Čalamáda ze zelí

Čalamáda ze zelí

Vím, že zavařovací sezóna už je tak nějak u konce, ale pro tuhle čalamádu se dá udělit výjimka. Děláme ji už dlouhá léta a recept na ni tu byl na blogu už od roku 2010. Tak jsem se rozhodla, že je potřeba ho trochu aktualizovat a zařídit lepší fotky :) Čalamáda je skvělá k masům, zapečeným bramborám a všem podobným jídlům. S klidem ji také můžete přidat do obložených baget či sendvičů.

Čalamáda ze zelí
Vytisknout
Porce Doba přípravy
10 sklenic 1 hodina
Doba nečinnosti
2 hodiny
Porce Doba přípravy
10 sklenic 1 hodina
Doba nečinnosti
2 hodiny
Čalamáda ze zelí
Vytisknout
Porce Doba přípravy
10 sklenic 1 hodina
Doba nečinnosti
2 hodiny
Porce Doba přípravy
10 sklenic 1 hodina
Doba nečinnosti
2 hodiny
Suroviny
Porce: sklenic
Pokyny
  1. Zelí nakrouháme na tenké nudličky.
    Krouhání zelí
  2. Mrkev nastrouháme nahrubo.
    Strouhání mrkve
  3. Zelí a mrkev dáme do velké mísy, přidáme k nim ocet, olej, cukr, sůl, hořčičné semínko a koriandr. Lehce opepříme.
    Ochucení zelí
  4. Zeleninu dobře promícháme a umačkáme, aby začala pouštět šťávu.
    Promačkání zelí
  5. Papriky nakrájíme na proužky a zamícháme je k zelí.
    Nakrájená paprika
  6. Cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka a také ji přidáme k ostatní zelenině.
    Nakrájená cibule
  7. Vše spolu dobře promícháme, promačkáme a necháme asi hodinu odležet.
    Promíchaná zelenina
  8. Poté zeleninu i se šťávou rozdělíme do čistých (vyvařených) sklenic a upěchujeme.
    Plnění do sklenice
  9. Sklenice dobře uzavřeme víčky (nejlépe vytřenými vysokoprocentním lihem) a čalamádu sterilujeme při 100°C 15 minut. Necháme vychladnout a uschováme. Mně z tohoto množství vyšlo 10 půllitrových sklenic.
    Naplněné sklenice
  10. Čalamádu pak používáme k masu, sýrům i třeba do sendvičů.
    Zelná čalamáda
Poznámky k receptu

Pokud máte rádi pikantnější chutě, tak do zeleniny můžete přidat i trochu křenu, my jsme se obešli bez něj.

Sdílet tento recept
PoužívámeWP Ultimate Recipe

Related Posts

Grissini

Grissini

Pokud ještě náhodou přemýšlíte, co stvořit k silvestrovskému pohoštění, tak hlasuju pro italské chlebové tyčinky – grissini. Neskutečně snadné pohoštění, které využijete jako předkrm nebo jako křoupání k vínu či pivu, obzvlášť pokud k nim vyhotovíte ještě nějaký ten dip na namáčení.

Lilkový tatarák

Lilkový tatarák

Po velké chvále na zeleninový tatarák bez masa jsem si vyžádala recept. A tak mi v mailu přistál recept na lilkový tatarák podle Jany F. a já hned věděla, co dojít koupit. Pokud si chcete taky vyzkoušet vegetariánskou verzi tataráku, jako stvořenou pro letní dny, tak neváhejte.



9 thoughts on “Čalamáda ze zelí”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít