Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít

Meg v kuchyni
Čalamáda ze zelí
Čalamáda ze zelí
Porce Doba přípravy
10sklenic 1hodina
Doba nečinnosti
2hodiny
Porce Doba přípravy
10sklenic 1hodina
Doba nečinnosti
2hodiny
Suroviny
Pokyny
  1. Zelí nakrouháme na tenké nudličky.
  2. Mrkev nastrouháme nahrubo.
  3. Zelí a mrkev dáme do velké mísy, přidáme k nim ocet, olej, cukr, sůl, hořčičné semínko a koriandr. Lehce opepříme.
  4. Zeleninu dobře promícháme a umačkáme, aby začala pouštět šťávu.
  5. Papriky nakrájíme na proužky a zamícháme je k zelí.
  6. Cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka a také ji přidáme k ostatní zelenině.
  7. Vše spolu dobře promícháme, promačkáme a necháme asi hodinu odležet.
  8. Poté zeleninu i se šťávou rozdělíme do čistých (vyvařených) sklenic a upěchujeme.
  9. Sklenice dobře uzavřeme víčky (nejlépe vytřenými vysokoprocentním lihem) a čalamádu sterilujeme při 100°C 15 minut. Necháme vychladnout a uschováme. Mně z tohoto množství vyšlo 10 půllitrových sklenic.
  10. Čalamádu pak používáme k masu, sýrům i třeba do sendvičů.
Poznámky k receptu

Pokud máte rádi pikantnější chutě, tak do zeleniny můžete přidat i trochu křenu, my jsme se obešli bez něj.