Fíkový džem
Fíkový džem
Porce Doba přípravy
4skleničky 10minut
Doba vaření
20minut
Porce Doba přípravy
4skleničky 10minut
Doba vaření
20minut
Pokyny
  1. Fíky omyjeme, osušíme a odkrojíme jim stopku.
  2. Pak je nakrájíme na kousky.
  3. Dáme je do hrnce, přisypeme k nim cukr, přidáme kousek skořice a lžičku vanilkového extraktu (nebo semínka z třetiny až půlky lusku vanilky).
  4. Vše dobře promícháme a necháme cca hodinu odstát, až se bude cukr rozpouštět.
  5. Mezitím si nachystáme sklenice – nejlépe vyvařené, nebo velmi dobře umyté a vytřené lihem. Dobré je také mít nachystaný trychtýř se širokým hrdlem, v nouzi poslouží i ustřihnutá PET láhev se širším hrdlem (jako bývá např. u ledových čajů).
  6. Pak dáme hrnec na sporák a plotýnku rozehřejeme na nejvyšší stupeň. Jakmile se začne směs vařit, plamen stáhneme na střední a vaříme 5-15 minut, až budou fíky měkké.
  7. Z hrnce vyndáme skořici.
  8. Marmeládu rozmixujeme ponorným mixérem – je jen na nás, zda úplně do hladka, nebo zda v ní necháme kousky fíků.
  9. Hrnec s marmeládou vrátíme na sporák a přidáme do něj dvě lžíce citronové šťávy. Marmeládu povaříme ještě cca 2 minuty.
  10. Marmeládu naplníme do čistých sklenic, víčka ještě otřeme vysokoprocentním alkoholem (já používám 80% konzumní líh) a uzavřeme. Otočíme vzhůru nohama a necháme vychladnout. Po vychladnutí otočíme zpátky a víčka zkontrolujeme. Pokud některé pruží a lupá (není dobře chycené), sklenici dáme do lednice a spotřebujeme co nejdříve.
  11. Džem použijeme dle své fantazie, můžeme si ho dát jako doplněk na sýrové prkénko, k sýrovým toastům nebo s nám třeba promazat nějaký luxusní dort. Fantazii se meze nekladou :)