Pořád vám ještě všechny ty houby nelezou ušima? Já jsem musela konečně doma vyzkoušet jídlo, které dělá z hub můj děda každičký rok. Houbový guláš. A tedy spíše houbovo-paprikový, verze s paprikami mi totiž odmala vždycky chutnala víc. Je bezvadný a jedl ho i manžel, který houby moc nemusí :)
Upotřebíte všudypřítomné houby a pikantnost guláše vás v tomhle počasí krásně zahřeje.
- 3 ks cibule
- 200-400 g houby směs jako hříbky, suchohříbky, babky, ...
- 3 ks paprika velká červená
- 2 lžíce mletá pálivá paprika
- 1 lžička drcený kmín
- 1-1,5 litr vývar hovězí
- 1 ks brambora větší kus
- 3 lžíce sádlo
- sůl a pepř dle potřeby
- 1 ks červená cibule na plátky
- chléb
- chilli pro ty, co mají rádi pálivé
- V hrnci na středním až silném plameni rozpustíme sádlo a přidáme k němu na kostičky nakrájenou cibuli.
- Smažíme ji do zlatavo-hněda, aby dala do guláše barvu.
- K cibuli přidáme očištěné a pokrájené houby a proužky paprik, lehce osmažíme.
- Houby a zeleninu poprášíme mletou pálivou paprikou a drceným kmínem. Asi minutu při pomalém míchání restujeme.
- Směs zalijeme vývarem (nebo vodou a přidáme třeba domácí zmrazenou kostku jako já), lehce osolíme a opepříme. Necháme vařit asi 15-20 minut, až budou houby měknout.
- Guláš zahustíme najemno nastrouhanou bramborou a necháme ji rozvařit, cca dalších 15 minut. Ochutnáme a přidáme sůl a pepř podle potřeby. Pokud se nám zdá málo pálivý, přidáme třeba i chilli.
- Guláš na talíři posypeme nakrájenou cibulkou a podáváme s chlebem. Ti, kteří milují pálivé, si ještě můžou přidat chilli přímo na talíři.
Nemáte rádi pálivé?
Klidně mletou pálivou papriku vyměňte za její sladkou variantu. Anebo je dejte půl na půl, abyste pikantnost jídla zmírnili.
Nechcete jíst guláš s chlebem?
Pokud se vám chce, udělejte k němu bramboráčky, bude ještě luxusnější.