Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít

Meg v kuchyni
Levandulový sirup
Levandulový sirup
Doba přípravy
30minut
Doba přípravy
30minut
Suroviny
Pokyny
  1. Převaříme jeden a půl litru vody. Levanduli lehce opláchneme, pokud to není potřeba, jen vyklepeme broučky. Vodu necháme 15 – 30 minut zchladnout.
  2. Levanduli dáme do velké mísy a zalijeme ji převařenou vodou. Promícháme a necháme 5 – 10 minut odstát.
  3. Do mísy přisypeme kyselinu citronovou a zamícháme.
  4. Voda se postupně zbarví do fialovo-růžova. Odstín a jeho intenzita záleží na odrůdě a množství levandule. Vodu necháme zchladnout a pak mísu překryjeme fólií a dáme do druhého dne do lednice.
  5. Pokud chceme, můžeme z kvítků levandule vytvořit ozdobné ledy – kvítky nasypeme do tvořítka na led a zalijeme cca do poloviny vodou. Dáme do mrazáku, aby se v mrznoucí vodě kvítky chytly, a pak dolijeme vodou a necháme zmrznout úplně.
  6. Druhý den vytáhneme levanduli z lednice.
  7. Vylouhovanou levanduli přecedíme přes jemný cedník a vymačkáme. Můžeme si také pomoct vymačkáním přes plátno.
  8. Přecezenou levandulovou vodu odměříme a nachystáme si stejné množství cukru. Mně se povedlo cca 1400 g.
  9. Levandulovou vodu dáme do hrnce a přisypeme do ní cukr. Dáme na mírný plamen pomaličku zahřívat, aby se cukr rozpustil, ale nevaříme.
  10. Nachystáme si láhve na sirup, které vyvaříme, nebo alespoň vypláchneme vařící vodou a případně lihem. Sirup do nich nalijeme. Víčka otřeme lihem (nebo vysokoprocentním alkoholem) a láhve jimi uzavřeme. Pro delší uchování sirupu (a pro jistotu) můžeme do láhve navrch přilít cca lžičku až lžíci neutrálního alkoholu, např. vodky. Uchováváme v chladném sklepě nebo v lednici.
  11. Pak už stačí nechat sirup nechat vychladnout a připravit si z něj osvěžující limonádu přilitím perlivé vody.