Sádláčky (Sádlové cukroví)

Sádláčky (Sádlové cukroví)

Sádláčky jsou jedno z cukroví, které se u nás dělalo, když jsem byla malá. Nikdy jsem je moc nemusela, a postupem času jsme je i přestali na Vánoce péct. Letos jsem viděla, jak je peče moje ségra a po letech jsem je tak zase ochutnala. No, co myslíte? Šla jsem je hned péct taky! Sádláčky jsou kakaové a úžasně křehké, a pokud k nim přidáte ještě nakyslou zavařeninu (rybízovou, višňovou), rozhodně neprohloupíte. Je zajímavé, jak se někdy ty chutě z dětství přeci jen mění :)

Vzhledem k tomu, že mi s veškerým cukrovím pomáhá skvělý Kenwood Major Titanium, pomohl mi i tentokrát. Na toto měkké těsto na sádláčky se perfektně hodila flexibilní metla, ale šlo by samozřejmě připravit i s klasickou K metlou.

Kenwood Major Titanium

Suroviny:

  • 12 dkg sádla
  • 14 dkg moučkového cukru
  • 14 dkg hladké mouky
  • 3 vrchovaté lžičky kakaa

Postup:

Sádlo necháme chvíli změknout v pokojové teplotě a pak ho dáme do mísy robotu, spolu s moučkovým cukrem.

Základ těstaPomocí flexibilní metly sádlo s cukrem utřeme.

Základ těsta

Přisypeme hladkou mouku a kakao a necháme spolu dobře promíchat.

Těsto s kakaemHotové těsto je měkké a dobře drží pohromadě.

Těsto na sádláčky

Zabalíme ho do potravinové fólie a dáme na hodinu až dvě zatuhnout do lednice.

Těsto do ledniceZ odleželého těsta si vyválíme válečky, které nakrájíme na kousky.

Kousky těstaKaždý kousek vytvarujeme do kuličky a dáme na plech. Tam do něj vařečkou uděláme důlek.

Sádláčky na plechuSádláčky můžeme už klidně nechat takto, ale já je ráda plním ještě zavařeninou – tentokrát rybízovým želé.

Sádláčky s marmeládou na plechuSádláčky pečeme v mírnější troubě, cca na 150°C, 10-15 minut.

Sádláčky (Sádlové cukroví)

 

07 comments on “Sádláčky (Sádlové cukroví)

  • HaF , Direct link to comment

    S malinko jiným poměrem surovin pečeme doma taky – expertem na sádláčky je dcerka – a jsou opravdu skvělé!
    Přeji příjemné prožití svátků vánočních a mnoho zdraví v roce 2017. :-)

    • Meg , Direct link to comment

      I já přeji mnoho zdraví v roce 2017, to je prostě to nejdůležitější :) a sádlačky jsou prostě skvělé :))

  • Petra , Direct link to comment

    Moje nejoblíbenější. :) Myslela jsem, že je to snad specialita jen u nás doma, protože když řeknu, že moje nejoblíbenější cukroví je sádlové, tak na mě všichni koukají jako na mimozemšt’ana. :D

  • Kateřina , Direct link to comment

    Dobrý den,
    chci se zeptat na to, jestli se toto cukroví musí nechat tzv. uležet a nebo je konzumovatelné okamžitě po upečení? Neboli – jak dlouho před vánoci se peče?

Máte dotaz, chcete napsat jak Vám chutnalo nebo nechutnalo? Tady můžete zanechat komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít