Čokoládovo-jahodový drip cake (stékaný dort)

Čokoládovo-jahodový drip cake (stékaný dort)

Když si moje ségra přála dort k narozeninám, také si řekla jaký. Zadání znělo čokoládový korpus a jahody, resp. jahodová pěna. A měl to být tzv. drip cake, čili dort, ze kterého poleva stéká v tenkých pramíncích. Samozřejmě jsem hned začala přemýšlet, jak ten dort nejlépe udělat a nakonec jsem sáhla po dvou osvědčených receptech, na čokoládový korpus a jahodovou pěnu. Bylo mi jasné, že je potřeba ještě vybrat krém, kterým bude dort potřen z vnější strany a nakonec jsem vybrala bílkovo-máslový jahodový. Pak už jen čokoládová poleva a nějaké ty ozdoby na vrch :)

Ono to takto napsané zní trochu jednodušeji, než to je ve skutečnosti. Nechci tím říct, že by tvorba tohoto dortu byla výjimečně těžká, nicméně je to jako skoro s každým dortem – trochu náročné na čas. Ideální je začít péct dva dny předem, aby se dort hezky vychladil před rozkrojením v lednici a pak také aby v klidu stihla zatuhnout pěna. Oboje ideálně přes noc.

Vzhledem k tomu, že jsem dort samozřejmě pekla s malým Tyranosaurem Lexem za zády (růst horních zoubků je u něj ještě horší než v případě dolních), některé kroky postupu nejsou tak detailně nafoceny. Snažila jsem se ale vše srozumitelně popsat, kdyby cokoliv, pište!

Čokoládovo-jahodový drip cake (stékaný dort)
Vytisknout
Porce
12-16 dílů
Porce
12-16 dílů
Čokoládovo-jahodový drip cake (stékaný dort)
Vytisknout
Porce
12-16 dílů
Porce
12-16 dílů
Suroviny
Čokoládový korpus (20 cm)
Jahodová pěna
Jahodový bílkový krém
Pokyny
Čokoládový korpus
  1. Máslo dáme s vodou do kastrůlku a svaříme.
    Máslo s vodou
  2. Odstavíme z tepla, přidáme kávu a rozmícháme.
    Přidání kávy
  3. Do této směsi přidáme nalámanou čokoládu, jen lehce promícháme a necháme pět minut odležet.
    Přidání čokolády
  4. Poté směs rozmícháme do hladka a necháme zchladnout (20-25 minut).
    Rozmíchání do hladka
  5. Troubu rozehřejeme na 160°C. Do mísy dáme cukr, polohrubou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, špetku soli a kakao. Promícháme.
    Navážené suroviny na dort
  6. Do sypké směsi uděláme důlek a nalijeme do něj zchladlou čokoládovou směs. Vše důkladně promícháme (já používám robota s K metlou).
    Příprava dortu
  7. Za postupného míchání přidáme do těsta po lžičkách olej.
    Přidání oleje
  8. Pak po jednom zapracujeme i vejce.
    Přidání vajec
  9. Nakonec do těsta zamícháme zakysanou smetanu.
    Přidání zakysané smetany
  10. Nachystáme si dortovou formu (já měla o průměru 20 cm). Její dno a nejlépe i boky vyložíme pečícím papírem a těsto do ní nalijeme. (U téhle obruče se mi dort hezky daří ořezat kolem dokola, takže na bokách papír nemám, ale běžnou formu bych papírem vyložila.)
    Těsto ve formě
  11. Dort pečeme při 160°C cca hodinu a půl. Po vyndání z trouby ho necháme vychladnout, vyndáme z formy, zabalíme do fólie a necháme v lednici do druhého dne.
    Upečený korpus
Jahodová pěna
  1. Odvážíme si jahody a dáme je do kastrůlku na střední plamen mírně rozvařit.
    Jahody na pěnu
  2. Přidáme k nim cukr a promícháme.
    Svaření jahod
  3. Do vody nasypeme želatinu, aby mohla veškerá nabobtnat. Podle potřeby přidáme vodu po kapkách.
    Namočení želatiny
  4. Horké jahody rozmixujeme ponorným mixérem.
    Rozmixování jahod
  5. Nabobtnalou želatinu rozehřejeme (já to dělám po deseti vteřinách v mikrovlnce) a nalijeme ji do jahod, rozmícháme.
    Přidání želatiny
  6. Jahodovou směs propasírujeme přes sítko. Necháme ji zchladnout na pokojovou teplotu.
    Pasírování jahod se želatinou
  7. Po vychladnutí jahod ušleháme smetanu do tuha a jahody do ní opatrně, ale dobře zamícháme (hmota se může zdát velmi řídká, ale želatina ji pak udrží hezky pevnou).
    Smetana na pěnu
Sestavení dortu
  1. Dortový korpus vyjmeme z lednice. Seřízneme mu vypouklý vršek a pak ho rozřízneme na tři pláty. Pokud se chystáme dort převážet, na podložku, na které bude dort, rozetřeme trochu rozehřáté čokolády (jedno jaké) a první patro dortu na ni položíme.
    Lepení korpusu
  2. Kolem dortu upevníme nejlépe nastavitelnou dortovou formu, aby šla okolo dobře stáhnout a náplň nevytékala ven. (Protože jsem chtěla dort vyšší, než je moje forma, ještě jsem do ní vložila tvrdé papíry obalené pečícím papírem, abych formu pro pěnu zvýšila.)
    První patro
  3. Pokud chceme, můžeme jednotlivé korpusy pro zdůraznění chuti ještě potřít jahodovou zavařeninou. Na první plát nalijeme polovinu jahodové pěny, pak na ni vložíme druhý plát a zalijeme druhou polovinou náplně. Nakonec přiklopíme posledním plátem, urovnáme, a dáme do lednice zatuhnout - nejlépe do druhého dne, minimálně ale zhruba na 8 hodin.
    Pomazání korpusu džemem
  4. Po uplynulé době z dortu stáhneme obruč, případně pečící papír.
    Korpus se ztuhlou pěnou
Jahodový bílkovo-máslový krém
  1. Přichystáme si kastrůlek a mísu (nejlépe kovovou od robotu) na něj, ve které budeme moci nad parou míchat bílky na krém. Bílky dáme do mísy a přisypeme k nim cukr. Kastrůlek dáme na střední plamen a bílky s cukrem spolu metličkou často mícháme. Jakmile se veškerý cukr rozpustí (už necítíme mezi prsty granulky), mísu z tepla odstraníme. Pomocí robota bílky šleháme na střední a pak vyšší rychlost, až bude mít mísa na dotek pokojovou teplotu. 8 jahod rozmixujeme na pyré.
    Šlehání bílků
  2. Do vyšlehaných zchladlých bílků zašleháme zchladlé máslo - snížíme otáčky na střední rychlost a máslo přidáváme po kostičkách.
    Přidání másla
  3. Jakmile je veškeré máslo zapracováno, přidáme lžičku vanilkového extraktu a po lžících také pyré z jahod. Nakonec přidáme dvě lžíce jahodového džemu.
    Přidání jahodového pyré
  4. Krém na dort naneseme nejprve v jedné slabé vrstvě, která zachytí drobečky z korpusu. Dáme ho na dvacet minut zachladit do lednice.
    První vrstva krému
  5. Pak na dort naneseme druhou vrstvu krému a snažíme se ji co nejvíce uhladit. Také pak otřeme veškeré zbytky krému na podložce. Dort dáme vychladit do lednice alespoň na hodinu, abychom na něj byli schopní nanášet polevu.
    Druhá vrstva krému
Čokoládová poleva
  1. Čokoládu nalámeme do misky. Smetanu se sirupem svaříme a nalijeme na čokoládu. Necháme pět minut odstát a pak rozmícháme do hladka.
    Čokoládová ganache
  2. Pokud máme, polevu si přelijeme do dávkovací láhve, jinak ji budeme nanášet lžící. Polevu dáme cca na 20 minut do lednice, aby zchladla. Je potřeba docílit zchladnutím takové konzistence, kdy z boku dortu bude stékat, ale ne tak rychle, aby se dole vytvořil z polevy bazén. Polevu nanášíme blízko u kraje, aby z dortu stékala v různých délkách pramenů. Pak vyplníme i střed dortu, případně uhladíme stěrkou.
    Polití dortu
  3. Po polití dort asi 20 minut zachladíme a pak ozdobíme dle fantazie, skvělé jsou čerstvé jahody, pusinky, nebo makronky, já použila jahody a pusinky z tohoto receptu: http://megvkuchyni.cz/recipe/snehove-pusinky-jako-ozdoba-dort/. Navíc ještě zbytek krému a sušené jahody.
Sdílet tento recept
PoužívámeWP Ultimate Recipe

05 comments on “Čokoládovo-jahodový drip cake (stékaný dort)

  • Linda , Direct link to comment

    Dobrý den, chystám se péct menší dvoupatrový dort, dal by se tento recept použít na spodní patro? Nebo je to vzhledem ke složení krému nevhodné?

    • Meg , Direct link to comment

      Dobrý den, primárně se snažím tu pěnu do spodních pater dortu nepoužívat. Tady je v ní ale poměrně hodně želatiny, která by lehčí vrchní patro mohla udržet. Záleží tedy hodně na tom, co byste navrch chtěla dávat.

      • Linda , Direct link to comment

        No chtěla jsem zkombinovat tento a vaši variaci na kubansky dort. Šlo by aspoň ten čokoladovy dat dolu nbo mam hledat dal.

  • Veronika , Direct link to comment

    Dekuji Vam, poprve co jsem se pustila do takto krasneho dortíku…. a povedl se a to vse diky Vasemu uzasnému receptu. Moc děkuji Verca

  • Jindřiška Coufalová , Direct link to comment

    Dobrý den,
    tento dort vypadá opravdu nádherně,ale já bych přeci jen chtěla udělat drip cake celý z čokolády,ale bohužel nemohu najít vhodný recept a bojím se to nějak pojit s jinými recepty,nemohla byste mi prosím poradit jak na to?
    Děkuji
    Jindřiška

Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít