Pěnový dort z mléčné čokolády s ovocným želé

Pěnový dort z mléčné čokolády s ovocným želé

Když jsem měla minule jet za mou ségrou kvůli úpravě vlasů, říkala jsem si, že by to chtělo nějaký úplateček. Třeba nějaký malý dortík, protože jsem už dlouho nedělala nic nového. A protože jsem doma měla novinku v podobě barvy ve spreji se sametovým efektem, chtěla jsem ji vyzkoušet. Tyhle barvy jsou z kakaového másla a bílé čokolády, plus samozřejmě potravinářských barev, a stříkají se na mražené dorty, aby vytvořily barevnou, sametovou vrstvu na povrchu. Tak jsem honem prošla domácí zásoby a vznikl z toho tenhle malý (cca 18 cm v průměru) dortík.

Základ tvořila sušenková vrstva z Lotusek, ale můžete místo nich použít jakékoliv sušenky dle chuti –  třeba i bezlepkové. Pak už bude díky tomu celý dort bez lepku. Potom jsem si připravila želé z ovoce, které jsem měla v mrazáku – tedy z višní a černého rybízu. A nakonec čokoládová pěna z mléčné čokolády. Dort jsem namrazila, postříkala sprejem a druhý den už jen koupila čerstvé ovoce na ozdobu. A protože mí ochutnávači jednoznačně usoudili, že by měl být dort na blogu, sepsala jsem ho. A taky i kvůli mnohým odezvám na Instagramu :D

Pěnový dort z mléčné čokolády s ovocným želé
Vytisknout
Porce Doba přípravy
8 ks 2 hodiny
Doba nečinnosti
6 hodin
Porce Doba přípravy
8 ks 2 hodiny
Doba nečinnosti
6 hodin
Pěnový dort z mléčné čokolády s ovocným želé
Vytisknout
Porce Doba přípravy
8 ks 2 hodiny
Doba nečinnosti
6 hodin
Porce Doba přípravy
8 ks 2 hodiny
Doba nečinnosti
6 hodin
Suroviny
Na základ do 18 - 20 cm dortové formy
  • 100 g sušenky dle chuti, já měla Lotus, použít můžete jakékoliv, čokoládové nebo třeba bez lepku
  • 60 g máslo změklé
Na ovocné želé
  • 250 - 300 g ovoce může být mražené, já měla višně a černý rybíz
  • 50 g voda
  • 2 lžičky želatina jemně mletá, k použití za horka
  • 60 - 100 g cukr podle kyselosti ovoce
Na čokoládovou pěnu
Na ozdobu
Porce: ks
Pokyny
Příprava předem - želé
  1. Nachystáme si ovoce, může být i mražené. V tom případě ho necháme chvíli povolit, dáme do kastrůlku s 50 g vody a na mírném plameni rozmrazíme.
    Nachystáme si ovoce
  2. Ovoce rozmixujeme.
    Rozmixování želé
  3. Povrch posypeme dvěmi lžičkami jemně mleté želatiny a necháme asi deset minut natáhnout vlhkost.
    Želatina s ovocem
  4. Ovoce se želatinou dáme rozpustit na mírný plamen. Pak přidáme cukr. Můžeme začít s 60 gramy a pak, co se rozpustí, směs ochutnáme a případně přidáme další.
    Oslazení ovoce
  5. Ovoce přepasírujeme přes cedník.
    Pasírování ovoce
  6. Ovocné pyré nalijeme do dortové formy (průměr cca 18 - 20 cm) vyložené potravinovou fólií a dáme do mrazáku, minimálně na hodinu.
    Želé ve formě
  7. Zkontrolujeme, zda je želé úplně zmrzlé, a pokud ano, vyndáme ho z fólie a po stranách trochu zakrojíme - aby se poté ve stejné formě nedotýkalo stěn. Želé zabalíme do fólie nebo dáme do mikrotenového sáčku a vrátíme ho do mrazáku.
    Okrájené želé
Dortový korpus
  1. Ustřihneme kus pečícího papíru, o něco větší, než je dno dortové formy. Zmačkáme ho, aby byl poddajnější a tvarovatelnější.
    Zmačkaný pečící papír
  2. Papír zpátky roztáhneme a dáme ho na dno formy. Nasadíme do ní druhou část a zacvakneme. Boky formy ještě můžeme vyložit fólií nebo pečícím papírem (já to tentokrát neudělala a trochu jsem litovala).
    Dortová forma s pečícím papírem
  3. Sušenky spolu s máslem dáme do mixéru.
    Sušenky a máslo
  4. Uděláme z nich drobenkovou hmotu.
    Rozmixované sušenky
  5. Tuto hmotu natlačíme na dno formy.
    Naskládání korpusu do formy
Mléčná čokoládová pěna a sestavení dortu
  1. Nalámanou čokoládu dáme do misky a přelijeme ji 150 g vroucí smetany. Necháme 3 minuty odstát a pak rozmícháme do hladka.
    Rozpuštění čokolády
  2. Želatinu namočíme do vody a necháme cca 10 min nabobtnat.
    Nabobtnání želatiny
  3. Namočenou želatinu rozpustíme (buď na mírném plameni na sporáku nebo po chvilkách v mikrovlnce) a nalijeme do čokolády, rozmícháme.
    Želatina v čokoládě
  4. Zbylou smetanu ušleháme do tuha a po částech do ní zamícháme zchladlou čokoládovou směs.
    Ušlehaná smetana
  5. Na připravený sušenkový korpus nalijeme čokoládovou pěnu asi do výšky jednoho centimetru a formu dáme do mrazáku na cca 15-20 minut, až začne pěna tuhnout.
    Spodní vrstva pěny
  6. Na tuhnoucí první vrstvu pěny dáme zmrzlé želé a do formy nalijeme zbývající čokoládovou pěnu.
    Vložení želé do pěny
  7. Formu dáme opět do mrazáku, tentokrát alespoň na tři až čtyři hodiny, aby celý dort stihnul zmrznout. Pokud ho budete jen sypat kakaem, můžete ho už jen nechat zatuhnout přes noc v lednici.
    Nalitá čokoládová pěna
  8. Dort objedeme kolem formy pomocí nože (pokud jste stejně jako já zapomněli na vyložení boků formy).
    Zmražený dort ve formě
  9. A dort zbavíme obruče.
    Zmražený dort
  10. Pokud je třeba, nahřátou špachtlí nebo cukrářským nožem dort začistíme.
    Rovnání dortu
  11. Buď ho posypeme kakaem, nebo použijeme sametový sprej z kakaového másla a bílé čokolády v tmavě hnědé barvě.
    Stříkání dortu
  12. Na ozdobení použijeme ovoce dle chuti a sezóny, nejlepší by bylo použít stejné, co je uvnitř dortu. Ale v obchodě měli čerstvé fíky a granátové jablko, tak jsem jimi dort ozdobila.
    Pěnový dort z mléčné čokolády s ovocným želé
  13. Takto vypadá dort rozkrojený na druhý den.
    Pěnový dort z mléčné čokolády s ovocným želé
Poznámky k receptu

Bezlepkovost

Pokud použijete sušenky bez lepku, bude už celý dort bezlepkový.

Převoz

Pokud chcete dort převážet, tak na tác nebo na podložku kápněte trochu rozehřáté čokolády a na ni umístěte dort. Na chvíli ho tak dejte do lednice a pak vám po podložce/talíři/tácu nebude jezdit.

Barvy ve spreji se sametovým efektem

Tyhle barvy pořídíte v cukrářských potřebách v různých barvách. Skládají se z kakaového másla, bílé čokolády a barviv.

Sdílet tento recept
PoužívámeWP Ultimate Recipe

Related Posts

Duhový dort

Duhový dort

Je mi 26, ale stále ve mně dříme duše dítěte. Neumím si jinak vysvětlit to nadšení, které mě pokaždé chytlo, když jsem uviděla rainbow cake a jeho barvičky. Čím jasnější, tím lepší. A tak jsem si pořád plánovala, že si ho udělám na narozeniny. Nakonec jsem ho […]

Čokoládové macarons

Čokoládové macarons

Od té doby, kdy jsem poprvé uviděla všemi možnými barvami hrající macarons, jsem je toužila vyzkoušet. Nikdy jsem ještě neochutnala kupované, zato jsem četla, jak je všichni opěvují. Ovšem myšlenku je doma upéct doprovázelo jedno ohromné ALE – totiž jejich pověst.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít