Pěnový dort z mléčné čokolády s ovocným želé

by Meg

Když jsem měla minule jet za mou ségrou kvůli úpravě vlasů, říkala jsem si, že by to chtělo nějaký úplateček. Třeba nějaký malý dortík, protože jsem už dlouho nedělala nic nového. A protože jsem doma měla novinku v podobě barvy ve spreji se sametovým efektem, chtěla jsem ji vyzkoušet. Tyhle barvy jsou z kakaového másla a bílé čokolády, plus samozřejmě potravinářských barev, a stříkají se na mražené dorty, aby vytvořily barevnou, sametovou vrstvu na povrchu. Tak jsem honem prošla domácí zásoby a vznikl z toho tenhle malý (cca 18 cm v průměru) dortík.

Základ tvořila sušenková vrstva z Lotusek, ale můžete místo nich použít jakékoliv sušenky dle chuti –  třeba i bezlepkové. Pak už bude díky tomu celý dort bez lepku. Potom jsem si připravila želé z ovoce, které jsem měla v mrazáku – tedy z višní a černého rybízu. A nakonec čokoládová pěna z mléčné čokolády. Dort jsem namrazila, postříkala sprejem a druhý den už jen koupila čerstvé ovoce na ozdobu. A protože mí ochutnávači jednoznačně usoudili, že by měl být dort na blogu, sepsala jsem ho. A taky i kvůli mnohým odezvám na Instagramu :D

Pěnový dort z mléčné čokolády s ovocným želé
Vytisknout
Porce Doba přípravy
8 ks 2 hodiny
Doba nečinnosti
6 hodin
Porce Doba přípravy
8 ks 2 hodiny
Doba nečinnosti
6 hodin
Pěnový dort z mléčné čokolády s ovocným želé
Vytisknout
Porce Doba přípravy
8 ks 2 hodiny
Doba nečinnosti
6 hodin
Porce Doba přípravy
8 ks 2 hodiny
Doba nečinnosti
6 hodin
Suroviny
Na základ do 18 - 20 cm dortové formy
  • 100 g sušenky dle chuti, já měla Lotus, použít můžete jakékoliv, čokoládové nebo třeba bez lepku
  • 60 g máslo změklé
Na ovocné želé
  • 250 - 300 g ovoce může být mražené, já měla višně a černý rybíz
  • 50 g voda
  • 2 lžičky želatina jemně mletá, k použití za horka
  • 60 - 100 g cukr podle kyselosti ovoce
Na čokoládovou pěnu
Na ozdobu
Pokyny
Příprava předem - želé
  1. Nachystáme si ovoce, může být i mražené. V tom případě ho necháme chvíli povolit, dáme do kastrůlku s 50 g vody a na mírném plameni rozmrazíme.
  2. Ovoce rozmixujeme.
  3. Povrch posypeme dvěmi lžičkami jemně mleté želatiny a necháme asi deset minut natáhnout vlhkost.
  4. Ovoce se želatinou dáme rozpustit na mírný plamen. Pak přidáme cukr. Můžeme začít s 60 gramy a pak, co se rozpustí, směs ochutnáme a případně přidáme další.
  5. Ovoce přepasírujeme přes cedník.
  6. Ovocné pyré nalijeme do dortové formy (průměr cca 18 - 20 cm) vyložené potravinovou fólií a dáme do mrazáku, minimálně na hodinu.
  7. Zkontrolujeme, zda je želé úplně zmrzlé, a pokud ano, vyndáme ho z fólie a po stranách trochu zakrojíme - aby se poté ve stejné formě nedotýkalo stěn. Želé zabalíme do fólie nebo dáme do mikrotenového sáčku a vrátíme ho do mrazáku.
Dortový korpus
  1. Ustřihneme kus pečícího papíru, o něco větší, než je dno dortové formy. Zmačkáme ho, aby byl poddajnější a tvarovatelnější.
  2. Papír zpátky roztáhneme a dáme ho na dno formy. Nasadíme do ní druhou část a zacvakneme. Boky formy ještě můžeme vyložit fólií nebo pečícím papírem (já to tentokrát neudělala a trochu jsem litovala).
  3. Sušenky spolu s máslem dáme do mixéru.
  4. Uděláme z nich drobenkovou hmotu.
  5. Tuto hmotu natlačíme na dno formy.
Mléčná čokoládová pěna a sestavení dortu
  1. Nalámanou čokoládu dáme do misky a přelijeme ji 150 g vroucí smetany. Necháme 3 minuty odstát a pak rozmícháme do hladka.
  2. Želatinu namočíme do vody a necháme cca 10 min nabobtnat.
  3. Namočenou želatinu rozpustíme (buď na mírném plameni na sporáku nebo po chvilkách v mikrovlnce) a nalijeme do čokolády, rozmícháme.
  4. Zbylou smetanu ušleháme do tuha a po částech do ní zamícháme zchladlou čokoládovou směs.
  5. Na připravený sušenkový korpus nalijeme čokoládovou pěnu asi do výšky jednoho centimetru a formu dáme do mrazáku na cca 15-20 minut, až začne pěna tuhnout.
  6. Na tuhnoucí první vrstvu pěny dáme zmrzlé želé a do formy nalijeme zbývající čokoládovou pěnu.
  7. Formu dáme opět do mrazáku, tentokrát alespoň na tři až čtyři hodiny, aby celý dort stihnul zmrznout. Pokud ho budete jen sypat kakaem, můžete ho už jen nechat zatuhnout přes noc v lednici.
  8. Dort objedeme kolem formy pomocí nože (pokud jste stejně jako já zapomněli na vyložení boků formy).
  9. A dort zbavíme obruče.
  10. Pokud je třeba, nahřátou špachtlí nebo cukrářským nožem dort začistíme.
  11. Buď ho posypeme kakaem, nebo použijeme sametový sprej z kakaového másla a bílé čokolády v tmavě hnědé barvě.
  12. Na ozdobení použijeme ovoce dle chuti a sezóny, nejlepší by bylo použít stejné, co je uvnitř dortu. Ale v obchodě měli čerstvé fíky a granátové jablko, tak jsem jimi dort ozdobila.
    Pěnový dort z mléčné čokolády s ovocným želé
  13. Takto vypadá dort rozkrojený na druhý den.
    Pěnový dort z mléčné čokolády s ovocným želé
Poznámky k receptu

Bezlepkovost

Pokud použijete sušenky bez lepku, bude už celý dort bezlepkový.

Převoz

Pokud chcete dort převážet, tak na tác nebo na podložku kápněte trochu rozehřáté čokolády a na ni umístěte dort. Na chvíli ho tak dejte do lednice a pak vám po podložce/talíři/tácu nebude jezdit.

Barvy ve spreji se sametovým efektem

Tyhle barvy pořídíte v cukrářských potřebách v různých barvách. Skládají se z kakaového másla, bílé čokolády a barviv.

Sdílet tento recept
PoužívámeWP Ultimate Recipe

You may also like

12 comments

Michaela 30. 01. 2020 - 13.11

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat zda na tento Pěnový dort z mléčné čokolády s ovocným želé lze použít zrcadlová poleva?
Velice ráda bych ji vyzkoušela a k tomuto dortu by byla určitě parádní.

Předem moc děkuji a přeji hezký den :-)
Michaela

Reply
Ivet 12. 02. 2020 - 14.54

Dobrý den,
když to budu chtít polít čokoládou vydrží to ta pěna ?

Děkuji

Reply
Zdenka Horníková 20. 02. 2020 - 20.02

Dobrý den ,jakou má trvanlivost dort. Vypadá moc pěkně.

Reply
Petra 05. 08. 2021 - 0.00

Dobrý den bylo by Dobre použit tuto pěnu a zele i na světly piskot ? Chci zítra pect piskot korpus a do nej dat tyto náplně zele a cokol pěnu ? Ale nenapadá mě jak to ukončit zda na to ještě nalit coko ganache nebo je. Nechat tak ? Děkuji moc za rady :)

Reply
Meg 09. 12. 2021 - 16.38

Určitě můžete použít i se světlým piškotem, v podstatě ho klidně zalít do pěny, jen na dno. Čokoládová ganache na povrch zní velmi dobře :)

Reply
Alexandra 02. 10. 2022 - 1.10

Dobrý den, dort byl výborný a všichni byli nadšení. Akorát: zamrazila jsem ho, poté dala večer do ledničky a následující večer se podával. Ovocný vklad (z malin) byl rozteklý…Co jsem udělala špatně? Málo želatiny při výrobě? Nebo nějaká chyba v postupu? Děkuji za odpověď

Reply
Meg 04. 10. 2022 - 12.34

Dobrý den, to vypadá jako problém s želatinou. Jaká to konkrétně byla?

Reply
Alexandra 20. 10. 2022 - 12.07

Od Vitany v prášku na nepečený dort :-)

Reply
Meg 20. 10. 2022 - 13.32

No, tam je bohužel kámen úrazu. V receptu je jemně mletá želatina, k použití za horka. Vitana na nepečený dort není jen želatina, je to směs, která želatinu obsahuje, a ještě v dost nízkém množství. (Složení: cukr, dextróza, instantní hovězí želatina 20 %, modifikovaný škrob). Čili použitím tohoto produktu se do receptu dostala jen 1/5 nutné želatiny. Je určená na tvarohové směsi a podobné, tak jak to má psané na sáčku.

Reply
Alexandra 20. 10. 2022 - 13.40

Aha, já jsem instruovala manžela,že má koupit k “za horka”,ale pak jsem se ho už neptala,jestli se opravdu díval. Je sehnatelná v normálních obchodech? Jaká značka?

Reply
Meg 20. 10. 2022 - 13.50

No ona právě ani tahle k použití za horka není, rozmíchává se rovnou jen ve vlažné vodě a pak se dává např. do tvarohu.

V normálních obchodech, jasně, třeba Vitana má 100% želatinu pod názvem “Želatina na sladké i slané” , Dr. Oetker “Jemně mletá želatina na ztužení krémů” a např. Labeta “želatina čirá”. Všechno to jsou 18-20g sáčky.

Reply
Alexandra 20. 10. 2022 - 21.00

Děkuji za upřesnění 🙂

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc