Dýňová hořčice

Jemná dýňová hořčice

Za chvíli už tu zase bude ta sezóna plná dýní a upršeného počasí… No to počasí začalo vlastně už dnes. A tak se hodí recept z dýně, který je trochu neobvyklý, zato chutný! Dýně samozřejmě pořád můžete péct a měnit v polévku, pokud ale chcete sem tam i nějakou změnu, zkuste z jedné Hokkaido dýně třeba hořčici. Můžete si ji i zavařit a pak si ji vychutnávat v průběhu roku. Hořčice je z ní jemnější a sladší, ale samozřejmě záleží i na vás, pokud zvýšíte množství hořčičného semínka, octu a chilli, o to bude hořčice pikantnější :)

Suroviny:

  • 1 kg očištěné dýně Hokkaido (bez semínek, hezká slupka se nemusí loupat)
  • 150 – 200 ml bílého vinného octa
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 100 g krupicového cukru
  • 10 g soli
  • 50 – 100 g hořčičného semínka
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mletého chilli
  • 1/2 lžička mletého koriandru
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

Pokud má dýně hezkou, neporušenou slupku, rozkrojíme ji, vydlabeme, a nakrájíme na kostky. Případné vady na slupce odstraníme.

Nakrájená dýně

Dýni dáme do hrnce a přidáme k ní všechny ostatní suroviny. Pokud chceme hořčici velmi jemnou, dáme jen 150 ml octa a 50g hořčičného semínka, pokud ji máme rádi ostřejší, obou surovin přidáme. Přidat můžeme také na chilli.

Přidání všech surovin

Dýni vaříme 45 – 60 minut, do změknutí. Pokud by to v průběhu vaření vypadalo, že je tam málo tekutin a že by se dýně vařila jen velmi pomalu, přidáme trochu vody (ale opravdu to s ní nepřeháníme).

Vaření hořčice

Uvařenou dýni odstavíme z tepla a pokud máme mixér, do kterého nemůžeme dát horké, necháme trochu zchladnout.

Uvařená dýně

Pak dáme směs po dávkách do mixéru, a rozmixujeme ji najemno. (Já jsem to dělala v mém mixéru asi na 3x).

Dýně před mixováním

Rozmixovanou směs ochutnáme a případně ještě přidáme ocet, pepř nebo chilli podle chuti.

Umixovaná hořčice

Hořčici plníme do vyvařených skleniček.

Hořčice do skleniček

Mně z tohoto množství vyšlo cca 8 skleniček od Opočenských jogurtů (mají 150g).

Vyšlo osm skleniček hořčice

Skleničkám očistíme vršky, uzavřeme je vyvařenými víčky a zavaříme při alespoň 80°C 20 minut.

Zavařování

Necháme vychladnout do druhého dne a zkontrolujeme, zda se všechna víčka chytla. Pokud se nějaké víčko nechytlo, skleničku dáme do lednice a spotřebujeme co nejdříve.

Dýňová hořčice

Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít