Brambory dobře omyjeme kartáčkem a uvaříme je ve slupce do měkka.
Uvařené brambory slijeme a necháme je maličko zchladnout. Co nejdříve je pak oloupeme a nakrájíme na kostičky, buď pomocí nože nebo kráječe na brambory. Dáme je do velké mísy, ve které budeme míchat salát.
Brambory lehce osolíme a zalijeme lákem z okurek.
Dobře spolu promícháme, ještě teplé brambory do sebe natáhnou lák a budou lépe ochucené.
Přidáme k nim hořčici, majonézu a nakrájenou cibuli a okurky. Opepříme, ochutnáme a případně ještě dosolíme a dopepříme dle chuti. Necháme odležet.
Holandské řízky
Bůček (bez kosti a kůže) nakrájíme na kostky.
Umeleme ho na masovém mlýnku.
Do mísy k němu přidáme mléko, nastrouhaný sýr, sůl a pepř. Směs dobře promícháme, a pokud chceme, osolení zkontrolujeme – kuličku z tého hmoty dáme do mikrovlnky, aby se během pár vteřin uvařila. Pokud je potřeba, dosolíme.
Masovou směs dáme do uzavíratelné misky nebo mísu přetáhneme fólií a dáme ji alespoň na dvě hodiny odležet do lednice.
Z odleželé směsi děláme placičky, které obalíme v klasickém trojobalu. Nejprve v hladké mouce.
Poté ve vajíčku.
A nakonec ve strouhance.
Obalené holandské řízky smažíme v rozpálenem oleji nebo na sádle (nebo jejich kombinaci), dozlatova.
Usmažené řizky necháme odkapat na papírových utěrkách. Jejich propečení můžeme zkontrolovat rozkrojením.
Podáváme je s bramborovým salátem, bramborami, nebo třeba i chlebem.