Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít

Meg v kuchyni
Čokoládovo-jahodový drip cake (stékaný dort)
Čokoládovo-jahodový drip cake (stékaný dort)
Porce
12-16dílů
Porce
12-16dílů
Suroviny
Čokoládový korpus (20 cm)
Jahodová pěna
Jahodový bílkový krém
Pokyny
Čokoládový korpus
  1. Máslo dáme s vodou do kastrůlku a svaříme.
  2. Odstavíme z tepla, přidáme kávu a rozmícháme.
  3. Do této směsi přidáme nalámanou čokoládu, jen lehce promícháme a necháme pět minut odležet.
  4. Poté směs rozmícháme do hladka a necháme zchladnout (20-25 minut).
  5. Troubu rozehřejeme na 160°C. Do mísy dáme cukr, polohrubou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, špetku soli a kakao. Promícháme.
  6. Do sypké směsi uděláme důlek a nalijeme do něj zchladlou čokoládovou směs. Vše důkladně promícháme (já používám robota s K metlou).
  7. Za postupného míchání přidáme do těsta po lžičkách olej.
  8. Pak po jednom zapracujeme i vejce.
  9. Nakonec do těsta zamícháme zakysanou smetanu.
  10. Nachystáme si dortovou formu (já měla o průměru 20 cm). Její dno a nejlépe i boky vyložíme pečícím papírem a těsto do ní nalijeme. (U téhle obruče se mi dort hezky daří ořezat kolem dokola, takže na bokách papír nemám, ale běžnou formu bych papírem vyložila.)
  11. Dort pečeme při 160°C cca hodinu a půl. Po vyndání z trouby ho necháme vychladnout, vyndáme z formy, zabalíme do fólie a necháme v lednici do druhého dne.
Jahodová pěna
  1. Odvážíme si jahody a dáme je do kastrůlku na střední plamen mírně rozvařit.
  2. Přidáme k nim cukr a promícháme.
  3. Do vody nasypeme želatinu, aby mohla veškerá nabobtnat. Podle potřeby přidáme vodu po kapkách.
  4. Horké jahody rozmixujeme ponorným mixérem.
  5. Nabobtnalou želatinu rozehřejeme (já to dělám po deseti vteřinách v mikrovlnce) a nalijeme ji do jahod, rozmícháme.
  6. Jahodovou směs propasírujeme přes sítko. Necháme ji zchladnout na pokojovou teplotu.
  7. Po vychladnutí jahod ušleháme smetanu do tuha a jahody do ní opatrně, ale dobře zamícháme (hmota se může zdát velmi řídká, ale želatina ji pak udrží hezky pevnou).
Sestavení dortu
  1. Dortový korpus vyjmeme z lednice. Seřízneme mu vypouklý vršek a pak ho rozřízneme na tři pláty. Pokud se chystáme dort převážet, na podložku, na které bude dort, rozetřeme trochu rozehřáté čokolády (jedno jaké) a první patro dortu na ni položíme.
  2. Kolem dortu upevníme nejlépe nastavitelnou dortovou formu, aby šla okolo dobře stáhnout a náplň nevytékala ven. (Protože jsem chtěla dort vyšší, než je moje forma, ještě jsem do ní vložila tvrdé papíry obalené pečícím papírem, abych formu pro pěnu zvýšila.)
  3. Pokud chceme, můžeme jednotlivé korpusy pro zdůraznění chuti ještě potřít jahodovou zavařeninou. Na první plát nalijeme polovinu jahodové pěny, pak na ni vložíme druhý plát a zalijeme druhou polovinou náplně. Nakonec přiklopíme posledním plátem, urovnáme, a dáme do lednice zatuhnout – nejlépe do druhého dne, minimálně ale zhruba na 8 hodin.
  4. Po uplynulé době z dortu stáhneme obruč, případně pečící papír.
Jahodový bílkovo-máslový krém
  1. Přichystáme si kastrůlek a mísu (nejlépe kovovou od robotu) na něj, ve které budeme moci nad parou míchat bílky na krém. Bílky dáme do mísy a přisypeme k nim cukr. Kastrůlek dáme na střední plamen a bílky s cukrem spolu metličkou často mícháme. Jakmile se veškerý cukr rozpustí (už necítíme mezi prsty granulky), mísu z tepla odstraníme. Pomocí robota bílky šleháme na střední a pak vyšší rychlost, až bude mít mísa na dotek pokojovou teplotu. 8 jahod rozmixujeme na pyré.
  2. Do vyšlehaných zchladlých bílků zašleháme zchladlé máslo – snížíme otáčky na střední rychlost a máslo přidáváme po kostičkách.
  3. Jakmile je veškeré máslo zapracováno, přidáme lžičku vanilkového extraktu a po lžících také pyré z jahod. Nakonec přidáme dvě lžíce jahodového džemu.
  4. Krém na dort naneseme nejprve v jedné slabé vrstvě, která zachytí drobečky z korpusu. Dáme ho na dvacet minut zachladit do lednice.
  5. Pak na dort naneseme druhou vrstvu krému a snažíme se ji co nejvíce uhladit. Také pak otřeme veškeré zbytky krému na podložce. Dort dáme vychladit do lednice alespoň na hodinu, abychom na něj byli schopní nanášet polevu.
Čokoládová poleva
  1. Čokoládu nalámeme do misky. Smetanu se sirupem svaříme a nalijeme na čokoládu. Necháme pět minut odstát a pak rozmícháme do hladka.
  2. Pokud máme, polevu si přelijeme do dávkovací láhve, jinak ji budeme nanášet lžící. Polevu dáme cca na 20 minut do lednice, aby zchladla. Je potřeba docílit zchladnutím takové konzistence, kdy z boku dortu bude stékat, ale ne tak rychle, aby se dole vytvořil z polevy bazén. Polevu nanášíme blízko u kraje, aby z dortu stékala v různých délkách pramenů. Pak vyplníme i střed dortu, případně uhladíme stěrkou.
  3. Po polití dort asi 20 minut zachladíme a pak ozdobíme dle fantazie, skvělé jsou čerstvé jahody, pusinky, nebo makronky, já použila jahody a pusinky z tohoto receptu: http://megvkuchyni.cz/recipe/snehove-pusinky-jako-ozdoba-dort/. Navíc ještě zbytek krému a sušené jahody.