Domácí holandské řízky s jednoduchým bramborovým salátem
Domácí holandské řízky s jednoduchým bramborovým salátem
Porce Doba přípravy
4-6osob 2hodiny
Doba nečinnosti
1hodina
Porce Doba přípravy
4-6osob 2hodiny
Doba nečinnosti
1hodina
Suroviny
Na řízky
Na obalení
Na salát
Na smažení
Pokyny
Jednoduchý bramborový salát
  1. Brambory dobře omyjeme kartáčkem a uvaříme je ve slupce do měkka.
  2. Uvařené brambory slijeme a necháme je maličko zchladnout. Co nejdříve je pak oloupeme a nakrájíme na kostičky, buď pomocí nože nebo kráječe na brambory. Dáme je do velké mísy, ve které budeme míchat salát.
  3. Brambory lehce osolíme a zalijeme lákem z okurek.
  4. Dobře spolu promícháme, ještě teplé brambory do sebe natáhnou lák a budou lépe ochucené.
  5. Přidáme k nim hořčici, majonézu a nakrájenou cibuli a okurky. Opepříme, ochutnáme a případně ještě dosolíme a dopepříme dle chuti. Necháme odležet.
Holandské řízky
  1. Bůček (bez kosti a kůže) nakrájíme na kostky.
  2. Umeleme ho na masovém mlýnku.
  3. Do mísy k němu přidáme mléko, nastrouhaný sýr, sůl a pepř. Směs dobře promícháme, a pokud chceme, osolení zkontrolujeme – kuličku z tého hmoty dáme do mikrovlnky, aby se během pár vteřin uvařila. Pokud je potřeba, dosolíme.
  4. Masovou směs dáme do uzavíratelné misky nebo mísu přetáhneme fólií a dáme ji alespoň na dvě hodiny odležet do lednice.
  5. Z odleželé směsi děláme placičky, které obalíme v klasickém trojobalu. Nejprve v hladké mouce.
  6. Poté ve vajíčku.
  7. A nakonec ve strouhance.
  8. Obalené holandské řízky smažíme v rozpálenem oleji nebo na sádle (nebo jejich kombinaci), dozlatova.
  9. Usmažené řizky necháme odkapat na papírových utěrkách. Jejich propečení můžeme zkontrolovat rozkrojením.
  10. Podáváme je s bramborovým salátem, bramborami, nebo třeba i chlebem.