Máslové rohlíčky a posvícenské koláčky bez kynutí

Máslové rohlíčky a posvícenské koláčky bez kynutí

Nejmilovanější z receptů na lahodné rohlíčky a koláčky, které jsou výborné s tvarohem, mákem i ořechovou náplní… Rozplývají se na jazyku ještě dva dny po upečení – tedy, pokud se samozřejmě dřív nesnědí, což je skoro samozřejmé. Na těsto se připraví jen kvásek, samotné kynutí těsta už neprobíhá a koláčky nebo rohlíčky se tvoří hned po uhnětení. 

V receptu sice píšu, že obalené rohlíčky a koláčky dáme na tác a necháme vychladnout, ale nedělám si žádné iluze. Pokud ochutnáte jeden ještě teplý, čerstvě obalený, nezůstane jen u něj! Mamka nás vždycky strašila, že nás po teplém kynutém sladkém bude bolet břicho, ale nikdy se tak nekonalo, takže do mě vždycky minimálně jeden kousek „omylem upadne“…

Máslové rohlíčky
Vytisknout
Porce
80-120 ks
Porce
80-120 ks
Máslové rohlíčky
Vytisknout
Porce
80-120 ks
Porce
80-120 ks
Suroviny
Těsto
Maková náplň
Tvarohová náplň
Na obalení
Porce: ks
Pokyny
Maková náplň
  1. Alespoň hodinu předem připravíme makovou náplň - mák a mléko dáme do kastrůlku.
    Mák a mléko
  2. Dáme na střední plamen a přidáme cukr, 2-3 lžíce, nebo podle chuti. Já používám domácí moučkový vanilkový. Plamen trochu stáhneme.
    Přidáme cukr
  3. K máku přidáme i dvě lžíce rumu a svaříme, až mák trochu změkne a přebytečné mléko se vyvaří. Trvá to na mírném plameni cca 10 -15 minut.
    Přidáme rum
  4. Hotovou makovou náplň necháme zchladnout.
    Hotová maková náplň
Tvarohová náplň
  1. Tvaroh dáme do misky a přidáme k němu cukr podle chuti (používám domácí vanilkový).
    Tvaroh s cukrem
  2. Dobře ho rozmícháme a ochutnáme, jestli ještě potřebuje dosladit.
    Umíchaná tvarohová náplň
  3. Tvarohovou i zchladlou makovou náplň pak dáme do sáčku, kterému budeme moci ustřihnout špičku. Náplň se tak bude lépe dávkovat.
    Náplně do rohlíčků a koláčků
Rohlíčky a koláčky
  1. Mléko zahřejeme a dáme do mísy. Přidáme dvě lžičky cukru, dvě lžíce mouky a rozdobíme k nim droždí.
    Zadělání kvásku
  2. Všechno spolu dobře rozmícháme a necháme vzejít.
    Příprava kvásku
  3. Během deseti minut by se měl kvásek zvednout a být krásně nadýchaný.
    Hotový kvásek
  4. Do mísy k němu přidáme polohrubou mouku, sůl, vejce a rozkrájené změklé máslo.
    Suroviny na těsto
  5. Vypracujeme hladké těsto, které dáme na vál a budeme hned zpracovávat.
    Hotové těsto
  6. Pokud chceme dělat rohlíčky, těsto rozdělíme na deset dílů. Troubu rozpálíme na 180°C .
    Rozdělení těsta
  7. Každý díl rozválíme do kulata na tenčí placku a rádýlkem rozkrojíme na osm výsečí. Na každou širší stranu dáme trochu náplně.
    Rozválený kruh na rohlíčky
  8. Rohlíček pak od širší strany stočíme.
    Tvarování rohlíčků
  9. Smotané rohlíčky naskládáme na plech s pečícím papírem (nebo vymazaný máslem).
    Rohlíčky na plechu
  10. Na koláčky rozválíme kus těsta na placku a čtvercovým rádýlkem rozkrájíme. Na každý čtverec pak dáme náplň a spojíme protilehlé rohy.
    Příprava koláčků
  11. Prostředek dobře zmáčkneme k sobě a koláčky naskládáme vedle sebe na plech s pečícím papírem (nebo vymazaný máslem).
    Koláčky na plechu
  12. Rozpustíme máslo a zamícháme do něj rum.
    Máslo s rumem
  13. Rohlíčky pečeme v troubě vyhřáté na cca 180°C 10 - 15 minut, dozlatova.
  14. Upečené a ještě horké je potíráme směsí másla a rumu.
    Potírání rohlíčků
  15. Poté je obalujeme ve vanilkovém moučkovém cukru.
    Obalování rohlíčků
  16. Skládáme je na tác a necháme vychladnout.
    Obalené rohlíčky
  17. Upečené koláčky také potřeme máslem s rumem.
    Potírání koláčků
  18. A obalujeme je ve vanilkovém moučkovém cukru.
    Obalené koláčky
  19. Skládáme je na tác a necháme vychladnout.
    Obalené koláčky
  20. Vychladlé koláčky narovnáme na talíř a podáváme.
    Máslové rohlíčky a posvícenské koláčky bez kynutí
Poznámky k receptu

Náplně

V receptu uvádím makovou a tvarohovou náplň, ale rozhodně se nemusíte držet jen jich. Rohlíčky i koláčky budou naprosto fantastické s ořechovou náplní, nebo třeba se švestkovými nebo jablečnými povidly.

Vanilkový moučkový cukr

Můžete si nachystat domácí - stačí vanilkový lusk nebo dva rozmixovat spolu s moučkovým cukrem a nechat pár dnů uležet. Pak přesít a máte skvělý cukr k obalování. Pokud spěcháte anebo nemůžete vanilkové lusky zrovna sehnat, tak do moučkového cukru přimíchejte vanilkový.

Sdílet tento recept
PoužívámeWP Ultimate Recipe

Máslové rohlíčky a posvícenské koláčky bez kynutí


Related Posts

Biskupský chlebíček

Biskupský chlebíček

Dneska jsem vyzkoušela upéct biskupský chlebíček podle Kuchařské pohotovosti. Recept je celkem nenáročný, jediný zádrhel je možné najít v určení 0,2 kg vajec, ale to jsem odhadla a zde je popis:

Pečené müsli z Janovy pece (a soutěž k tomu)

Pečené müsli z Janovy pece (a soutěž k tomu)

Když mi přišla nabídka ochutnat pečené müsli z Janovy pece, jala jsem se hned zkoumat, jaké druhy müsli nabízí. Čokoládové, jahodové, ovocné a semínkové mi přišly jako taková ta klasika. Jenže pak jsem si všimla, že je v nabídce i müsli Ze sadu. Jsem ze sadu. Z dědova sadu! Jsou […]



8 thoughts on “Máslové rohlíčky a posvícenské koláčky bez kynutí”

  • Dobrý den,
    rohlíčky vypadají úžasně, asi je zkusím upéct:-)
    Poradíte mi prosím osvědčený recept na tu ořechovou náplň?
    Díky, Zuzka

    • Jsem ráda, že se líbí :) Ořechovou náplň dělám od oka – namleté ořechy zaleju mlékem a dám svařit v kastrůlku. Po chvíli přidám trochu cukru a pokud je chuť, tak pikantní marmelády. No a pak svařím, až ořechy trochu změknou (případně přidám mléko dle potřeby). A samozřejmě cukru, jak komu vyhovuje :)

  • Tak tedy ty Vaše koláčky jsou prostě báječné! A ti, co je jedli, se jen olizovali. Sice jsem se rozhodla pro mini variantu, (cca 3 cm – šátečky, bylo jich z jedné dávky cca 150) a byla to docela piplačka, ale stálo to za to. Musela jsem péct den dopředu, ale i druhý den byli krásně měkkoučké, a jen se po nich zaprášilo. Díky za recept. Bez těchto koláčků už žádnou oslavu.

    Hanka

    • Udělala jste mi obrovskou radost :) Taky jsme je párkrát dělali menší, dá to sice práci, ale opravdu stojí za to. Jsem moc ráda, že se takhle zadařily.

    • Je to naprosto v pořádku :) Těsta na máslové rohlíčky a třeba i svatební koláčky se kynout nenechávají. Dokonce, když je těsta moc a nestíhá se zpracovávat, tak aby nekynulo, dává se do lednice.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít