Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít

Meg v kuchyni
Máslové rohlíčky
Máslové rohlíčky
Porce
80-120ks
Porce
80-120ks
Suroviny
Těsto
Maková náplň
Tvarohová náplň
Na obalení
Pokyny
Maková náplň
  1. Alespoň hodinu předem připravíme makovou náplň – mák a mléko dáme do kastrůlku.
  2. Dáme na střední plamen a přidáme cukr, 2-3 lžíce, nebo podle chuti. Já používám domácí moučkový vanilkový. Plamen trochu stáhneme.
  3. K máku přidáme i dvě lžíce rumu a svaříme, až mák trochu změkne a přebytečné mléko se vyvaří. Trvá to na mírném plameni cca 10 -15 minut.
  4. Hotovou makovou náplň necháme zchladnout.
Tvarohová náplň
  1. Tvaroh dáme do misky a přidáme k němu cukr podle chuti (používám domácí vanilkový).
  2. Dobře ho rozmícháme a ochutnáme, jestli ještě potřebuje dosladit.
  3. Tvarohovou i zchladlou makovou náplň pak dáme do sáčku, kterému budeme moci ustřihnout špičku. Náplň se tak bude lépe dávkovat.
Rohlíčky a koláčky
  1. Mléko zahřejeme a dáme do mísy. Přidáme dvě lžičky cukru, dvě lžíce mouky a rozdobíme k nim droždí.
  2. Všechno spolu dobře rozmícháme a necháme vzejít.
  3. Během deseti minut by se měl kvásek zvednout a být krásně nadýchaný.
  4. Do mísy k němu přidáme polohrubou mouku, sůl, vejce a rozkrájené změklé máslo.
  5. Vypracujeme hladké těsto, které dáme na vál a budeme hned zpracovávat.
  6. Pokud chceme dělat rohlíčky, těsto rozdělíme na deset dílů. Troubu rozpálíme na 180°C .
  7. Každý díl rozválíme do kulata na tenčí placku a rádýlkem rozkrojíme na osm výsečí. Na každou širší stranu dáme trochu náplně.
  8. Rohlíček pak od širší strany stočíme.
  9. Smotané rohlíčky naskládáme na plech s pečícím papírem (nebo vymazaný máslem).
  10. Na koláčky rozválíme kus těsta na placku a čtvercovým rádýlkem rozkrájíme. Na každý čtverec pak dáme náplň a spojíme protilehlé rohy.
  11. Prostředek dobře zmáčkneme k sobě a koláčky naskládáme vedle sebe na plech s pečícím papírem (nebo vymazaný máslem).
  12. Rozpustíme máslo a zamícháme do něj rum.
  13. Rohlíčky pečeme v troubě vyhřáté na cca 180°C 10 – 15 minut, dozlatova.
  14. Upečené a ještě horké je potíráme směsí másla a rumu.
  15. Poté je obalujeme ve vanilkovém moučkovém cukru.
  16. Skládáme je na tác a necháme vychladnout.
  17. Upečené koláčky také potřeme máslem s rumem.
  18. A obalujeme je ve vanilkovém moučkovém cukru.
  19. Skládáme je na tác a necháme vychladnout.
  20. Vychladlé koláčky narovnáme na talíř a podáváme.
Poznámky k receptu

Náplně

V receptu uvádím makovou a tvarohovou náplň, ale rozhodně se nemusíte držet jen jich. Rohlíčky i koláčky budou naprosto fantastické s ořechovou náplní, nebo třeba se švestkovými nebo jablečnými povidly.

Vanilkový moučkový cukr

Můžete si nachystat domácí – stačí vanilkový lusk nebo dva rozmixovat spolu s moučkovým cukrem a nechat pár dnů uležet. Pak přesít a máte skvělý cukr k obalování. Pokud spěcháte anebo nemůžete vanilkové lusky zrovna sehnat, tak do moučkového cukru přimíchejte vanilkový.