lucy. Takže jsem nakoupila spoustu čokolády a šlehačky a pustila se do něj. Mimochodem, […]

Dokonalá ztracená vejce podle Hestona Blumenthala

Dokonalá ztracená vejce podle Hestona Blumenthala

Heston Blumenthal, nositel Řádu britského impéria, třemi Michelinskými hvězdami ověnčený anglický kuchař. Znáte ho? Pokud ne, přicházíte o hodně. U jeho videí prostě někdy nezůstane nic jiného než sedět s otevřenou pusou. A některé věci v jeho podání jsou prostě k neuvěření. Více viz odkazy na konci článku.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít