Žloutkové cukroví

Žloutkové cukroví

Milovníci rakviček se šlehačkou, dávejte pozor! :) Recept na žloutkové cukroví, které, když si ho třeba polijete trochou vaječného koňaku a ozdobíte šlehačkou, dostane zase jiný rozměr.

Pokud nemáte zkušenosti s amoniem, nebojte, koupí se snad v každé drogerii, jen při pečení a hlavně po otevření dvířek nemusíte ihned vdechovat výpary z trouby…

Suroviny:

  • 5 žloutků
  • 250 g + 250 g moučkového cukru
  • 5 g amonia (cukrářské droždí)

Postup:

Žloutky utřeme s 250 g cukru a amoniem, misku zakryjeme a necháme odstát do druhého dne. Poté přidáme zbylý cukr a vypracujeme těsto.

Těsto nemá klasickou konzistenci, lehce se “roztéká”, ale po vyválení už svůj tvar udrží. Musí se na něj s trochou trpělivosti –  a podsypávat moučkovým cukrem.

Vykrájené tvary dáme na plech s pečícím papírem. Pečeme cca na 150°C, dokud nevyskočí a lehce nezezlátnou (upečenost lze vyzkoušet rozlomením jednoho kousku).

Hotové cukroví lze také “pocákat” čokoládou nebo půlky do čokoládové polevy namočit.

10 comments on “Žloutkové cukroví

  • Alena , Direct link to comment

    Tak tohle žloutkové asi ještě letos zvládnu. :-) Moc pěkně vypadá! Snad ještě seženu amonium, kdysi se prodávalo v drogérii, ale to už je hooodně dlouho.

  • Meg , Direct link to comment

    Díky, u nás se prodává stále – asi desetidekový balíček za 13 korun – a je toho potřeba jen 5g, tak mi toho spoouuusta vydrží na příští Vánoce… Jiný recept, kde by se používalo, totiž v zásobě nemám :)

    Nejvíc se tohle cukroví u nás vážně kombinuje s vaječňákem a šlehačkou – alá rakvičky speciál :D

  • Romana , Direct link to comment

    ahoj, žloutkové mám ráda ale nikdy jsem ho nepekla tak zkusím, tento recept se mi líbí víc než ten do formiček bez amonia, to zkoušela kdysi máma a nešlo jí to. Když jsem koupila pekařské droždí v pytlíčku norm. v regálu na pečení, to asi nebude ono, co? TAkže jedině drogerie?

    • Meg , Direct link to comment

      Omlouvám se, že píšu tak pozdě – ale opravdu jedině asi drogerie a to taková toho staršího typu, ty novější řetězcové je většinou vůbec nemívají…

  • Romana , Direct link to comment

    Podle tohoto receptu jsem žloutkové pekla již několikrát, je vynikající a všem moc chutná. Akorát pokaždé to první vyválení je přilepené a je to prostě boj s tim divnym těstem, ale stojí to za ty nervy :D

    • Eva Geithner , Direct link to comment

      To cukrářské droždí se jinak jmenuje amonium a v Nėmecku se prodává v E Centru pod názvem Hirschhornsalz. Toto pekla už moje babička a teď je to v rodině na mně. Hezké svátky všem.

Máte dotaz, chcete napsat jak Vám chutnalo nebo nechutnalo? Tady můžete zanechat komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít